Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Προς απεργία στην Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική

Απεργία την Παρασκευή και από… Δευτέρα βλέπουμε, αποφάσισε το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, για την Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική, που εκδίδει στη Θεσσαλονίκη τις εφημερίδες “Μακεδονία”, “Θεσσαλονίκη” και “Σπορ του Βορρά”. >>>

 

Όπως ενημερώθηκε το δ.σ., ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μάκης Βοϊτσίδης, είχε συνάντηση με την εκπρόσωπο του εκδότη, Βίκυ Σουλοπούλου, κατά την οποία του έγινε γνωστό πως το περίφημο πρόγραμμα εξυγίανσης της επιχείρησης πήρε το “πράσινο φως” από τις Βρυξέλλες. Αυτό σημαίνει ότι θα εξασφαλιστούν χρήματα για την εξόφληση χρεών προηγούμενων ετών, αλλά και για επενδυτικές κινήσεις.

Οι πληροφορίες θέλουν την διοίκηση της επιχείρησης να είναι σε συζητήσεις με το συγκρότημα Αλαφούζου για την αγορά εκτυπωτικής μονάδας την οποία έχει θέσει ως προτεραιότητα των επενδύσεων –ειδικά μετά το κλείσιμο του “Φίλιππου” από τη –συμφερόντων Μπόμπολα-Μπακατσέλου- Εκδοτική Βορείου Ελλάδος.

Χθες, η κ. Σουλοπούλου ενημέρωσε σχετικά τους εργαζόμενους. Σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, μάλιστα, ειπώθηκε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα δε συνδέεται με τις θέσεις εργασίας.

Στη συνεδρίαση του δ.σ. κατατέθηκε πρόταση, από την Μ. Πλήκα (διευθύντρια σύνταξης στη “Θεσσαλονίκη” και ταμία της ΕΣΗΕΜ-Θ της παράταξης “Δημοσιογραφική Ενότητα”) για απεργία την Παρασκευή, καθώς η επιχείρηση χρωστά στους εργαζόμενους την εξόφληση Οκτωβρίου –κι ό,τι ακολουθεί. Η πρόταση διαμορφώθηκε και από τον Χ. Γιαννούλη (εκλεγμένο με την “Ενωτική Πρωτοβουλία”). Έτσι αποφασίστηκε 24ωρη απεργία για την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου και συνέχιση των κινητοποιήσεων από την ερχόμενη Δευτέρα –στάση που θα εκτιμηθεί ανάλογα με την αντίδραση της διοίκησης της επιχείρησης.

Οι… λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Όπως ειπώθηκε, κατά την ενημέρωση του δ.σ. από τον πρόεδρο Μ. Βοϊτσίδη και την Μ. Πλήκα, η κ. Σουλοπούλου εγγυήθηκε ότι στις 21 μήνα θα καταβληθεί το δώρο και ως τέλος Φεβρουαρίου θα υπάρξει εξομάλυνση στις πληρωμές. Αυτό, πάντως, θα εξαρτηθεί από την απάντηση της Τράπεζας Πειραιώς στην οποία η Εκδοτική Μακεδονική Εκτυπωτική έχει στραφεί για δανειοδότηση. Πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ. Σουλοπούλου, η τράπεζα τους αντιμετώπισε “θετικά”. Μέρος του ποσού θα πάει στην αγορά πιεστηρίου και ένα μικρό μέρος σε πληρωμές εργαζομένων.

Σύμφωνα με την Μ. Πλήκα, η εκπρόσωπος του εκδότη “έδωσε έναν τόνο αγωνίας για το κομμάτι της εφαρμογής του προγράμματος”. Ακολούθησε, όπως είπε, μια μίνι εργασιακή συνέλευση και πρότεινε 24ωρη απεργία την Παρασκευή.

Ο Παν. Μανδατζής (Ασύνταχτος Τύπος) πρότεινε απεργία την Παρασκευή με “κόκκινη γραμμή” την εξόφληση μέρους των δεδουλευμένων και την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων. Η πρόταση πήρε τις θετικές ψήφους του εκπροσώπου μας Δ.Ι.Ασπροπούλη και του εκπροσώπου της Δημοσιογραφικής Ενότητας Βασ. Κυριακούλη. Η πλειοψηφία ενέκρινε την διαμορφωμένη πρόταση της διοίκησης.

Η θέση μας:

Η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει συλληφθεί ανακόλουθη πολλές φορές στο παρελθόν. Οι διαβεβαιώσεις της εκπροσώπου του εκδότη έχουν για μας την ίδια σημασία με τις παλαιότερες που καταπατήθηκαν από την εργοδοσία.

Η κήρυξη απεργίας με κόκκινη γραμμή μια ποινική πράξη που ίσως διαπραχθεί στο μέλλον (καταβολή δώρου) μας βρίσκει αντίθετους. Όπως δήλωσε στο δ.σ. ο εκπρόσωπός μας, αυτές είναι πρακτικές… Minority Report που δε μας βρίσκουν σύμφωνους. Η ανακολουθία, όμως, της εργοδοσίας και η μη τήρηση των συμφωνημένων, είναι η κόκκινη γραμμή που δεν είναι δυνατόν, άλλο, να καταπατείται.

1 σχόλιο:

  1. Πάλι απεργία στη Μακεδονία;
    Για καθήστε καλά!

    Τώρα που εγκρίθηκε το πρόγραμμα, θα αυθαδιάσουν οι εργαζόμενοι;

    Τώρα που μας χαμογελούν οι Βρυξέλλες, οι εργαζόμενοι σηκώνουν κεφάλι;

    Ανυπόμονοι, αχάριστοι, αμετανόητοι δημοσιογράφοι!

    Ούτε μέχρι το Φεβρουάριο δεν μπορείτε να περιμένετε, για να πληρωθείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή