Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Ως… έχει, η πρόταση της διοίκησης της ΕΣΗΕΜ-Θ για τη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου

Empty Conference Room --- Image by © Bill Varie/Corbis
Μια ευκαιρία να δείξει, έστω και για τα προσχήματα, ότι είναι θετική στη δημοκρατική λειτουργία του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ είχε η διοίκησή της, σήμερα, αλλά την έχασε κι αυτήν… >>>

 

Στη σημερινή (4/9/2013) συνεδρίαση, με πρόταση του Φ. Δεργιαδέ (Ασύνταχτος Τύπος) συζητήθηκε ο τρόπος λειτουργίας του συμβουλίου. Το θέμα είχε θέσει και ο εκπρόσωπός μας, στο δ.σ., Δ. Ασπροπούλης, όμως ο πρόεδρος Μ. Βοϊτσίδης (Δημοσιογραφική Ενότητα – Προοπτική) το ξεπερνούσε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη “χαλαρή” διαδικασία.

Ο Φ. Δεργιαδές ζήτησε τα εξής: Να τηρείται πρακτικό ψηφοφοριών, να δοθεί ένα γραφείο για χρήση από τους συμβούλους των παρατάξεων εκτός προεδρείου, να γίνονται καθαρές ψηφοφορίες για τα θέματα.

Ο Δ. Ασπροπούλης (Δημοσιογράφοι ΣυμμΕτέχουν) πρότεινε, ακόμη, να δίνονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων του δ.σ. στα μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ τα οποία θα τα ζητούν.

Όλες –εκτός μιας- οι προτάσεις απορρίφθηκαν… μπετόν: 5 κατά, 2 υπέρ (κατά: Βοϊτσίδης, Φωκιανίδης, Πλήκα, Κοντογουλίδης, Ρεπανάς –της ΔΗμοσιογραφικής Ενότητας – Προοπτικής, υπέρ: Ασπροπούλης –των Δημοσιογράφων ΣυμμΕτέχουν- και Δεργιαδές –του Ασύνταχτου Τύπου, απουσίαζαν οι Κυριακούλης –Δημοσιογραφική Ενότητα- και Γιαννούλης – Ενωτική Πρωτοβουλία). Η πρόταση που πέρασε 7-0, ήταν να γίνονται φανερές ψηφοφορίες για τις αποφάσεις του δ.σ. (“πανηγυρικές” τις χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ένωσης, με μια διάθεση να λοιδορήσει το θέμα).

Ο πρόεδρος Μ. Βοϊτσίδης υποστήριξε ότι “το δ.σ. λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια. Όλες οι συζητήσεις καταγράφονται επί λέξει και δεν μπορεί κανείς να πει ότι είπε κάτι και παρασιωπήθηκε”. Δέχτηκε, πάντως, για ην αποφυγή παρεξηγήσεων “να κάνουμε την πανηγυρική ψηφοφορία”, όπως είπε.

Στην παρατήρηση του εκπροσώπου μας ότι σε δύο περιπτώσεις που μέλη μας ζήτησαν απόσπασμα πρακτικών για να το χρησιμοποιήσουν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο (Τσίμπας – Μούλκας) σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις δε δόθηκαν πρακτικά, η δικαιολογία της διοίκησης ήταν ότι ο πρώτος είναι… προϊστάμενος και μπορεί να χρησιμοποιούσε τα πρακτικά εις βάρος των υφισταμένων τους (λες και οι συνάδελφοι της ΕΡΤ δεν έχουν το θάρρος της γνώμης, ή το συμβούλιο, αν ο διευθυντής προχωρούσε σε αντισυναδελφικές συμπεριφορές δεν έχει τη δύναμη να τον επαναφέρει)… Για τον δεύτερο, δεν έγινε λόγος. Θυμίζουμε ότι, όταν είχε ζητήσει τα πρακτικά για δική του υπόθεση, παρουσία του, στο δ.σ., ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ είχε πει ότι δεν του δίνονται για να μη γίνουν… φέιγ βολάν!

“Δε δίνουμε πρακτικά, όταν θεωρούμε ότι δε θα γίνει σωστή χρήση. Αυτή είναι η τακτική μας”, ήταν, επί λέξη, η απάντηση του προέδρου….

Για το αίτημα του Φ. Δεργιαδέ (Ασύνταχτος Τύπος) να δοθεί ένα γραφείο για χρήση από τους συμβούλους της μειοψηφίας η απάντηση ήταν ότι “γραφείο υπάρχει, αυτό στον πρώτο όροφο (σ.σ. είναι το γραφείο του αντιπροέδρου και των συμβούλων)” και πως “εν πάσει περιπτώσει, όποτε ζητήσατε χώρο ή εξυπηρέτηση, κανείς δεν σας είπε να μην εξυπηρετηθείτε”.

Παρένθεση: Η απάντηση της διοίκησης θυμίζει το περιστατικό με τον Μαρκ Τουέιν και τον δούκα γείτονά του. Ο δούκας είχε μια υπέροχη βιβλιοθήκη κι ο Τουέιν έστειλε τον υπηρέτη του και ζήτησε να πάρει στο σπίτι του κάποια βιβλία να τα διαβάσει. Ο δούκας απάντησε πως δε δανείζει τα βιβλία του, αλλά ο Τουέιν θα μπορούσε να επισκεφθεί το σπίτι του, να κάτσει στη βιβλιοθήκη του και να διαβάσει όση ώρα ήθελε. Όταν, λίγες ημέρες αργότερα, ο δούκας, δια του υπηρέτη του ζήτησε το φυσερό του τζακιού του Τουέιν, επειδή είχε χαλάσει το δικό του, ο Τουέιν απάντησε πως δε δανείζει το φυσερό του, αλλά ο δούκας θα μπορούσε να επισκεφθεί το σπίτι του, να κάτσει στο τζάκι του και να φυσάει όση ώρα θέλει με το φυσερό του! Κλείνει η παρένθεση.

Η πρόταση του εκπροσώπου μας να παραχωρηθεί ο χώρος από τον αντιπρόεδρο στις παρατάξεις, έπεσε στο κενό.

Η πρόταση του προεδρείου, στις ψηφοφορίες, ήταν να παραμείνουν όλα… ως έχουν. Και παρέμειναν. Έτσι τα βρήκαμε. Εμείς θα τα αλλάξουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου