Όπλο στα χέρια της ΕΣΗΕΜ-Θ αποτελεί η απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης για τις απεργίες στον Αγγελιοφόρο. Το δικαστήριο τις έκρινε νόμιμες, δίνοντας, έτσι, το δικαίωμα στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ να χειριστεί ανάλογα μελλοντικές περιπτώσεις –καθώς, από όσα ειπώθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του δ.σ., μάλλον θα χρειαστούν και νέες κινητοποιήσεις…>>>
Στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, από τα όσα είπε ο πρόεδρος της Ένωσης, Μάκης Βοϊτσίδης, προκύπτει ότι η προηγούμενη διοίκηση μάλλον βιάστηκε στο θέμα των ατομικών συμβάσεων. Το σκεπτικό του δικαστηρίου που έκρινε νόμιμη την απεργία ήταν ότι από πλευράς εργοδοσίας “πριν την υπογραφή των ατομικών συμβάσεων θα έπρεπε να γίνει διαβούλευση με τους εργαζόμενους”. Το δικαστήριο θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε και έκρινε πως η απεργία ήταν καθόλα νόμιμη.
Το σκεπτικό του δικαστηρίου δε δόθηκε στα μέλη του δ.σ. –φαντάζομαι θα δοθεί προσεχώς- όμως αποτελεί πραγματικό όπλο, ειδικά επειδή θεωρεί ότι δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία της διαβούλευσης, αλλά οι εργαζόμενοι σπρώχτηκαν σε ατομικές συμβάσεις –όλοι θυμόμαστε πώς έγινε αυτό και μετά από ποιες συνελεύσεις εργαζομένων, κατά τη διάρκεια των οποίων ποιοι μίλησαν και τι είπαν…
Η κουβέντα έγινε με αφορμή επιστολή των προέδρων των διοικητικών συμβουλίων της ΕΣΗΕΜ-Θ Μ. Βοϊτσίδη, της ΕΠΗΕΘ Γ. Τζάγια και της ΕΤΗΠΤ-Θ Χρ. Καρακούλια, προς τον πρόεδρο της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος Α.Ε., Αλ. Μπακατσέλο, με ημερομηνία 22 Μαΐου 2012, στην οποία υπογραμμίζεται πως “το σύνολο των εργαζομένων στην ΕΒΕ Α.Ε. έχει εμπράκτως δείξει τη διάθεσή του να συμβάλει με κάθε τρόπο στην ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης”, όμως δεν αναλογεί στη διάθεση αυτή “η τακτική της επιχείρησης να καθυστερεί την καταβολή της μισθοδοσίας, χωρίς έστω να ανακοινώνει στους εργαζόμενους ένα χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους”. Με την επιστολή οι τρεις πρόεδροι ζητούσαν να καθοριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Μια μέρα μετά, η διοίκηση της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος απαντούσε πως η εταιρία “αναγνωρίζει την προσπάθεια των εργαζομένων” κι ότι η μη καταβολή του μισθού Απριλίου δεν οφειλόταν σε ‘τακτική’ αλλά “σε πραγματική αδυναμία”.
Αφού σημειώσουμε πως το πρόβλημα με τη μισθοδοσία τελικά λύθηκε, να υπογραμμίσουμε ότι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μ. Βοϊτσίδη, στον ισολογισμό της εταιρίας, υπάρχει η παρατήρηση του ορκωτού λογιστή ότι “απειλείται η συνέχιση της εταιρίας”, καθώς τα χρέη είναι πολύ μεγάλα -και προτείνει, ουσιαστικά, αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου!
Η εξέλιξη αυτή, αν αληθεύει, είναι ιδιαίτερα άσχημη, για μια εταιρία που, πριν λίγους μήνες, είχε φθάσει στο σημείο να αναστείλει την έκδοση του καθημερινού φύλλου και να επαναφέρει τον καθημερινό “Αγγελιοφόρο” πριν τις προηγούμενες εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου