Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Αντίο, Μαρία…

tzelepi_01.jpg

Γνώρισα τη Μαρία Τζελέπη όταν ήμουν νεούδι… Πουλί. Είχα μπει σαστισμένος στο Δικαστικό Μέγαρο, 19 χρονών, όλο κι όλο να αντιμετωπίσω το περίφημο “τραστ”… Ήθελε, τότε, το… εθιμικό δίκαιο της δημοσιογραφίας να καλύπτεται το δικαστικό ρεπορτάζ –από τα πιο δύσκολα- από >>>

μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, που αμείβονταν με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ούτε μέλος ήμουν, ούτε αμειβόμουν (όχι με την ΣΣΕ, με τίποτα. Δεκαράκι δεν έπαιρνα, αλλά είχα πάθος –κόλλημα το λέγαν κάποιοι).

Αφού έφαγα τα καψόνια των “παλιών”, αφού είδαν το… κόλλημα, αποφάσισαν να με εντάξουν. Και να με βοηθήσουν. Ένας από τους ανθρώπους που μου έδειξε πού ήταν το κάθε γραφείο στο Δικαστικό Μέγαρο, ήταν η Μαρία… Είχε εκτιμήσει το ότι “ήξερα να γράφω”, όπως έλεγε (γι αυτό ήταν… άλλος υπεύθυνος).

Όποτε την έβλεπα, είτε σε κάποια εκδήλωση της Ένωσης, είτε αλλού, πάντα η ίδια πλάκα: “Αδερφάκι…”;

Ο Δημήτρης ο Καΐσης την είχε ανοίξει αυτήν τη δουλειά: Επειδή ήμασταν… γεματούτσικοι, επειδή άφηνα μαλλί και χτενιζόμασταν με τον ίδιο τρόπο, επειδή φορούσαμε τον ίδιο κοκάλινο σκελετό γυαλιών, μας το κόλλησε: “Αδερφάκια είστε”, ρώτησε στεκόμενος ορθός, με τα μανίκια του πουκαμίσου –μονίμως- ξεκούμπωτα. Το πήρε ο Παναγιώτης ο Μπακατζής και το ΄κανε… σύνθημα. Μας έμεινε: “Τα αδερφάκια”. Κι η Άννα η Οικονόμου, που τώρα είναι στην Αθήνα, γελούσε.

Η Μαρία ήταν Ρεπόρτερ με κεφαλαίο το “Ρ”. Δεν κώλωνε η Μαρία. Τα ΄ριχνε σε όλους. Ακόμη και σε μεγαλοεκδότες. “Εγώ είμαι δημοσιογράφος. Εσύ εργολάβος γεννήθηκες, εργολάβος θα πεθάνεις”, είπε σε μεγαλοεκδότη της Αθήνας τη δεκαετία του 90. Και δε δίσταζε να τα βροντάει όλα κάτω, να φθάνει ως το Πουκέ, για να διατηρήσει την αξιοπρέπειά της και τις αρχές της.

Είχε αρχές η Μαρία. Πάνω από όλα. Και δεν έκανε εκπτώσεις. Σε κανέναν.

Ήταν συνάδελφος η Μαρία. Δεν πήρε μόνον εμένα από το χέρι, για να μου δείξει τα κατατόπια των δικαστηρίων, μαζί με την Θάλεια την Ιωαννίδου. Πήρε κι άλλους. Τους έδειχνε πώς να γράφουν. Πώς να βρίσκουν την είδηση μέσα σε ένα σωρό πληροφοριών. Είναι αρκετοί αυτοί που της χρωστούν. Είναι αρκετοί αυτοί που θα την συνοδέψουν, αύριο, στις 5 το απόγευμα, από τον Ιερό Ναό Γρηγορίου του Παλαμά (μητρόπολη) στην τελευταία της κατοικία.

Η Μαρία Τζελέπη γεννήθηκε το 1957 στη Θεσσαλονίκη. Εργάστηκε στις εφημερίδες Μακεδονία,Ελληνικός Βορράς, Έθνος, Ελεύθερος Τύπος, Νίκη, στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Ράδιο 105 HELEXPO», «Σταθμός Μακεδονία-ΕΡΑ 1», «Α103», «Πανόραμα 86», «Αιγαίο FM Σύρου», «Δίαυλος». στους τηλεοπτικούς σταθμούς «New Channel», «Alpha» και στα περιοδικά Επίκαιρα,Γυναίκα, Πάνθεον, Ένα, Marie Claire, Τηλέραμα, Close Up. Για σύντομο χρονικό διάστημα απασχολήθηκε επίσης στο Βαλκανικό Κέντρο Τύπου της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Δ.Ι.Ασπροπούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου