Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Στο πόδι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΠΘΕ

Στο πόδι οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Τηλεόραση και το Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης. Έχουν λαμβάνειν ενάμιση μήνα δεδουλευμένων (τα οποία, ως γνωστόν, είναι και... κουτσουρεμένα) και, με το τέλος του χρόνου πολύ κοντά, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφασιστεί η χρηματοδότηση για το 2013, ανησυχούν για το εργασιακό τους μέλλον. >>>


Τη Δευτέρα, οι τεχνικοί του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης πραγματοποιούν απεργία. Την Τρίτη, τη σκυτάλη παίρνουν οι σκηνοθέτες. Για την Τετάρτη συζητούσαν απεργιακή κινητοποίηση οι δημοσιογράφοι, όμως, παρά την εκπεφρασμένη επιθυμία της πλειοψηφίας για απεργία, ως αυτήν την ώρα η ΕΣΗΕΜ-Θ δεν έχει πάρει κάποια απόφαση.
Μπροστά στις εξελίξεις, η διοίκηση της ΔΕΠΘΕ αποφάσισε να ενημερώσει τους εργαζόμενους, κάτι που έκανε στη 1.30 μετά το μεσημέρι. Η αντιπρόεδρος της ΔΕΠΘΕ, Σοφία Ασλανίδου ζήτησε συγνώμη αναλαμβάνοντας την ευθύνη της καθυστέρησης των διαδικασιών από τις 5 Νοεμβρίου (όταν "πέρασε" από το δ.σ. η απόφαση επιπλέον επιχορήγησης για να καλυφθούν οι μισθοί των εργαζομένων κι ενώ ήδη έπρεπε να είχε καταβληθεί η εξόφληση Οκτωβρίου). 
Ο γενικός διευθυντής Φ. Στάγκος, υποστήριξε ότι, πλέον, "ο δήμος ό,τι είχε να κάνει το έκανε" και πως το θέμα βρίσκεται στα χέρια της παρέδρου που κάνει τον έλεγχο. Σε ερώτηση αν τα χρήματα για τα οποία έγινε ενταλματοποίηση είναι αρκετά για να εξοφληθούν οι εργαζόμενοι, απάντησε αρνητικά, καθώς οι πληροφορίες του κάνουν λόγο για εκταμίευση περίπου 400.000 ευρώ (κάτι που σημαίνει ότι, για την καταβολή των μισθών Δεκεμβρίου θα χρειαστεί νέα διαδικασία, η οποία, πάντως, δε θα περιλαμβάνει την έγκριση ποσού από το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο έσπευσε να εγκρίνει τις προτάσεις, από την πρώτη στιγμή). 
Στη συνέλευση τέθηκε από εργαζόμενο και το θέμα της ένταξης των υπαλλήλων στο ενιαίο μισθολόγιο (για το οποίο υπάρχουν νομικές γνωμοδοτήσεις ότι είναι παράνομη, ενώ, ήδη, ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ έχει σπεύσει να ανακοινώσει πως το ενιαίο μισθολόγιο δεν αφορά την κρατική ραδιοτηλεόραση). Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή ζητήθηκε επεξηγηματική εγκύκλιος κι αν το υπουργείο υποστηρίξει ότι στο ενιαίο εντάσσονται και οι υπάλληλοι της ΔΕΠΘΕ, τότε θα τους ζητηθεί, αναδρομικά, η διαφορά του ποσού.
Όπως ήταν φυσικό, μετά από αυτού του είδους την ενημέρωση, οι δημοσιογράφοι της ΔΕΠΘΕ (αφού τεχνικοί και σκηνοθέτες είχαν, ήδη, εξαγγείλει απεργίες) επέμεναν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, να αρχίσει κινητοποιήσεις και ο κλάδος τους. Πάντως, ως αργά το βράδυ σήμερα, η διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ δεν είχε πάρει κάποια απόφαση.
Ως Δημοσιογράφοι ΣυμμΕτέχουν, τη θέση μας την έχουμε εκφράσει σε δύο συνεχόμενα διοικητικά συμβούλια της ΕΣΗΕΜ-Θ. 
Είχαμε ζητήσει, εδώ και 15 ημέρες, ενημέρωση από επίσημα χείλη. Έστω και με καθυστέρηση, έστω και με μια επαπειλούμενη απεργία, η διοίκηση της ΔΕΠΘΕ έσπευσε να πει την άποψή της για την καθυστήερηση -και να ζητήσει συγνώμη. 
Ζητάμε από τη διοίκηση της ΔΕΠΘΕ να μην κάνει το ίδιο λάθος για τρίτη φορά (καθυστέρηση στην καταβολή δεδουλευμένων υπήρξε και πριν δυο μήνες). Γι αυτό ας δρομολογήσει από τώρα τις εξελίξεις για τον προϋπολογισμό του 2013.Το τέλος Ιανουαρίου, που οι εργαζόμενοι της ΔΕΠΘΕ θα θέλουν να πληρωθούν, δεν είναι τόσο μακρινό όσο κάποιοι νομίζουν.
Επιμένουμε στη λύση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Η καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών είναι μεγάλη, οι μισθοί των συναδέλφων είναι μειωμένοι -για μας παράνομα- και το διοικείν εστίν προβλέπειν.
Η διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων, να αφουγκραστεί τις ανησυχίες τους και να πραγματοποιήσει την εργασιακή συνέλευση την οποία ζητάμε εδώ και καιρό.  Οι προθέσεις της διοίκησης της ΔΕΠΘΕ, για την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου, δεν είναι μυστικό και η θέση "άσε τους να κάνουν λάθος" δεν είναι συνδικαλιστική τακτική, αλλά... στίχοι τραγουδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου