Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Επτά λόγοι για μια ψήφο


Γιατί;
Για ποιον λόγο ζητάμε –ως Δημοσιογράφοι ΣυμμΕτέχουν – Ένωση των Δημοσιογράφων- την ψήφο σας;
Επειδή

  1. 1.   Υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας. Επί δύο χρόνια στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ γίνονταν συνεχείς προσπάθειες να μην τηρηθούν οι διαδικασίες. Ελάχιστες ψηφοφορίες έγιναν, ενώ ασκούνταν μόνιμη πίεση για λήψη απόφασης από τη… διαμόρφωση κλίματος. Χαρακτηριστική στιγμή, το άνοιγμα της κάλπης στη γ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, την ώρα που δεν είχε ολοκληρώσει την ομιλία του ο απερχόμενος πρόεδρος.
  2. 2.   Υπάρχει θέμα ανέργων. Τα χρόνια των Μνημονίων δεν είναι μόνον το 2013, για το οποίο αποφασίστηκε μείωση των συνδρομών σε 75 ευρώ για τα εργαζόμενα μέλη και 20 ευρώ για τα άνεργα μέλη. Η πρότασή μας που δεν ψηφίστηκε ήταν: Μειώσεις για όλους: Στο 1 ευρώ το μήνα (συμβολικά) για τους άνεργους –αφού το καταστατικό επιβάλει συνδρομή- στα 55 ευρώ το χρόνο για τα εργαζόμενα μέλη –αφού δεν είναι δυνατός ο διαχωρισμός σε εργαζόμενους και επισφαλώς απασχολούμενους- στα 45 ευρώ το μήνα για τους συνταξιούχους (που, επίσης, είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται και οι περισσότεροι από αυτούς συνδράμουν, οικονομικά, στις οικογένειες των παιδιών τους.
  3. 3.   Υπάρχει λύση για την ΕΡΤ. Την έδωσαν τα ευρωπαϊκά δικαστήρια όταν οδήγησαν στο χαρακτηρισμό της: Είναι μέσο δημόσιου χαρακτήρα με κοινωνικό και οικονομικό έλεγχο, από διαπαραταξιακή και κοινωνική επιτροπή. Μη γελιόμαστε: Το μαύρο, είναι μαύρο. Προσφυγή τώρα.
  4. 4.   Υπάρχει λύση για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι. Απαιτείται αλλαγή του καταστατικού του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ. Όλα τα άλλα είναι λόγια και υποσχέσεις που –ποτέ- δεν τηρήθηκαν.
  5. 5.   Υπάρχουν συμβάσεις: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ επιμένουν στη διατήρησή τους για τη διατήρηση και των θεσμικών δικαιωμάτων. Η απεμπόλησή τους, μέσω ατομικών συμβάσεων, βοηθά μόνον τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ –και σε καμία περίπτωση τους εργαζόμενους.
  6. 6.   Υπάρχει λύση στην ταλαιπωρία. Ο ιδρυτικός νόμος για το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ προβλέπει λειτουργία διεύθυνσης στη Θεσσαλονίκη. Στο χέρι μας είναι ο διορισμός προϊσταμένου –με δικαίωμα υπογραφής- για να σταματήσουν τα ατέλειωτα πήγαιν’ έλα στην Αθήνα.
  7. 7.   Υπάρχει θέμα καταστατικού. Χρειάζεται, άμεσα, αλλαγή. Για να βρεθεί –ακόμη  καλύτερη- λύση για όσους είναι άνεργοι, ή εργάζονται επισφαλώς, ή σε συνθήκες γαλέρας.

Και κάτι προσωπικό:
Επί δυο χρόνια, ως μέλος του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, διαπίστωνα πως κάθε προσπάθεια σκόνταφτε σε διαμορφωμένες (από πριν) απόψεις της διοίκησης. Κάθε θετική πρόθεση βούλιαζε στον κυκεώνα των ατέρμονων συνεδριάσεων, που έφερναν –κάθε βδομάδα- τα ίδια, άλυτα, θέματα. Γι αυτό ζητούμε την ψήφο σας. Για να δυναμώσει η δική μας παρουσία. Για να καταφέρουμε να δοθούν λύσεις εκεί που, τώρα, υπάρχουν μόνον προβλήματα.
Δημήτρης Ασπροπούλης

(για τους Δημοσιογράφους ΣυμμΕτέχουν – Ένωση των Δημοσιογράφων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου