Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΣΗΕΜ-Θ Άλλη μια “λύση” στο ποδάρι

euro_coins_01.jpg

Μας έχει συνηθίσει η διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ (αυτή που, από την έναρξη της θητείας της πριν… τέσσερα χρόνια δεν έχει καταθέσει ούτε ΜΙΑ γραπτή πρόταση –εκτός μίας του Ρεπανά) να προτείνει λύσεις στο πόδι, για εντυπωσιασμό, ή για άλλους –άγνωστους- λόγους. Η πρόταση για τις συνδρομές, όμως, ήταν το κάτι άλλο.

 

Μάλιστα, την ανέθεσαν στον γραμματέα Β. Κοντογουλίδη, αφού οι οικονομικές προτάσεις της Μ. Πλήκα –που είναι ταμίας- θυμίζουν έντονα Γιάννη Στουρνάρα.

Τι πρότεινε (προφορικά) ο Β. Κοντογουλίδης; Συνδρομή στα 75 ευρώ για εργαζόμενους και ανέργους (αναδρομικά από το 2013) και 50 ευρώ για συνταξιούχους. Πρόταση που δεν υπολογίζει τους ανέργους.

Ο Ασύνταχτος Τύπος πρότεινε μείωση των συνδρομών κατά 50%, αναδρομικά για τα “μνημονιακά” έτη (από το 2010), ετήσια συνδρομή 10 ευρώ για τους μερικώς μισθοδοτούμενους και ενός ευρώ για τους ανέργους. Αυτοί ξέχασαν τους συνταξιούχους…

Η πρόταση του Α.Τ. απορρίφθηκε, καθώς ζητήθηκαν… ισοδύναμα για το ταμείο της Ένωσης.

Εμείς προτείναμε μείωση των συνδρομών για τους εργαζόμενους στα 75 ευρώ για τα μνημονιακά έτη (από το 2010), μείωση στα 50 ευρώ για τους συνταξιούχους και το συμβολικό ποσό των 10 ή 12 ευρώ το χρόνο για τους ανέργους. Απορρίφθηκε, επειδή δεν ήταν δυνατό να ισχύσει αναδρομικά (όπως είπε με ένα στόμα, μια φωνή η διοίκηση –αν και, στην πρόταση Κοντογουλίδη, μια χαρά υπολογίζεται η… αναδρομικότητα).

Στη συνεδρίαση ακούστηκαν ακόμη και “ιδέες” για αύξηση της συνδρομής των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Κατατέθηκαν, μάλλον, πάνω στην κουβέντα κι όχι με σκέψη αφού τα δεδομένα είναι τα εξής:

Οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης του 35% (στον ιδιωτικό τομέα) και του 45% (στον δημόσιο –ΑΠΕ, Δημοτικά Μέσα, Δημόσια Τηλεόραση)

Οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης του 35-40% και, όπου να ΄ναι, χάνουν και τα επικουρικά ταμεία.

Οι άνεργοι… είναι άνεργοι.

Τους μερικώς μισθοδοτούμενους τους αφήσαμε, σκόπιμα, από έξω. Κι αυτό επειδή την τελευταία φορά που προτείναμε αντικειμενικά κριτήρια (στην περίπτωση των βοηθημάτων), η διοίκηση κατάφερε να διαστρεβλώσει την πρόταση και να την εφαρμόσει όπως ήθελε –προφανώς για να διαδίδει πως ήταν… πρόταση αλλουνού, λες και δεν είχε την πλειοψηφία να μην την περάσει. Το ίδιο θα συνέβαινε και τώρα. Κι άντε να αποδείξεις ότι πληρώνεσαι με “κάτι ψιλά”…

ΥΓ.

Μιας κι ο λόγος για το βοήθημα Χριστουγέννων: Η πρόταση ήταν απλή –και… αντικειμενική: Οι άνεργοι καλούνταν να παραδώσουν την φορολογική τους δήλωση (κι όχι την εκκαθάριση) και να δηλώσουν με απλή επιστολή τις οποιεσδήποτε αλλαγές του εισοδήματός τους, αφού η δήλωση θα αφορούσε εισοδήματα προηγούμενου έτους. Υιοθετήθηκε κατά το ήμισυ. Έτσι, άνεργοι που είχαν πάρει επίδομα και αποζημίωση το 2012, δεν πήραν το βοήθημα του… 2013. Τέτοια μαθηματικά, ούτε ο… Στουρνάρας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου