Σε βαρύ κλίμα έγινε, το πρωί, η έκτακτη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, με μοναδικό αντικείμενο τις απολύσεις τριών συναδέλφων (μελών της Ένωσης) από το Δημοτικό Ραδιόφωνο και τη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης και τις μειώσεις μισθών (μεσοσταθμικά κατά 17%) ή την εφαρμογή ατομικών συμβάσεων εργασίας, στα δημοτικά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης. >>>
Η ΕΣΗΕΜ-Θ αποφάσισε να κηρύξει απεργία, για την ερχόμενη Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012, μέρα κατά την οποία θα γίνει και εργασιακή συνέλευση (υπήρξε πρόταση από τον εκπρόσωπό μας στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ να κληθούν και οι τεχνικοί και οι διοικητικοί υπάλληλοι) και να ζητηθεί, από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Π. Αβραμόπουλο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, να τεθεί το θέμα, προ ημερήσιας διάταξης, στη συνεδρίαση του σώματος, την ερχόμενη Δευτέρα.
Τα μηνύματα από την ΔΕΠΘΕ ήταν ανησυχητικά, αφού από το "ρεπορτάζ" προκύπτει πως οι απολύσεις θα συνεχιστούν (η αντιπρόεδρος της Επιχείρησης, Σοφία Ασλανίδου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στον εκπρόσωπο της ΕΣΗΕΜ-Θ στο δ.σ. της ΔΕΠΘΕ Παν. Νεστορίδη), ενώ η διοίκηση θα κάνει τα αδύνατα-δυνατά να επιβάλει τη μείωση των μισθών, ακόμη και παραβαίνοντας τον νόμο, που ορίζει ότι οι συμβάσεις εργασίας στα δημοτικά ΜΜΕ, όπως και στο ΑΠΕ και στην ΕΡΤ, είναι αντικείμενο Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Μετά τη συνεδρίαση, η ΕΣΗΕΜ-Θ εξέδωσε ομόφωνη ανακοίνωση του δ.σ., στην οποία υπογραμμίζεται ότι "Η τακτική του ακρωτηριασμού του δημοτικού ραδιοφώνου και της δημοτικής τηλεόρασης είναι αδιέξοδη. Ακυρώνει τον λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκαν τα Μέσα, να προσφέρουν υπεύθυνη και συγκροτημένη πληροφόρηση στους πολίτες. Το δημοσιογραφικό προσωπικό της ΔΕΠΘΕ έχει πλέον τόσο απομειωθεί, ώστε είναι λειτουργικά αδύνατο να ανταποκριθεί στον ρόλο τον οποίο έχει ταχθεί να διεκπεραιώσει". Ειδικά προς τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, η ΕΣΗΕΜ-Θ στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι "ακυρώνονται στην πράξη οι αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις που προσωπικά έχει δώσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης (η πλέον πρόσφατη μόλις προ εβδομάδος), ότι θέλει να υποστηρίξει και να αναβαθμίσει με κάθε τρόπο τα ραδιοτηλεοπτικά δημοτικά Μέσα" (το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης με κλικ εδώ).
Συρρίκνωση άνευ προηγουμένου
Όπως υπογράμμισαν οι εργαζόμενοι που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του δ.σ., η συρρίκνωση προσωπικού στα δημοτικά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης δεν έχει προηγούμενο. Αυτήν τη στιγμή, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και τη Δημοτική Τηλεόραση εργάζονται μόλις 32 δημοσιογράφοι (μαζί με αυτούς που κάνουν εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση και δεν καλύπτουν το τμήμα ρεπορτάζ των δύο μέσων). Αυτό έχει, ως αποτέλεσμα, την όλο και χειρότερη εικόνα των μέσων στο λαό της Θεσσαλονίκης.
Ειδικά στο αθλητικό τμήμα του ραδιοφώνου έχει απομείνει μόνον ένας δημοσιογράφος (που είναι σε... άδεια, ενώ ο δεύτερος απολύθηκε) και σ' αυτό της τηλεόρασης μόλις τρεις. Οι ζωντανές εκπομπές έχουν κοπεί εδώ και καιρό.
Υπογραμμίστηκε, ακόμη, ότι έχει περιοριστεί ο χρόνος του προγράμματος, αφού "δε βγαίνει" και, μάλιστα, ότι πλέον, τις νυχτερινές ώρες, στη δημοτική τηλεόραση δεν υπάρχει ούτε τεχνικός ροής, αφού έχει επιλεγεί η προβολή... φωτογραφιών και πληροφοριών για τα Κάστρα και το Λευκό Πύργο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που κατατέθηκαν στο δ.σ., το πλάνο της διοίκησης προβλέπει την απόλυση άλλων επτά δημοσιογράφων και άλλων 13 του λοιπού προσωπικού (τεχνικοί, διοικητικοί).
Η ανακοίνωση Γκιουλέκα
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη", βουλευτής της Ν.Δ., Κ. Γκιουλέκας. Στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι "η σημερινή διοίκηση του Δήμου, ανίκανη να θέσει προτεραιότητες και να προστατεύσει τους εργαζόμενους από τον κίνδυνο και τη δίνη της ανεργίας, εξαντλεί την πολιτική εμπάθειά της και συνεχίζει τις απολύσεις ατόμων, τα οποία, όλως τυχαίως, δεν ανήκουν στην παράταξη που υποστήριξε την εκλογή του Γιάννη Μπουτάρη".
Επιτίθεται κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, τον οποίο κατηγορεί για "κομματική και πολιτική εμπάθεια και πλήρη αναλγησία", ενώ χαρακτηρίζει την απόφαση για τις απολύσεις "κατάπτυστη".
"Χωρίς αιδώ προχώρησαν σε νέες απολύσεις δημοσιογράφων, που εργάζονταν στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης και, μάλιστα, σε μία περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, στην οποία γενικώς καταβάλλεται προσπάθεια να μην χαθούν κι άλλες θέσεις εργασίας. Αντίθετα, κατ’ εντολή του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος θεωρεί τον Δήμο τσιφλίκι του και τους εργαζόμενους «τεμπέληδες και ανίκανους», όπως κατ’ επανάληψη τους έχει αποκαλέσει, άλλοι τρεις δημοσιογράφοι πήραν χθες τον δρόμο της ανεργίας μετά την απόφαση για τον επαγγελματικό αποκεφαλισμό τους>", τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ο Κ. Γκιουλέκας θεωρεί πρόσχημα τα οικονομικά προβλήματα και υπογραμμίζει ότι πρόκειται για "υλοποίηση ενός ακόμη καταστροφικού σταδίου στην σχεδιασμένη πορεία της συρρίκνωσης και προφανώς της παύσης λειτουργίας των δημοτικών μέσων επικοινωνίας, της Δημοτικής Τηλεόρασης και Δημοτικών Ραδιοφώνων"
Σε παρέμβασή του, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, υπογράμμισε πως ".Θα πρέπει να μάθει επιτέλους ο Γιάννης Μπουτάρης και οι σημερινοί διοικούντες τον Δήμο ότι δεν διοικούν το μαγαζί τους αλλά το μεγαλύτερο οργανισμό της Θεσσαλονίκης, ο οποίος, προσαρμοζόμενος στη νέα δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα, οφείλει να κάνει περικοπές στις σπατάλες αλλά και να διατηρήσει παράλληλα τον κοινωνικό χαρακτήρα του, προστατεύοντας τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας".
Ο κ. Γκιουλέκας ζήτησε να γίνε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα των δημοτικών ΜΜΕ.
Η θέση Μάτη
Ο δημοτικός σύμβουλος Χρ. Μάτης, ο οποίος είναι μέλος του δ.σ. της ΔΕΠΘΕ, αλλά δεν κατάφερε να παραβρεθεί στη συνεδρίαση κατά την οποία απολύθηκαν οι τρεις δημοσιογράφοι, έκανε γνωστές τις θέσεις του εγγράφως. Για τον επικεφαλής της παράταξης "Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη", "Οι απολύσεις στη ΔΕΠΘΕ αποτελούν επιβεβαίωση του αδιέξοδου στο οποίο έχουν περιέλθει τα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα του δήμου Θεσσαλονίκης. Η επίκληση της οικονομικής δυσπραγίας οφείλεται κυρίως στο ότι δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να ενισχυθούν τα οικονομικά των μέσων".
Ο κ. Μάτης προτείνει "να κληθούν οι διαφημιστικές εταιρείες της Θεσσαλονίκης και να τους γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις να συνεργαστούν, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ποτέ", να διερευνηθεί "η δυνατότητα μετατροπής του σε διαδημοτικό μέσο ενημέρωσης με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων στους άλλους δήμους στην ακτίνα εκπομπής των μέσων" και "η δυνατότητα παραχώρησης εκπομπής για τις ώρες που δεν υπάρχει πρόγραμμα από το ΤV100. (σήμερα το πρόγραμμα που παράγεται είναι πολύ μικρότερο του δωδεκαώρου)".
Την ώρα της συνεδρίασης του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ ειδοποιήθηκαν, τηλεφωνικά, οι τρεις απολυμένοι συνάδελφοι να παραλάβουν τις απολύσεις τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου