Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Νισάφι! Οι Γερμανοί είναι… Γερμανοί (κι όχι, απαραίτητα, φίλοι μας)

germany merkel soible 20120710_01Χρειάζεται να επιστρατεύσει πολύ χιούμορ κανείς, για να ξεπεράσει το αρχικό σοκ από την επιμονή του προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ, προσωπικά, να συνδιοργανώσει η Ένωση ημερίδα με (ποιον λέτε;) το… Γερμανικό κράτος και την Μπούντεσμπανκ! Και, ξέρετε ποια ήταν η δικαιολογία του Μ. Βοϊτσίδη; “Να δώσουμε την ευκαιρία στους συναδέλφους να ΄ρθουν σε επαφή με τις… πηγές”!

 

Άδικα ο εκπρόσωπός μας στο δ.σ., Δ. Ασπροπούλης, του επισήμανε ότι “όλη η ελληνική κοινωνία έχει αντίθετη γνώμη και θα ΄ταν μη σώφρον να κάνουμε κάτι τέτοιο”. Άδικα ο εκπρόσωπος της “Δημοσιογραφικής Ενότητας”, Β. Κυριακούλης, του επισήμανε πως “το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που ήταν ο βασικός οργανωτής, είναι το ίδιο Κέντρο το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα για το βιβλίο της Μ. Ρεπούση που μιλούσε για ‘συνωστισμό στη Σμύρνη’”. Άδικα ο εκπρόσωπος του Ασύνταχτου Τύπου Μπ. Μπίκας του έλεγε πως “υπερασπίζεσαι με κάθε τρόπο μνημονιακές πολιτικές” κι ότι “δεν κρατάς ούτε τα προσχήματα”. Άδικα ο Χρ. Γιαννούλης της Ενωτικής Πρωτοβουλίας προσπαθούσε να τον μεταπείσει λέγοντας “ε, όχι κι έτσι”!

Άδικα… Ακόμη κι όταν ο ομόσταβλός του (σ.σ. έχουν εκλεγεί με το ίδιο ψηφοδέλτιο της Δημοσιογραφικής Ενότητας – Προοπτικής) γραμματέας της ΕΣΗΕΜ-Θ, Β. Κοντογουλίδης εξέφρασε τις αντιρρήσεις του, ο πρόεδρος επέμενε. Μαζί του κι ο Ρεπανάς, που, όποτε κάποιος του… θύμιζε τι είναι το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση και ότι ο άλλος διοργανωτής, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία του Βερολίνου, έλεγε: “Σοβαρά; Δεν το ΄ξερα. Έχεις στοιχεία να μου στείλεις”;

Καθώς… τα κόζια δεν έβγαιναν (απουσίαζε ο εκ της διοίκησης Τ. Φωκιανίδης, έτσι δεν έγινε δυνατό να μάθουμε την άποψή του, αλλά ήμαστε σίγουροι ότι θα την εκφράσει στο επόμενο δ.σ.) ανέλαβε η Μ. Πλήκα: Κατηγόρησε τους διαφωνούντες για… φοβικούς (το ίδιο είχε κάνει προσωπικά στον εκπρόσωπό μας όταν είχε διαφωνήσει μαζί με τον Μπ. Μπίκα για την κοινή συμμετοχή της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – Θράκης σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τα Σκόπια όπου, από την πλευρά μας θα ψηφιοποιηθεί το αρχείο της Ένωσης κι από την πλευρά των γειτόνων η βιβλιοθήκη της Μπίτολα –χωρίς να γνωρίζουμε τι είδος βιβλίων περιέχει και τι αναφέρονται σε αυτά, ας πούμε για την ιστορία της περιοχής).

Με επιμονή του εκπροσώπου μας και των άλλων παρατάξεων, το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία (ο πρόεδρος έκανε μια απέλπιδα προσπάθεια να το… μεταθέσει στο επόμενο δ.σ.) για να κατατεθούν δυο προτάσεις: Να δοθεί στους διοργανωτές η αίθουσα έναντι αμοιβής –όπως το ζητούσαν- ή να συνδιοργανώσει η ΕΣΗΕΜ-Θ το σεμινάριο. Πέρασε η πρώτη: Να δοθεί η αίθουσα έναντι αμοιβής (ψήφισαν υπέρ οι Ασπροπούλης, Μπίκας, Κυριακούλης, Γιαννούλης και Κοντογουλίδης).

Για την ιστορία:

1. Σκοπός του σεμιναρίου είναι (όπως αναφέρεται στο έγγραφο που μας δόθηκε από τη διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ): “Να δώσει την ευκαρία στους δημοσιογράφους να ενημερωθούν αξιόπιστα σχετικά με τη γερμανική οικονομική πολιτική (φιλοσοφία, διαδικασία λήψεως αποφάσεων, κ.α.). Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί μία καλύτερη κατανόηση της γερμανικής πολιτικής στην Ελλάδα, που θα συμβάλει στην καταπολέμηση παρανοήσεων και παρερμηνειών και θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξομάλυνση των διμερών σχέσεων καθώς και στην προώθηση του αμοιβαίου σεβασμού. Για την επίτευξη αυτών των αποτελσμάτων το σεμινάριο προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία στους Έλληνες δημοσιογράφους της Μακεδονίας και Θράκης να συζητήσουν με υψηλόβαθμους Γερμανούς αξιωματούχους και εμπειρογνώμονμες”.

2. Οι ομιλητές θα ήταν: “ένας υφυπουργός για Ευρωπαϊκά θέματα της γερμανικής κυβέρνησης, ένα μέλος του Γερμανικού Κοινοβουλίου, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ντόϊτσε Μπανκ, ο διευθυντής του τμήματος Οικονομικής Ανάπτυξης του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας κ.α.”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου