Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Συνεδριάσαμε…

Σαράντα μέρες μετά την τελευταία συνεδρίασή του, σήμερα συνεδρίασε εκ νέου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ… Συμβολισμοί. Τα θέματα πολλά, αλλά η διοίκηση έχει έναν τρόπο να ολοκληρώνει γρήγορα… >>>

1. Θέμα Μέτροσπορ
Με ένα θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης άρχισε η συνεδρίαση του δ.σ. Όσον αφορά τις εξελίξεις στην εφημερίδα “Μέτροσπορ”, που μόνον θετικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.
Μετά την έγγραφη πρόταση του εκδότη Παύλου Ανδρώνη (επίσης ιδιοκτήτη του Αθλητικού Μετρόπολις) για να αποδίδει έναν μισθό –έστω και σε δόσεις- κάθε μήνα και μέρος των χρωστούμενων δεδουλευμένων, ακολούθησε συνέλευση εργαζομένων, όπου αποφασίστηκε να δοθεί –άλλη μια- ευκαιρία στην ιδιοκτησία, να τηρήσει τους όρους που η ίδια έθεσε. Δυστυχώς, ο εκδότης – ιδιοκτήτης δεν κατάφερε να τηρήσει τους δικούς του όρους και, ήδη, βρίσκεται εκπρόθεσμος στις δικές του προθεσμίες. Έχει καταβάλει τα 2/3 του μισθού κι αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική αλλαγή ως την Παρασκευή, η ΕΣΗΕΜ-Θ επιβεβαίωσε πως θα ενεργοποιήσει την ισχύουσα απόφασή της για κήρυξη απεργίας στα μέσα της επιχείρησης.
2. Εφημερίδα Αγγελιοφόρος
Καθησυχαστική εμφανίστηκε η διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ, όσον αφορά τα προβλήματα με τις πληρωμές στην εφημερίδα “Αγγελιοφόρος”, κάτι που απορρέει από τηλεφωνικές –ως είθισται- επαφές του προέδρου της Ένωσης, με τον εκδότη, Αλ. Μπακατσέλο.
Σύμφωνα με την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία, οι εργαζόμενοι, που έχουν λαμβάνειν το μισθό Ιουλίου και το επίδομα άδειας, θα εξοφληθούν γι αυτές τις οφειλές ως τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου. Υπήρξε, επίσης, διαβεβαίωση, ότι ο μισθός Αυγούστου θα εξοφληθεί κανονικά, στις 6 Σεπτεμβρίου.
Στο μεταξύ, οι εργασιακοί εκπρόσωποι της εφημερίδας, είχαν αποστείλει στην ΕΣΗΕΜ-Θ επιστολή, στην οποία εξέφραζαν τα παράπονα των εργαζόμενων συναδέλφων “για τις εκκρεμότητες στην αποπληρωμή”, παρά τις διαβεβαιώσεις. Έκαναν λόγο για “εκρηκτική κατάσταση” που “επιτείνεται και από την αβεβαιότητα για το μέλλον της επιχείρησης, αφού ήδη έχουν γίνει όλοι κοινωνοί των ελέγχων που έγιναν, των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου, της εκλογής νέου διοικητικού συμβουλίου και μας σειράς ενεργειών της εργοδοσίας, για τις οποίες ουδέποτε υπήρξε επίσημη ενημέρωση”.
Της επιστολής των εργασιακών ακολούθησε επιστολή του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ προς τον εκδότη, για να ολοκληρωθούν οι επαφές τηλεφωνικά…
Παρά το ότι οι εργαζόμενοι ζητούσαν σύγκληση εργασιακής συνέλευσης και “κατά προτίμηση εγγράφως” απαντήσεις από την εργοδοσία, ο πρόεδρος του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ είχε την άποψη πως το συμβούλιο θα έπρεπε να τηρήσει στάση αναμονής, αφού οι προθεσμίες που έθεσε η ίδια η εργοδοσία λήγουν σε πολύ λίγες ημέρες και, στη συνέχεια, θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης.
Σε ερώτηση του εκπροσώπου μας στο δ.σ. για το τι έγινε, τελικά, με τα σχέδια της εργοδοσίας που ήθελαν κάποιο από τα τμήματα της επιχείρησης να βάζει λουκέτο, ο πρόεδρος σήκωσε τους ώμους.
3. Αποφάσεις του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου
Με αφορμή την κοινοποίηση, στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ της απόφασης του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, για τον διευθυντή του “Αγγελιοφόρου”, Τραϊανό Χατζηδημητρίου, στο δ.σ. άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση για το αν θα πρέπει να δημοσιοποιούνται και στο site της Ένωσης οι αποφάσεις του Πειθαρχικού –κάτι που τα ίδια τα μέλη του οργάνου είχαν ζητήσει.
Αρχικά, ο πρόεδρος του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μ. Βοϊτσίδης, κατέβασε πρόταση να αποστέλλονται οι αποφάσεις του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου στα e-mail των μελών.
Ο εκπρόσωπός μας στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, Δημήτρης Ασπροπούλης, στήριξε την επιθυμία των μελών του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού να δημοσιοποιούνται οι αποφάσεις με ανάρτηση στο site. “Θα στηρίξω τη βούληση των μελών του Πειθαρχιού. Εξάλλου, ήταν και παλιότερα θέση μου ότι, όχι μόνον οι αποφάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου, αλλά ακόμη και τα πρακτικά των συνεδριάσεων του δ.σ. θα έπρεπε να είναι προσβάσιμα, ανά πάσα στιγμή, σε όλα τα μέλη”, υπενθύμισε. Και υπογράμμισε πως στην Αθήνα, η ΕΣΗΕΑ δημοσιοποιεί ακόμη και τα πλήρη πρακτικά των συνεδριάσεων των Πειθαρχικών.
“Δεν είμαστε κλειστό club. Πρέπει να δείξουμε ότι αυτορυθμιζόμαστε”, είπε και ο Π. Μανδατζής, εκλεγμένος με τον “Ασύνταχτο Τύπο” στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ.
Υπέρ της δημοσιοποίησης και ο Β. Κυριακούλης της “Δημοσιογραφικής Ενότητας”. “Κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, με τη μη δημοσιοποίηση. Αντίθετα, με τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων, το δ.σ. δείχνει όοτι διαθέτει και αντανακλαστικά”, είπε.
Η κουβέντα περιστράφηκε γύρω από το αν οι αποφάσεις των Πειθαρχικών Συμβουλίων αποτελούν προσωπικά δεδομένα, για να επισημάνει ο νομικός σύμβουλος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Στρ. Μαυραγάνης, ότι υπάρχει διάταξη στο σχετικό νόμο, ότι οι φορείς –όπως η ΕΣΗΕΜ-Θ- που έχουν στην κατοχή τους προσωπικά δεδομένα, έχουν τη δυνατότητα και να τα επεξεργαστούν και να τα χρησιμοποιούν.
Θετικός στη δημοσιοποίηση δήλωσε και ο Αντ. Ρεπανάς. Με την πρόταση του Μ. Βοϊτσίδη συντάσσονταν οι Τ. Φωκιανίδης, Β. Κοντογουλίδης και Μ. Πλήκα.
Τελικά έγινε συγκερασμός των δύο προτάσεων. Το πλήρες σκεπτικό του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου θα αποστέλλεται, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στα e-mail των μελών και στην ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΜ-Θ θα δημοσιοποιείται η απόφαση.
Για την ιστορία, το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο ομόφωνα επέβαλε στον Τρ. Χατζηδημητρίου την ποινή της προσωρινής διαγραφής ενός έτους, από τα μητρώα της ΕΣΗΕΜ-Θ, (έξι μήνες για παράβαση του άρθρου 7 παρ. ιζ, του κώδικα δεοντολογίας επειδή δε συνεργάστηκε για την αποτροπή απολύσεων, ενώ του αναγνώρισε πως δεν ανάγκασε τους συντάκτες να εργαστούν υπερωριακά, ούτε χρησιμοποίησε απεργοσπαστικό μηχανισμό για την έκδοση κυριακάτικου φύλλου -σε μέρα που το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ είχε αποφασίσει απεργία κι έξι μήνες για παράβαση των άρθρων 4 α και β και 6 του ίδιου κώδικα., επειδή δε στήριξε τις προσπάθειες της συνδικαλιστικής του οργάνωσης να αποτρέψει απολύσεις και δεν απέκρουσε την προσπάθεια της εργοδοσίας για περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων του).
4. Υπόθεση ΕΔΟΕΑΠ
Ούτε… βήμα δεν έχει γίνει στην υπόθεση του ΕΔΟΕΑΠ. Στην ΕΣΗΕΜ-Θ στάλθηκαν έγγραφα που αφορούν τα όσα έγιναν από το 2008 με τα αποθεματικά (απολογισμός και ισολογισμός από το 2008 ως το 2011, προϋπολογισμός του 2012, πορίσματα Ορκωτών Ελεγκτών της Σώμα Ορκωτών Λογιστών Α.Ε. για τα έτη 2008 – 2011, κατάσταση τραπεζικών λογαριασμών, ομόλογα, μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια με αποτίμηση), όμως πρόκειται για… ατέλειωτη σειρά αριθμών που, σε κάποιον μη σχετικό με τα οικονομικά, φαντάζει ιερογλυφικά.
Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του δ.σ. η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να μη μετέχει στον έλεγχο που αποφάσισαν στα οικονομικά του επικουρικού ταμείου η ΕΣΗΕΜ-Θ, η ΕΠΗΕΑ και η ΕΠΗΕΘ, ζητώντας την εποπτεία δικαστικής αρχής.
Το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ επιβεβαίωσε την απόφασή του να μετέχει στη διαδικασία ελέγχου, με την πρόσληψη κοινού (από τις τρεις ενώσεις) ορκωτού ελεγκτή. Η απόφαση είχε ληφθεί εδώ και μήνες και χρειάστηκε (;) να επαναβεβαιωθεί σήμερα.
Στην ερώτηση του εκπροσώπου μας “και πότε θα πάμε σε εκλογές; Η περίπτωση εκλογών τον Σεπτέμβριο απομακρύνεται";”, η απάντηση ήταν πως η πρόεδρος του δ.σ. του ΕΔΟΕΑΠ, Ελένη Σπανοπούλου, δηλώνει πως οι εκλογές θα γίνουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου. Υπήρξε, δε, διαβεβαίωση από το προεδρείο της ΕΣΗΕΜ-Θ ότι παρόμοιοι έλεγχοι ολοκληρώνονται, συνήθως, μέσα σε 15 ημέρες.
5. Απολύσεις στη ΔΕΠΘΕ
Εξελίξεις είχαμε στην περίπτωση της ΔΕΠΘΕ. Πριν τη μακρά διάρκεια διακοπών, η ΕΣΗΕΜ-Θ είχε πραγματοποιήσει 24ωρη απεργία σε TV100 και FM100, ζητώντας να επαναπροσληφθούν οι τρεις απολυθέντες (Όλγα Γκάλη, Μ. Μπούζας και Κατερίνα Οραήλογλου), διαμαρτυρόμενη, επίσης, για την πρόθεση της διοίκησης να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και μείωση του προσωπικού. Μάλιστα, είχε διεξαχθεί μια ολόκληρη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, με θέμα τις εξελίξεις στη ΔΕΠΘΕ.
Σαράντα μέρες μετά, το δ.σ. ενημερώθηκε επίσημα, πως υπήρξαν εξελίξεις, σε ανεπίσημο επίπεδο, κατά τη διάρκεια “χαλαρής” συνάντησης που είχαν ο πρόεδρος του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μ. Βοϊτσίδης, ο αντιπρόεδρος Τ. Φωκιανίδης, η ταμίας Μαρούλα Πλήκα κι ο εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΜ-Θ στο δ.σ. της ΔΕΠΘΕ, Π. Νεστορίδης.
Ο εκπρόσωπός μας στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ θύμισε στον πρόεδρο Μ. Βοϊτσίδη ότι είχε ζητήσει να είναι παρών στις συναντήσεις που θα έκανε αντιπροσωπεία του δ.σ. (αρχικά είχε προτείνει τη συμμετοχή όλου του δ.σ., όμως και τότε ο πρόεδρος είχε αντιτείνει πως ‘μπορεί να γίνει και κάποια προσωπική επαφή, να μην πάει όλο το διοικητικό συμβούλιο στο δήμαρχο’, για να δεχτεί, τελικά, την παρουσία και του Δ. Ασπροπούλη), κάτι που δεν έγινε.
“Δεν ήταν επίσημη συζήτηση, μια ‘χαλαρή’ κουβέντα έγινε”, ήταν η απάντηση.
Στην επιμονή του Δ. Ασπροπούλη ότι, τουλάχιστον, έπρεπε να ενημερωθεί και, στη συνέχεια, αν ο πρόεδρος του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ έκρινε σωστό θα μπορούσε να πάει στη συνάντηση με όποιον ήθελε, ο Μ. Βοϊτσίδης απάντησε πως “δεν ήταν συνάντηση του δ.σ. Ήταν μια παρέα”…
Ο Β. Κυριακούλης (εκλεγμένος με τη Δημοσιογραφική Ενότητα) επεσήμανε ότι “αν ήταν άτυπη η συνάντηση ήταν άτυπη και η δέσμευση” και πρόσθεσε πως, για το αποτέλεσμα της άτυπης, ή επίσημης συνάντησης δεν ενημερώθηκε ούτε ο εργασιακός εκπρόσωπος, Ν. Φωτόπουλος.
“Όποιος ήθελε να ενημερωθεί, ας με έπαιρνε τηλέφωνο. Πήρε ο Φωτόπουλος τηλέφωνο και δεν τον ενημέρωσα;”, ήταν η απάντηση του Μ. Βοϊτσίδη. Το ίδιο απάντησε και στον εκπρόσωπό μας. Κι όταν ο Δ. Ασπροπούλης (Δημοσιογράφοι Συμμετέχουν) του είπε πως “θα έπρεπε να ενημερωθεί θεσμικά”, ο πρόεδρος του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ απάντησε:
“Γι αυτό και σας ενημερώνω τώρα”!
-Σαράντα μέρες μετά;
“Τώρα συνεδρίασε το δ.σ. Μπορεί νωρίτερα να… έλειπες σε διακοπές”, ήρθε η “απάντηση” από τον Β. Κοντογουλίδη.
Η διοίκηση προσπάθησε να κλείσει το θέμα με το επιχείρημα “όποιος ήθελε να ενημερωθεί έπρεπε να τηλεφωνήσει”, για να σχολιάσει ο Παν. Μανδατζής (Ασύνταχτος Τύπος) “Πείτε μας να ξέρουμε πώς θα μαθαίνουμε τις εξελίξεις. Προσωπικά πέρασα αρκετές φορές από τα γραφεία της Ένωσης, αλλά εκτός από το προσωπικό δεν βρήκα κάποιον να με ενημερώσει”.
Οι Δημοσιογράφοι Συμμετέχουν καταδικάζουν τέτοιες τακτικές, οι οποίες, ουσιαστικά, καταργούν τη λειτουργία του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ. Πιστεύουν ότι η ενημέρωση και οι διεκδικήσεις για τόσο σοβαρά θέματα πρέπει να γίνονται θεσμικά –και μόνον- με όλες τις πλευρές ισότιμους συνομιλητές στο ίδιο τραπέζι. Γι αυτό και ο εκπρόσωπός μας στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ πρότεινε να γίνει συνέλευση εργαζομένων για να ενημερωθούν όλοι για τις εξελίξεις. Τελικά, ελήφθη απόφαση στη συνέλευση να ενημερώσουν τους εργαζόμενους οι εργασιακοί εκπρόσωποι.
Για τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου