Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Διαδηλώσεις δημοσιογράφων για την αναστολή έκδοσης εντύπων στη Μιανμάρ

Δεκάδες δημοσιογράφοι διαδήλωσαν χθες, Σάββατο, στην Ρανγκούν εναντίον της αναστολής έκδοσης των εντύπων στα οποία εργάζονταν, καθώς πολλοί φοβούνται ότι το καθεστώς υπαναχωρεί από την υπόσχεσή του να χαλαρώσει την αυστηρή λογοκρισία που επέβαλλε, όπως μετέδωσε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. >>>


Η έκδοση των εντύπων The Voice Weekly και The Envoy ανεστάλη αυτή την εβδομάδα διότι δεν υπέβαλαν κείμενα στις αρμόδιες υπηρεσίες για έλεγχο πριν από την δημοσίευσή τους, επιβεβαίωσε χθες μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τιντ Σουέ, επικεφαλής της, προσθέτοντας ότι αυτό το «προσωρινό» μέτρο ενδέχεται να διαρκέσει δύο εβδομάδες.

Ο αρχισυντάκτης της Voice Weekly, Κιόου Μιν Σουέ, είχε εξηγήσει προ ημερών ότι η αναστολή έκδοσης της εφημερίδας του πιθανότατα οφείλεται στο ότι δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ για έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό καθώς και σκίτσα που επέκριναν την κατάσταση στην Μιανμάρ σε ό,τι αφορά την ελευθερία λόγου των ΜΜΕ.

Οι διαδηλωτές δημοσιογράφοι, φορώντας μπλουζάκια που έγραφαν το σύνθημα «σταματήστε να σκοτώνετε τον Τύπο» στα αγγλικά και στα βιρμανικά, έκαναν πορεία στην Γιανγκόν, περνώντας έξω από τα γραφεία των εφημερίδων των οποίων ανεστάλη η έκδοση.

Μια αίτηση από τη νεοσυσταθείσα επιτροπή για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα καλεί να τροποποιηθεί το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των ΜΜΕ. «Έχουμε επτά αιτήματα που εξηγήσαμε σε μια επιστολή προς τον πρόεδρο, για την κατάργηση των καταπιεστικών νόμων που αφορούν τα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο Ζο Τετ Χτουε, εκπρόσωπος της επιτροπής αυτής.

Ο Τιντ Σουέ είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο τον Ιούνιο ότι στα τέλη εκείνου του μήνα θα «έπαυε» ο έλεγχος του Τύπου. Χθες είπε ότι η αναστολή έκδοσης των εφημερίδων δεν αποτελεί οπισθοδρόμηση. «Συνεργαστήκαμε με τις εφημερίδες, δεν θέλαμε να λάβουμε μέτρα σε βάρος τους», είπε. «Είναι εντελώς αναληθές ότι υπαναχωρούμε».

Η λογοκρισία του Τύπου ήταν εξ αρχής ένα από τα χαρακτηριστικά της στρατιωτικής χούντας στην Μιανμάρ, πάντως το τελευταίο διάστημα την έχει χαλαρώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου