Για άλλη μία φορά, ο εκδότης της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» της Θεσσαλονίκης αναστέλλει την καθημερινή του έκδοση. Κι όμως, λίγους μήνες πριν, παραδεχόταν ότι, από την παρόμοια ενέργειά του, πριν από ενάμιση χρόνο, μόνον ζημίες είχε… >>>
Την απόφασή του ανακοίνωσε σε μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, τα οποία τον επισκέφθηκαν, χθες, Παρασκευή, στο γραφείο του. Ήταν εκεί ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μάκης Βοϊτσίδης, ο αντιπρόεδρος Τ. Φωκιανίδης και το μέλος του δ.σ., Β. Κυριακούλης, όλοι εργαζόμενοι στην επιχείρηση.
Και δεν ήταν μόνον αυτό: Ο κ. Μπακατσέλος ζήτησε να… αποχωρήσουν εθελουσίως οι μισοί εργαζόμενοι! Ζήτησε 40 αποχωρήσεις άμεσα και 20 σε δεύτερη φάση, για να διατηρήσει το Κυριακάτικο φύλλο και το πόρταλ της επιχείρησης. Δεν εγγυάται την καταβολή των χρωστούμενων δεδουλευμένων (δύο μισθοί) σε αυτούς που θα παραμείνουν (θα δώσει μέρος των οφειλόμενων του Νοεμβρίου στα… τέλη Ιανουαρίου) κι επικαλείται έκθεση της εταιρίας Deloit σύμφωνα με την οποία, η επιχείρηση είναι βιώσιμη με 76 θέσεις εργασίας (τώρα είναι καλυμμένες οι 136).
Οι εργαζόμενοι ζήτησαν τη διενέργεια εργασιακής συνέλευσης, η οποία θα γίνει σήμερα, στις 11 το πρωί, στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ.
Η θέση μας:
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο εκδότης του Αγγελιοφόρου αιφνιδιάζει. Δεν είναι η πρώτη φορά που αποφασίζει την αναστολή της ημερήσιας έκδοσης.
Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, έχουν δώσει τα πάντα. Έχουν κάνει υποχωρήσεις, σε βάρος του εισοδήματός τους και της αξιοπρέπειάς τους, πιστεύοντας ότι έκαναν κάτι τέτοιο για να βοηθήσουν την επιχείρηση. Απλά, δεν πάει άλλο.
Τυχόν απόφαση για κινητοποιήσεις, θα διαφανεί από τη σημερινή εργασιακή συνέλευση. Μπορούν, όμως, να γίνουν κι άλλα βήματα, όπως η προσφυγή της ΕΣΗΕΜ-Θ στην επιθεώρηση εργασίας (τακτική που ακολουθείται με θετικά αποτελέσματα από την αδελφή Ένωση της Αθήνας). Η Επιθεώρηση Εργασίας είναι το σώμα υπεύθυνο για τον έλεγχο της επιχείρησης για να διαπιστωθεί αν καταβάλλονται τα δεδουλευμένα. Οι επιθεωρητές της είναι αυτοί που θα διαπιστώσουν εάν και κατά πόσον τηρούνται οι εργασιακές υποχρεώσεις του εργοδότη και έχουν δικαίωμα να καλέσουν τον εργοδότη για εξηγήσεις, αν δεν της τηρεί. Η Επιθεώρηση Εργασίας είναι αυτή που μπορεί να ζητήσει την ποινική δίωξη του κάθε εργοδότη που δεν τηρεί τα νόμιμα, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα.
Η κατάθεση αγωγών από πλευράς της ΕΣΗΕΜ-Θ είναι άλλο ένα όπλο που πρέπει να εξετασθεί προσεχτικά.
Τέλος, υπάρχει και το όπλο της επίσχεσης εργασίας. Η διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ δεν θέλει να το χρησιμοποιήσει, αναλύοντας μια σειρά από λόγους. Στη συνέλευση, σήμερα, θα θέλαμε να ακούσουμε, με ιδιαίτερη προσοχή, την άποψη του νομικού συμβούλου της Ένωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου