Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ,
υποψήφιου για το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ
υποψήφιου για το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Κίνητρο για τη συμμετοχή μου στις εκλογές για το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜΘ στάθηκε αφενός μεν η εκτίμηση που έχω στα πρόσωπα που στελεχώνουν το συνδυασμό «Δημοσιογράφοι Συμμετέχουν», αφετέρου δε ένα στιγμιότυπο από την επίσκεψή μου πριν από δύο χρόνια στις ΗΠΑ.
Τότε, ένας 55χρονος δημοσιογράφος και παρουσιαστής του δικτύου NBC επεξεργαζόταν με ηλεκτρονικό μοντάζ το βίντεο που ο ίδιος είχε τραβήξει νωρίτερα, για να το προβάλει στο δελτίο που ακολουθούσε. «Δυσκολεύτηκα στην αρχή, αλλά, για να επιβιώσεις πια στο επάγγελμα, πρέπει να ξέρεις να κάνεις τα πάντα», μου είχε πει.Κίνητρο για τη συμμετοχή μου στις εκλογές για το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜΘ στάθηκε αφενός μεν η εκτίμηση που έχω στα πρόσωπα που στελεχώνουν το συνδυασμό «Δημοσιογράφοι Συμμετέχουν», αφετέρου δε ένα στιγμιότυπο από την επίσκεψή μου πριν από δύο χρόνια στις ΗΠΑ.
Μέσα από τη συμμετοχή μου, λοιπόν, θέλω να προσπαθήσω να στρέψω την Ένωσή μας προς την κατεύθυνση της αλλαγής, που είναι αναγκαία για την επιβίωση και ευημερία του κλάδου μας, σε μια εποχή που ο παραδοσιακός Τύπος εγκαταλείπεται μαζικά στην Ελλάδα και τις άλλες αναπτυγμένες χώρες ως πηγή ενημέρωσης. Το Ίντερνετ έχει μετατρέψει τις ειδήσεις και την ειδησεογραφία σε μία πιο συμμετοχική, κοινωνική και ετερογενή διαδικασία. Έχουμε περάσει σε μια εποχή που οι ίδιοι οι πολίτες δημιουργούν, διανέμουν και διαμορφώνουν τις ειδήσεις σε πρωτόγνωρο βαθμό, είτε πρόκειται για «επιτόπια ρεπορτάζ» μέσω facebook είτε για τη δημοσίευση ογκωδέστατων εγγράφων online, είτε για βίντεο τραβηγμένα με κινητό τηλέφωνο, είτε για την αδιαμεσολάβητη ενημέρωση των πολιτών από τους ίδιους τους ηγέτες μέσω twitter.
Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει έρθει το τέλος της επαγγελματικής δημοσιογραφίας. Σημαίνει όμως ότι οι δημοσιογράφοι έχουν πλέον να ανταγωνιστούν τεράστιο αριθμό εναλλακτικών πηγών πληροφόρησης και, για να επιβιώσουν, χρειάζονται υψηλή κατάρτιση, πολλές γνώσεις, μεγάλη αφοσίωση και - προ παντός - αξιοπιστία. Ο παρωχημένος τρόπος άσκησης της δημοσιογραφίας και η ταύτισή της με μεγάλα και μικρά συμφέροντα (του ιδιοκτήτη - πατερούλη, των διαφημιζομένων κλπ.) θεωρώ ότι είναι δύο παράγοντες που υπονόμευσαν την αξιοπιστία του Τύπου και συνέβαλαν στην κατάρρευση των κυκλοφοριών και των διαφημιστικών εσόδων.
Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω, και η Ένωση Συντακτών πρέπει να μετεξελιχθεί, μετατρεπόμενη σε περισσότερα πράγματα από ένα συνδικαλιστικό σωματείο που μάχεται - με τη γνωστή αποτελεσματικότητα - για την κατοχύρωση των μισθολογικών και άλλων κεκτημένων των μελών της. Η ¨Ενωση πρέπει να γίνει πρωτίστως φορέας αναβάθμισης των δημοσιογράφων - μελών της. Θέλω μία Ένωση Συντακτών που θα προσφέρει ταχύρρυθμα μαθήματα δημοσιογραφίας, ρεπορτάζ, επεξεργασίας κειμένου και εικόνας, ανάλυσης και έρευνας. Θέλω μία Ένωση Συντακτών που θα διοργανώνει σεμινάρια, θα ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο, θα συνεργάζεται στενά με τα πανεπιστήμια και τις σχολές δημοσιογραφίας της πόλης, θα είναι ανοιχτή σε όλους, όπου και όσο κι αν δουλεύουν.
Θέλω εν ολίγοις μία Ένωση Συντακτών που δε θα λειτουργεί ως προπύργιο μιας δημοσιογραφίας που απλώς δεν υφίσταται πλέον, αλλά θα βρίσκεται η ίδια στην πρωτοπορία των επαναστατικών αλλαγών που συντελούνται διεθνώς στο επάγγελμά μας.
Για μια τέτοια Ένωση Συντακτών, που από φορέας άμυνας θα μετατραπεί σε κριό επίθεσης, θα ήθελα να εργαστώ και ζητώ τη στήριξή σας, για να το επιχειρήσω.
Γιώργος Χρηστίδης,
Μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου