Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Χωρίς Κυριακάτικες εφημερίδες η Θεσσαλονίκη στις 19 Μαΐου;

newspapers.jpg

Είναι πολύ πιθανό, την Κυριακή που μας έρχεται (19 Μαΐου) η Θεσσαλονίκη να μείνει χωρίς κυριακάτικες εφημερίδες. Κι αυτό επειδή η ΕΣΗΕΜ-Θ κήρυξε απεργία και στην Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική (που εκδίδει τη Μακεδονία της Κυριακής) και στην Εκδοτική Βορείου Ελλάδος (που εκδίδει τον Αγγελιοφόρο της Κυριακής). >>>

 

Όσον αφορά την Εκδοτική Βορείου Ελλάδος (την εταιρία της οικογένειας Μπακατσέλου), η απεργία αρχίζει αύριο, Τετάρτη 15 Μαΐου, αφορά και το πόρταλ της επιχείρησης και θα διαρκέσει ως το Σάββατο στις 3 μ.μ. Μάλιστα, ο εκδότης Αλ. Μπακατσέλος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μ. Βοϊτσίδη και ζήτησε να ανακληθεί η απεργία, λέγοντας πως, ουσιαστικά, με την κίνησή της αυτή, η Ένωση προκαλεί μεγάλο πρόβλημα στην επιχείρηση, που κλυδωνίζεται από οικονομικά προβλήματα.

Να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός πως οι εργαζόμενοι στον “Αγγελιοφόρο” συμφώνησαν, πριν περίπου έναν χρόνο, σε μειώσεις 25%, η επιχείρηση κατάφερε να τους χρωστά πάνω από δύο μηνιάτικά.

Η Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική οφείλει, επίσης, πάνω από δύο μισθούς στους εργαζόμενους σε “Μακεδονία”, “Θεσσαλονίκη” και “Σπορ του Βορρά”, αλλά και δόσεις αποζημίωσης σε απολυμένους και εθελουσίως αποχωρήσαντες. Η απεργία σε αυτά τα μέσα θα αρχίσει από τις 6 το πρωί της Πέμπτης και είναι –και αυτή- 48ωρη.

Η εργοδοσία (ο επιχειρηματίας Γιάννης Ρήγας), μέσω της εκπροσώπου του Β. Σουλοπούλου υποστήριξε πως βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση κι έχει εναποθέσει τις ελπίδες της σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο –πάντα σύμφωνα με την εταιρία- βρίσκεται στα συρτάρια του Ν. Μηταράκη και δεν προωθείται. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, εργαζόμενοι στις εφημερίδες της επιχείρησης είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους κομμάτων (Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, σε πρώτη φάση), από τους οποίους ζήτησαν να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα –αν και εφόσον δεν παρουσιάζει νομικά κωλύματα.

Έτσι, εκτός απροόπτου, την Κυριακή θα κυκλοφορήσει μόνον ο Τύπος Θεσσαλονίκης, η ιδιοκτησία του οποίου (η οικογένεια Θωμά) οφείλει από έναν ως δύο μισθούς σε κάθε εργαζόμενο…

Η θέση μας

Η θέση μας είναι απλή: Οι εργαζόμενοι, όταν εργάζονται πρέπει να πληρώνονται. Οι τρεις επιχειρήσεις (και η επιχείρηση που εκδίδει τον Τύπο Θεσσαλονίκης) πρέπει να φροντίσουν να εξομαλύνουν το θέμα των πληρωμών.

Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, έκαναν ό,τι μπορούσαν. Δέχτηκαν –αν και η παράταξή μας είναι αντίθετη σε κάτι τέτοιο- μείωση των νόμιμων αποδοχών τους. Δεν αντέδρασαν στις ολιγοήμερες καθυστερήσεις. Πήραν, πολλές φορές, πίσω, αποφάσεις για απεργίες, παρά το ότι οι εργοδοσίες δεν ξεχρέωναν τις οφειλές προς τους εργαζομένους, αλλά έδιναν ποσοστά επί των οφειλομένων.

Τόσο η Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική, όπως και η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος, διοικούνται από γνωστούς, πετυχημένους επιχειρηματίες. Τα διοικητικά λάθη που έγιναν δεν αφορούν τους εργαζόμενους.

Ειδικά στον Αγγελιοφόρο, πρόσφατα είχαμε αλλαγή φρουράς στη διεύθυνση. Ο έμπειρος Αλέκος Παπαδόπουλος, διαδέχτηκε τον Τραϊανό Χατζηδημητρίου, επί σειρά ετών διευθυντή του Αγγελιοφόρου. Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν την οικογένεια Μπακατσέλου να σκέφτεται την, εκ νέου, καθημερινή έκδοση.

Η πόλη χρειάζεται τον τοπικό Τύπο. Δεν το λέμε αυτό με στενή συντεχνιακή λογική. Η Θεσσαλονίκη έχει πολλά να διεκδικήσει. Χωρίς δυνατές εφημερίδες, δεν μπορεί να περιμένει το παραμικρό. Τις χρειάζεται τις –δυναμικές, όμως- εφημερίδες, που θα διεκδικούν και θα ενημερώνουν σωστά. Και, για να γίνει αυτό, ο δημοσιογράφος θα πρέπει να ασχολείται με το ρεπορτάζ κι όχι με το πόσο πήρε πάνω το δάνειό του, λόγω τόκων υπερημερίας, ή με το πόσα νοίκια χρωστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου