Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Μείναμε στις υποσχέσεις για το “δημόσιο κανάλι της Θεσσαλονίκης”…

ert3_01[3].jpg

Για άλλη μία φορά, ο δημοσιογραφικός κόσμος της Θεσσαλονίκης έμεινε με τις υποσχέσεις… Ο αρμόδιος υπουργός ΡΤ Π. Καψής έλεγε πως δε θα μείνει παραπονεμένη Θεσσαλονίκη και το κλείσιμο της ΕΡΤ θα συνοδεύονταν με την ίδρυση νέου καναλιού στη Θεσσαλονίκη. Την… ξέχασαν, όμως, τη συμπρωτεύουσα.

 

Το θέμα συζητήθηκε, σήμερα, στο δ.σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (αν και δεν υπήρχε στην ημερήσια διάταξη, αφού αυτή είχε συνταχθεί πριν τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης). Μάλιστα, στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και όσοι δημοσιογράφοι είχαν υποβάλει αιτήσεις για συμμετοχή στη ΔΤ.

Το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης καλύφθηκε από τις τοποθετήσεις συμβούλων κι εργαζόμενων για το θέμα της ΕΡΤ. Ήταν γενική η αντίδραση, η οποία διατυπώθηκε σε διάφορους τόνους.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ είχε αποφασίσει σε παλαιότερες συνεδριάσεις του δ.σ. να ακολουθήσει την τακτική της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ για το θέμα της δημιουργίας του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Από κάποιους από τους 9 συμβούλους του δ.σ., όμως, πλέον, εκφράστηκε δυσφορία, για το ότι δεν υπήρξε ουσιαστική τοποθέτηση της Ομοσπονδίας, για να υπάρξει ραδιοτηλεοπτικός φορέας στη Θεσσαλονίκη “στα πρότυπα της ΕΤ3”, όπως είχε διατυπωθεί σε προηγούμενη ανακοίνωση της πλειοψηφίας του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ (σ.σ. η σημερινή ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ αναφέρεται στη μη καταβολή των αποζημιώσεων στους απολυμένους της ΕΡΤ –δες εδώ).

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε κλιμακούμενη αντίδραση: Ανακοίνωση, απεργίες, “λόμπινγκ”, όπως αρέσκεται να λέει ο πρόεδρος και εκφράστηκε δυσαρέσκεια για όσους υποσχέθηκαν κανάλι και, για άλλη μία φορά, ξέχασαν τις υποσχέσεις τους.

Πρώτα ήρθε η ανακοίνωση. Η ΕΣΗΕΜ-Θ, υπογραμμίζει: «Η προκήρυξη μόλις 15 θέσεων εργασίας για δημοσιογράφους στη ΝΕΡΙΤ δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το πώς αντιλαμβάνονται οι δημιουργοί του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα τον ρόλο της Θεσσαλονίκης: ως έδρα ενός στοιχειώδους ανταποκριτικού γραφείου».

Η ΕΣΗΕΜ-Θ με τη σημερινή ανακοίνωσή της, καλεί τον… πολιτικό κόσμο να πάρει θέση: «Είναι πλέον χρέος όλου του πολιτικού κόσμου στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και κάθε φορέα, κάθε θεσμού και κάθε κοινωνικής ομάδας που επί χρόνια ήταν αποδέκτης του ενημερωτικού έργου που παρήγαγε η ΕΡΤ3, να ξεκαθαρίσει στους υπουργούς Δημήτρη Σταμάτη και Παντελή Καψή, αλλά και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για τη σιγή που θα επιβληθεί στην δημόσια ενημέρωση αν εφαρμοστεί ο ολέθριος κυβερνητικός σχεδιασμός για τη ΝΕΡΙΤ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση (το πλήρες κείμενο με κλικ εδώ).

Στην πρώτη συνεδρίαση μετά το αντιδημοκρατικό και απαράδεκτο “μαύρο” στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπός μας στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, Δ. Ασπροπούλης, όταν οι άλλοι σύμβουλοι μιλούσαν για “άγνοια” των κυβερνώντων και “σχεδιασμούς στο πόδι”, είχε εκφράσει την άποψη πως “υπάρχει σχέδιο”. Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε… Σχέδιο υπήρχε και ήταν ένα: Να υπάρχει στη Θεσσαλονίκη ένα ανταποκριτικό γραφείο, με ελάχιστους δημοσιογράφους, που να εξυπηρετεί την προώθηση του κυβερνητικού “έργου”. Πώς, διαφορετικά, να ερμηνεύσουμε την κυβερνητική επιθυμία να υπάρχει μια χούφτα ανθρώπων με πτυχία και καλό σοσιαλάϊζινγκ, αλλά χωρίς δημοσιογραφική πείρα;

Από το ΠΑΣΟΚ η πρώτη αντίδραση

Ή πρώτη αντίδραση ήρθε από το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης –και, ομολογουμένως, ήταν σκληρή, αν και “κατόπιν εορτής”: «Ως ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης λέμε στον Υπουργό Επικρατείας, Δ. Σταμάτη, ότι οι διαβεβαιώσεις υλοποίησης του αρχικού σχεδιασμού δεν αρκούν πλέον. Οι πράξεις τον διαψεύδουν. Καλούμε τον αρμόδιο υπουργό Π. Καψή να υλοποιήσει το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί για την ΝΕΡΙΤ σε ανώτατο επίπεδο. Αν αυτό δεν γίνει με δημόσια τοποθέτηση τους άμεσα, τους καλούμε να παραιτηθούν», τονίζεται στην ανακοίνωση που υπογράφει η Νομαρχιακή Επιτροπή Α Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση γίνεται ειδική μνεία για το επιχείρημα ότι, από τα δύο κανάλια που θα ΄χουν έδρα την Αθήνα, το ένα θα… αφορά στην επαρχία: «Η όλη μεθόδευση δεν είναι, απλώς, παράδοξη, αλλά αποτελεί και πρόκληση προς το σύνολο της ελληνικής περιφέρειας και τον ελληνισμό της διασποράς», υπογραμμίζουν από την Α Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ (σ.σ. όλη η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης με κλικ εδώ).

Η μεσολάβηση του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης

Καθώς το θέμα το είχαν “σηκώσει” ιστοσελίδες και ραδιόφωνα, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θ. Καράογλου επικοινώνησε, με δική του πρωτοβουλία, με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜ-Θ, για το θέμα. Του ζητήθηκε η μεσολάβησή του, για να “κλειστεί” ραντεβού με τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη και για την ενημέρωση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και, αύριο, Πέμπτη, θα υπάρχει αποτέλεσμα από τις ενέργειές του –θετικό ή αρνητικό.

Αύριο, επίσης, θα συνεδριάσει και το δ.σ. της ΕΣΗΕΑ, για το θέμα. Πάντως, η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας και Θράκης, ήδη, προκήρυξε απεργιακές κινητοποιήσεις το προσεχές διάστημα στη Δημόσια Τηλεόραση και κάλεσε όλες τις Ενώσεις να συμπαραταχθούν.

Συμφωνήσαμε, όπως ήταν φυσικό, με την προκήρυξη κινητοποιήσεων, καθώς και με την έκδοση ανακοίνωσης, που να καταγγέλλει τις κυβερνητικές ενέργειες. Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που εκδόθηκε δεν μας γνωστοποιήθηκε. Θεωρούμε ότι το να ζητάει η ΕΣΗΕΜ-Θ από τον πολιτικό κόσμο να θέσει προ των ευθυνών τους Καψή και Σταμάτη, δε λέει τίποτα. Για τον πρώτο, δεν γνωρίζουμε το ρόλο που έπαιξε. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, στην ενημέρωση που έκανε, είπε ότι “πήρε πάνω του” την υπόθεση της ΕΡΤ3 λόγω… εντοπιότητας κι όχι λόγω τομέα ευθύνης. Ο Π. Καψής, όμως, φέρει ακέραια την ευθύνη για ότι (δεν) έγινε στη Θεσσαλονίκη. Άφησε τη Βόρεια Ελλάδα χωρίς δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Εκτός κι αν ακολουθήσει και η πολυδιαφημισμένη ΝΕΡΙΤ το δρόμο της ιδιωτικής τηλεόρασης, που προϊστάμενοι οι οποίοι δεν πέρασαν ποτέ τα Τέμπη, ζητούν από συναδέλφους δημοσιογράφους με έδρα τη Θεσσαλονίκη να… πεταχτούν στα Λάβαρα Διδυμοτείχου και “σε κανένα μισάωρο” να “βγάλουν” ένα ζωντανό…

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Η ΕΣΗΕΑ, σε ανακοίνωσή της (σ.σ. ολόκληρη η ανακοίνωση με κλικ εδώ), καλεί Καψή και Προκοπάκη (σ.σ. πρόεδρο της ΝΕΡΙΤ) «να πάρουν πίσω τώρα αυτούς τους απαράδεκτους σχεδιασμούς. Να εξετάσουν με σοβαρότητα το παρόν και το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και να λάβουν το συντομότερο αποφάσεις ουσιαστικής αναβάθμισής της χωρίς εμπάθειες και αποκλεισμούς». Για την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, «ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας υποβαθμίζεται σε επίπεδο τοπικού καναλιού, από άποψη ανθρώπινου δυναμικού, καθώς ο σχεδιασμός της ΝΕΡΙΤ αποδεικνύεται κατώτερος των κυβερνητικών δεσμεύσεων περί “ελληνικού BBC”. Ακυρώνονται έτσι οι διακηρύξεις των κυβερνητικών στελεχών περί δημιουργίας ενός νέου ανεξάρτητου, πολυφωνικού και ποιοτικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου