Κυριακή 4 Μαΐου 2014

13 χρόνια κρίση στην εφημερίδα Μακεδονία

makedonia_02.jpg

Χωρίς την ιστορική εφημερίδα, για άλλη μία Κυριακή, στα περίπτερα… Οι δημοσιογράφοι απεργούν, καθώς η διοίκηση, για άλλον έναν μήνα, δεν κατάφερε να τους πληρώσει.

Την περασμένη εβδομάδα, οι εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί) πήραν το 20% του μισθού του Φεβρουαρίου. Η διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ, μαζί με τις διοικήσεις των Ενώσεων των υπόλοιπων εργαζόμενων, συναντήθηκαν με την νομική εκπρόσωπο του μεγαλομέτοχου Γιάννη Ρήγα στην Ελλάδα, Βίκυ Σουλοπούλου και τα νέα που έμαθαν δεν ήταν ενθαρρυντικά:

Η εργοδοσία ζητούσε από τους εργαζόμενους να πληρωθούν, στο τέλος του μήνα, το μισθό του Μαρτίου και, όσον αφορά τον μισθό του Φεβρουαρίου, να τον… διεκδικήσουν από το δάνειο –ύψους 2 εκ ευρώ- το οποίο η επιχείρηση σκοπεύει να λάβει από την Τράπεζα Πειραιώς (μετά το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης, ύψους κοντά 10 εκ. ευρώ). Πρότεινε, επίσης, να χρησιμοποιηθεί, ως εγγυοδοσία, οικόπεδο στο Ωραιόκαστρο, το οποίο ανήκει στον μεγαλομέτοχο.

Σε όλη τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ δεν είπε το παραμικρό. Ο εκπρόσωπός μας στο δ.σ. δεν παραβρέθηκε. Δεν υπήρχε λόγος, άλλωστε, αφού διάλογος δε γίνεται, εδώ και καιρό. Κάθε φορά, οι εκπρόσωποι του δ.σ. (όπως διαπιστώσαμε στην προηγούμενη συνάντηση) ακούν τις δικαιολογίες για τις απληρωσιές, παίρνουν υποσχέσεις που καταλήγουν στη μόνιμη επωδό “σε έξι μήνες θα αποκατασταθεί η μισθοδοσία” και αποχωρούν.

Όπως ήταν φυσικό, η πρόταση της εργοδοσίας απορρίφθηκε από τη συνέλευση εργαζομένων που ακολούθησε.

Την Τετάρτη που πέρασε, στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, αποφασίστηκε η κήρυξη 48ωρης απεργίας στο συγκρότημα. Μέλη της διοίκησης, όπως ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, έφερναν και ξανάφερναν το επιχείρημα ότι η απεργία θα έπληττε τα Σπορ του Βορρά την ημέρα που θα αγωνίζονταν ο ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο με τον Παναθηναϊκό. Άλλα μέλη της διοίκησης, όπως η ταμίας Μ. Πλήκα, έφερναν και ξανάφερναν το επιχείρημα ότι η απεργία θα πλήξει ένα φύλλο (το Κυριακάτικο) που αναμένει διαφήμιση 35.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία, αν εκδοθεί και εισπραχθεί, θα έδινε “κάτι” τους εργαζόμενους. Τα επιχειρήματα δεν έπεισαν… Η απεργία κηρύχθηκε.

Την ώρα που συζητούσε το δ.σ., δημοσίευμα στις Τυπολογίες μιλούσε για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης. Υποστήριζε ότι το υπουργείο, ουσιαστικά, χρηματοδότησε την επιχείρηση για να ξοφλήσει μέρος των οφειλών στην Εφορία και στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Καυτηρίαζε το ότι, ακόμη κι έτσι, η επιχείρηση δεν έχει αποζημιώσει πλήρως ούτε τους απολυμένους, ούτε τους εκουσίως αποχωρήσαντες. Εμείς να θυμίσουμε πως, στους εκουσίως αποχωρήσαντες είχε… στηριχθεί η “εξυγίανση” και η “ανάπτυξη” της επιχείρησης που, σε συνδυασμό με την εφαρμογή ατομικών συμβάσεων, θα έφερνε χρήμα στα ταμεία και θα οδηγούσε στο να ορθοποδήσει η επιχείρηση. Παρόμοια επιχειρήματα, για επιχειρησιακά προγράμματα που θα έλυναν τα προβλήματα, είχαν ακουστεί όταν εκδιώχθηκαν ο τότε εκπρόσωπος της εργοδοσίας Αντωνόπουλος, ο τότε διευθυντής Κατσώνης, όταν επιλέγονταν ο αείμνηστος Δ. Γουσίδης για τη θέση του γενικού διευθυντή, ή και ακόμη παλιότερα, όταν η ΕΣΗΕΜ-Θ επέλεγε να… χρηματοδοτήσει την επιχείρηση με επιταγές (που, πάντως, πήρε πίσω)… Οι υποσχέσεις για διευθέτηση των οφειλών, έμειναν υποσχέσεις.

Την τελευταία στιγμή, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο οικονομικός διευθυντής της επιχείρησης ενημέρωνε ότι έβαζε το… 10% του υπόλοιπου 60% της μισθοδοσίας Φεβρουαρίου, στους λογαριασμούς των εργαζόμενων και ζητούσε ανάκληση της απεργίας. Το θέμα δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, αφού ο γραμματέας της ΕΣΗΕΜ-Θ, Β. Κοντογουίδης έκρινε ότι οι εργαζόμενοι δεν ικανοποιούνταν με το… χαρτζιλίκι αυτό (το 10% αναλογεί σε, περίπου, 100 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ τα οφειλόμενα φθάνουν τα 600 ευρώ, κατά μέσον όρο, ανά εργαζόμενο) και η απεργία έγινε. Διέρρεε, όμως, στους διαδρόμους της Μοναστηρίου 85, ότι αν έμπαινε σε ψηφοφορία η ανάκληση της απεργίας, θα υπήρχαν τέσσερις εξασφαλισμένες ψήφοι υπέρ αυτής της πρότασης…

Η κατάσταση στη Μακεδονία είναι, για άλλη μία φορά τα τελευταία 13 χρόνια, απελπιστική. Η εργοδοσία δεν κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να εξισορροπήσει το σύστημα πληρωμών. Ο επενδυτής που εμφανίστηκε πριν, περίπου, έναν χρόνο κι άρχισε την επένδυσή του από το πιεστήριο φαίνεται… ανόρεχτος. Οι τελευταίες πληροφορίες τον θέλουν να αποχωρεί. Αι βουλαί του μεγαλομετόχου είναι άγνωσται. Το δημοσίευμα στο –συμφερόντων Κουρή- site δείχνει πως και ο νυν γ. διευθυντής κοιτάζει αλλού. Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου τελείωσε και οι υποχρεώσεις δεν εξυπηρετήθηκαν όλες. Το δάνειο της Τραπέζης Πειραιώς δε θα λύσει τα προβλήματα, αφού τα χρήματα αυτά θα πρέπει να δοθούν πίσω –και οι εργαζόμενοι, πλέον, γνωρίζουν τι σημαίνει δανεικά… Η κυκλοφορία της Μακεδονίας έχει συρρικνωθεί, αλλά και των Σπορ του Βορρά δεν πάει πίσω. Η Θεσσαλονίκη, μετά το ανόητο κλείσιμο του καθημερινού φύλλου από τον Γ. Σαχπατζίδη δεν κατάφερε να επιστρέψει στην αγορά. Σε αυτό το τοπίο 28 δημοσιογράφοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι αναζητούν την επόμενη μέρα…

Για μας, η μέρα αυτή δεν έχει, σε καμία περίπτωση, στο βάθος, ούτε ατομικές συμβάσεις εργασίας, ούτε την προοπτική να βάλουν –πάλι- πλάτη οι εργαζόμενοι. Γιατί η πλάτη τους πονάει από τις προηγούμενες φορές που την… διέθεσαν για την συγκεκριμένη εργοδοσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου