Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Μέτροσπορ: Φύλλο την τελευταία στιγμή

metrosport-30-01.jpg
Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή εξέδωσε το Κυριακάτικο φύλλο του –και θα εκδώσει και Δευτεριάτικο- η εφημερίδα “Μέτροσπορ”. Μόλις το βράδυ της Παρασκευής, ο εκδότης Παύλος Ανδρώνης, έδωσε το 50% ενός από τους μισθούς που χρωστά, υποσχόμενος ότι από Δευτέρα θα δώσει και τα υπόλοιπα και κατάφερε να “κρεμαστεί” στο περίπτερο. >>>

 

Η κατάσταση στην εφημερίδα γίνεται έκρυθμη κάθε μήνα… Η επιχείρηση χρωστά μισθούς έξι μηνών (από την προηγούμενη διοίκηση) στους εργαζομένους, ενώ από την ημέρα της πλήρους ανάληψης της εφημερίδας και του ραδιοφώνου από τον Παύλο Ανδρώνη, έχει καταφέρει να εξοφλά ανά μήνα, έστω και υπό την απειλή απεργίας.

Ο εκδότης δέχτηκε, την Παρασκευή, την επίσκεψη κλιμακίου της ΕΣΗΕΜ-Θ. Δεσμεύτηκε για την εξόφληση του μισθού τη Δευτέρα και την καταβολή άλλου ενός μηνιάτικου μέσα στο Φεβρουάριο. Επίσης πρότεινε να καταθέσει, το Μάρτιο, χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση των έξι απλήρωτων μηνών του παρελθόντος.

Ακολούθησε εργασιακή συνέλευση στην οποία οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να δώσουν άλλη μία ευκαιρία στον εκδότη να ρυθμίσει τα αρύθμιστα…

Οι παγίδες

Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι μόνον θετική: Ένας εκδότης ανέλαβε κατ’ αποκλειστικότητα την εφημερίδα του, φροντίζει να πληρώνει έναν μισθό κάθε μήνα, θέλει να ρυθμίσει τις οφειλές της προηγούμενης κατάστασης, προσλαμβάνει εν μέσω κρίσης, πουλάει τα περισσότερα φύλλα από τις υπόλοιπες ημερήσιες εφημερίδες στη Θεσσαλονίκη… Γιατί να μην του δοθεί ένα “τράτο”;

1. Δεν είναι καινούργιος στο μαγαζί. Ήταν εκδότης από την πρώτη στιγμή και όφειλε να γνωρίζει τα προβλήματα.

2. Πληρώνει έναν μισθό το μήνα, μονίμως με την Δαμόκλειο Σπάθη της απεργίας πάνω από το κεφάλι του.

3. Δεν είναι η πρώτη φορά που προτείνει χρονοδιάγραμμα ρύθμισης. Ως τώρα δεν το εφάρμοσε – αν και ο ίδιος το πρότεινε.

4. Ναι μεν προσέλαβε, αλλά κατάφερε να χρωστά στους νεοπροσληφθέντες… τρία μηνιάτικα. Επίσης είναι “θολό” το τοπίο της πρόσληψης.

5. Αδιαμφισβήτητα πουλάει τα περισσότερα. Ένας απλός πολλαπλασιασμός του κέρδους από το κάθε φύλλο με τον αριθμό των φύλλων που πουλά, θα αναδείξει και το πόσα χρήματα κερδίζει –και καλά κάνει, αρκεί να πληρώνει τις υποχρεώσεις του.

6. Σχεδιάζει “περίεργες” καταστάσεις. Πούλησε το τμήμα σχεδιασμού (ατελιέ). Η επιχείρηση δεν έχει το παραμικρό περιουσιακό στοιχείο. “Θολό” και το τοπίο περί τίτλου. Προτείνει ένταξη στο μισθολόγιο εργαζόμενων με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών με μισθό 550 ευρώ, από τα οποία τα 300 θα εξοφλούν τα χρωστούμενα…

Η άποψή μας

Δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να τον πιστέψουμε, ακόμη κι αν μας ορκιστεί. Έχει, ήδη, υποβάλει χρονοδιάγραμμα εξόφλησης. Ας το τηρήσει. Εκτός κι αν το νέο (αυτό που θα “φέρει” το Μάρτιο) προβλέπει εξόφληση των εργαζομένων νωρίτερα από το προηγούμενο.

Ειδικά οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι, όσο η επιχείρηση κινείται σε θολά νερά, δεν έχουν να περιμένουν –δυστυχώς- κανένα καλό. Απλά, κάποια στιγμή θα χάσουν τα χρήματά τους –και δε θα φταίει καμία κινητοποίηση γι αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου