Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Επισκέψεις στα κόμματα από εργαζόμενους στη "Μακεδονία"

Επισκέψεις στα κόμματα πραγματοποίησαν, σήμερα, εργαζόμενοι στη Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε., για να γνωστοποιήσουν το πρόβλημα βιωσιμότητας της επιχείρησης και να ζητήσουν να ασκηθεί πίεση ώστε να ενταχθεί σε πρόγραμμα στήριξης μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου. >>>


Στα γραφεία της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. ενημέρωσαν τον πρόεδρό της κ. Μηνά Σαμαντζίδη για τις προσπάθειες διάσωσης της επιχείρησης, που απασχολεί περίπου 130 στελέχη, δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων Μαρούλα Πλήκα,  Άκης Φωτόπουλος, Ελένη Τσελεπή, Μαρία Μπέλλου και Δήμητρα Τσαμποδήμου,  ενημέρωσαν τον κ. Σαμαντζίδη, για το πρόγραμμα στήριξης, η υλοποίηση του οποίου –όπως ανέφεραν- έχει εγκριθεί από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και θεωρείται αναγκαία για την απρόσκοπτη συνέχιση έκδοσης της εφημερίδας «Μακεδονία».

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., κ. Μηνάς Σαμαντζίδης, δεσμεύτηκε ότι θα μεταφερθεί στα όργανα της Ν.Δ. η έκκληση των εργαζομένων να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης και υλοποίησης του προγράμματος. Εξέφρασε δε την ελπίδα να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, πάντα μέσα στο πλαίσιο όσων προβλέπει η σχετική νομοθεσία, καθώς η εφημερίδα «Μακεδονία» είναι στοιχείο της ιστορικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης με σημαντική συμβολή στον πλουραλισμό της ενημέρωσης για τα θέματα της Βόρειας Ελλάδας.

Ήταν μια πρωτοβουλία των εργαζόμενων, οι οποίοι αναζητούν φως στο τούνελ με το περίφημο πρόγραμμα στήριξης, το οποίο ανακοίνωσε πριν μήνες η εκπρόσωπος της εργοδοσίας, Β. Σουλοπούλοιυ, όμως από τότε δεν έχουν δει να προχωρά το παραμικρό. Το "ευρωπαϊκό πρόγραμμα" αποδείχτηκε πρόγραμμα με πόρους του ελληνικού δημοσίου, η "υπογραφή Μηταράκη" που υπήρχε στο πρόγραμμα σύμφωνα με όσα διαβεβαίωνε η ταμίας της ΕΣΗΕΜ-Θ Μαρούλα Πλήκα το δ.σ. της Ένωσης (όπως της είχε πει, με τη σειρά της, η εκπρόσωπος της εργοδοσίας) έγινε "επιφυλάξεις Μηταράκη για τη νομιμότητα", οι δραματικές εκκλήσεις της εκπροσώπου της εργοδοσίας προς εργαζόμενους, μέλη της διοίκησης της ΕΣΗΕΜ-Θ και λοιπούς συνεχίστηκαν -όπως γίνεται στο συγκεκριμένο μέσον από το 2004 κι εντεύθεν- αλλά άκρη δεν βρέθηκε. Ως τώρα το πρόγραμμα παραμένει σε κάποια συρτάρια, οι λόγοι που βρέθηκε εκεί παραμένουν άγνωστοι και οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι -για τρεις μήνες, χωρίς να υπολογιστούν σε αυτούς τα χρωστούμενα από το χρονικό διάστημα στο οποίο η επιχείρηση ήταν σε επίσχεση εργασίας, τα οποία παρακρατούνται παράνομα από την εργοδοσία.

Στο μεταξύ, η ΕΣΗΕΜ-Θ έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας, με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, των δόσεων αποζημίωσης σε απολυμένους και εθελουσίως αποχωρήσαντες και της αποκατάστασης των ομαλών εργασιακών σχέσεων, που έχουν διαταραχθεί με ευθύνη της εργοδοσίας.

Η θέση μας

Την έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Θα προσθέσουμε, απλά, ότι η εργοδοσία πρέπει να ξεκαθαρίσει τις βλέψεις της. Κι όταν λέμε "εργοδοσία" δεν εννοούμε τον κάθε εκπρόσωπό της. Η Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική έχει μεγαλομέτοχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου