Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ Σκοτσέζικο ντους από την ιδιοκτησία


Σε εργασιακή συνέλευση των δημοσιογράφων που απασχολούνται στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος της Κυριακής", το πόρταλ www.aggelioforos.gr και τα περιοδικά της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος, έχει καλέσει, για σήμερα, στις 11 το πρωί, η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης.


Στην εκδοτική επιχείρηση του Αλ. Μπακατσέλου, οι εργαζόμενοι δέχτηκαν, κυριολεκτικά, ένα σκοτσέζικο ντους. Μετά την αποπομπή του διευθυντή Αλ. Παπαδόπουλου (για δυσδιάκριτους λόγους), η παράδοση της θέσης στον -ως τώρα- αρχισυντάκτη Εύρη Τσουμή, έφερε χαμόγελα στις τάξεις των εργαζομένων. Ο Τσουμής, που βρίσκεται στην εφημερίδα από την έκδοσή της κι έχει ξεκινήσει από ρεπόρτερ, είχε τη γενική αποδοχή των εργαζομένων -και όχι μόνον.

Μια ώρα αργότερα, όμως, τα χαμόγελα έμελλε να παγώσουν: Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μ. Βοϊτσίδης, έφθασε στο κτίριο της Δαναϊδών, συμμετείχε σε σύσκεψη διαβούλευσης με την εργοδοσία (αντικείμενό της οι μειώσεις των μισθών των εργαζομένων) κι αποχώρησε έχοντας την υποχρέωση να απαντήσει, ως σήμερα, στο δίλημμα: Ή μεσοσταθμιστικές μειώσεις της τάξης του 28,4% για έξι μήνες (συμπεριλαμβανομένου και του περασμένου Αυγούστου τον οποίο η επιχείρηση οφείλει, μαζί με τον Σεπτέμβριο), χωρίς τη δέσμευση να μη γίνουν απολύσεις στην περίπτωση κατάργησης κάποιας από τις δραστηριότητες της εταιρίας, ή επιβολή εκ περιτροπής εργασίας.

H θέση μας

Σε καμία περίπτωση οι δημοσιογράφοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στην ΕΒΕ δεν πρέπει να υποκύψουν στον εκβιασμό της εργοδοσίας. Η επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας δεν ακούγεται τόσο... εύκολη, όσο θέλει να την παρουσιάζει η επιχείρηση, αφού είναι μαχητή στα δικαστήρια -και υπάρχουν δεδικασμένα, όπως στην περίπτωση της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΒΕ έχουν, ήδη, "βάλει πλάτη" για να κρατηθεί η επιχείρηση πολλές φορές. Συνυπέγραψαν ατομικές συμβάσεις και πριν δυο χρόνια, οι οποίες, το μόνο που έκαναν, ήταν να οδηγήσουν σε σειρά απολύσεων και στο κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης. Οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν, ούτε τότε, δε θα τηρηθούν, ούτε τώρα. 

Οι εργαζόμενοι στην ΕΒΕ έχουν φθάσει στο σημείο να μην γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν και πόσα θα πάρουν. Ζουν καθημερινά ένα δράμα, καθώς οι υποχρεώσεις τους "τρέχουν".

Ακόμη και σκληρά υπολογιστικά να πάρει κανείς τα πράγματα, η επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας (εργασία τριών ημερών την εβδομάδα) θα αποφέρει μείωση της τάξης του 32% (4 με 5% πάνω από αυτές που... απλόχερα προσφέρει η εργοδοσία) και θα καταπέσει στα δικαστήρια.

Να οπλιστούν με υπομονή και να δώσουν την εντολή στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ να αρχίσει δικαστικό αγώνα στο πλευρό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου