Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΔΕΠΘΕ Κι ο άγιος φοβέρα θέλει…

tv_camera_01.jpg

Βροχή οι εξελίξεις στη ΔΕΠΘΕ (TV100-FM100). Μέσα σε μισή μέρα, έγινε συνέλευση εργαζομένων, ορίστηκε έκτακτη συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου και προκηρύχθηκαν στάσεις εργασίας (από τεχνικούς και σκηνοθέτες, πλην δημοσιογράφων).

Η συνέλευση που έγινε στη 1.30 μ.μ., έγινε σε κλίμα έντασης με αντεγκλήσεις, ειδικά όταν η διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ διατύπωσε τη δική της άποψη, κόντρα σε αυτήν που σχηματίστηκε από τα μέλη της. Όλοι οι δημοσιογράφοι – εργαζόμενοι στη ΔΕΠΘΕ, μέλη και μη μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, ζητούσαν κινητοποιήσεις, όμως…

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Η συνέλευση άρχισε με ενημέρωση από τον πρόεδρο της νεοσύστατης Ένωσης Υπαλλήλων Αντ. Παπαδόπουλο (είναι τεχνικός) σύμφωνα με την οποία:

1. Η απάντηση του ελεγκτικού συνεδρίου, για το αν θα ήταν νόμιμη ή όχι η υπογραφή της παρέδρου στο ένταλμα πληρωμής δεν ήταν σαφής (“δώστε μας λίγο χρόνο”, είπαν από το γραφείο της παρέδρου στις επαφές με τους συνδικαλιστές).

2. Η διοίκηση της ΔΕΠΘΕ αποφάσισε να κινητοποιηθεί, με τον γ.δ. Τρ. Στάγκο να ζητά έκτακτη σύγκληση δημοτικού συμβουλίου για να τακτοποιηθεί το θέμα, με την ψήφιση των κατάλληλων ενεργειών και την υποβολή των απαιτούμενων εγγράφων στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι ζήτησαν (δε θα δημοσιεύσουμε το ποιος πρότεινε, αφού, πρώτον η απόφαση ήταν σχεδόν ομόφωνη και, δεύτερον, καλό θα ήταν η εργοδοσία να μη γνωρίζει –τουλάχιστον από εμάς- ποιος πρότεινε τι):

1. Να γίνει ΕΔΕ για να αποδοθούν ευθύνες σε όποιον ευθύνεται για την καθυστέρηση (οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν από τα τέλη Ιανουαρίου, παρά το ότι τα χρήματα έχουν εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο).

2. Να εμφανιστεί η διοίκηση και να ενημερώσει τους εργαζόμενους (δυο ενημερώσεις που έγιναν στην αίθουσα σύνταξης πριν δυο και τρεις εβδομάδες έγιναν με παραίνεση του εκπροσώπου μας στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ).

3. Να γνωστοποιηθεί το θέμα από τα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο.

4. Να συζητήσουν τα δ.σ. των Ενώσεων την προκήρυξη στάσεων εργασίας από την ίδια στιγμή.

Αυτό το τελευταίο ήταν το μεγάλο αγκάθι για τη διοίκηση Βοϊτσίδη. Η ίδια διοίκηση που, με αποφάσεις συνελεύσεων εργαζομένων, σε άλλα μέσα, προχώρησε σε κινητοποιήσεις, αυτήν τη φορά είχε πρόβλημα να προκηρύξει έστω και μία στάση εργασίας! Ακόμη και η πρόταση για στάσεις εργασίας το Σάββατο (μεσολαβούσε το απόγευμα της Τρίτης, όλη η Τετάρτη, όλη η Πέμπτη και το πρωί της Παρασκευής) απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ (ψήφισαν κατά οι Βοϊτσίδης, Φωκιανίδης, Κοντογουλίδης, Πλήκα και Ρεπανάς) με τη δικαιολογία ότι υπήρχε κίνδυνος να κηρυχθεί η στάση εργασίας παράνομη και καταχρηστική!

Φυσικά, ούτε κουβέντα, για οποιασδήποτε μορφής κινητοποίηση από σήμερα, ή, έστω, από αύριο Τετάρτη…

Τι θα κάνει η ΕΣΗΕΜ-Θ; Ομφαλοσκόπηση. Θα συζητήσει το θέμα στο δ.σ. της Τετάρτης, θα πάρει απόφαση γύρω στις 5 το απόγευμα (αν, φυσικά, πάρει απόφαση, αφού η διενέργεια ψηφοφοριών δεν είναι το… φόρτε του προέδρου) και, ίσως κάνει κάτι από την ερχόμενη Δευτέρα. Ως τότε, θα κάνει προσευχές και δεήσεις να λήξει το θέμα, με την υπογραφή της παρέδρου…

Την ίδια στιγμή που ο γ.γ. της ΕΣΗΕΜ-Θ ανέλυε, σε δημοσιογράφους εργαζόμενους τους  λόγους που δεν θα ήταν δυνατό να γίνει στάση εργασίας έστω το βράδυ του Σαββάτου, γίνονταν δύο τινά:

1. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παν. Αβραμόπουλος, όριζε έκτακτη συνεδρίαση του σώματος για αύριο, Τετάρτη.

2. Ο νομικός σύμβουλος της ΕΤΙΤΒΕ παρέδιδε την εξώδικο για την έναρξη στάσεων εργασίας από την… Τετάρτη.

Πού αποσκοπεί η διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ; Στο να “τρέξουν” οι διαδικασίες, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να ξεχάσουν τις “συνδικαλιστικές και επαναστατικές ανησυχίες που τους έπιασαν όψιμα”, όπως ειπώθηκε.

Κι αυτό να γίνει, το ερώτημα θα παραμένει: Αν το πρόβλημα ήταν ότι έπρεπε να τρέξουν οι διαδικασίες από πλευράς διοίκησης, για ποιον λόγο κάποιοι μετέφεραν τα Κούλουμα μέσα στη Σαρακοστή;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου