Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Θέατρο του παραλόγου στη Μακεδονία

makedonia_diamartiria_olimpion_20111112_01Σκοτσέζικο ντους. Από τα μαύρα μαντάτα της Τρίτης, που μεταφέρθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ την Τετάρτη, στη συγκέντρωση προσωπικού και στην ελπίδα της Παρασκευής. Μια μέρα πριν την Ανάσταση του Λαζάρου, στη Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική ελπίζουν πως η Μεγαλοβδομάδα θα οδηγήσει σε Ανάσταση. >>>

 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Την περασμένη Τρίτη, σε συνάντηση των διευθυντικών στελεχών με τους εκπροσώπους των Ενώσεων, γνωστοποιούνταν ότι τα χρέη της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής προς ΔΕΚΟ και προμηθευτές είναι τέτοια που δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία μετά τη Μ. Πέμπτη, –εκτός κι αν το περίφημο “πρόγραμμα” με την υπογραφή Μηταράκη δημοσιεύονταν σε ΦΕΚ και “άνοιγαν” οι κάνουλες της χρηματοδότησης.

Στη συνεδρίαση του δ.σ. της Τετάρτης μεταφέρονταν αυτή η κατάσταση από τα δύο μέλη του δ.σ. (Πλήκα της διοίκησης και Δεργιαδέ του Ασύνταχτου Τύπου) και, στην επισήμανση του εκπροσώπου μας, Δ. Ασπροπούλη, ότι απαντήσεις στα ερωτήματα μπορεί να δώσει μόνον ο μεγαλομέτοχος Γ. Ρήγας, η Μ. Πλήκα απαντούσε πως “μπορεί η Σουλοπούλου να είναι αναξιόπιστη, αλλά είναι η μόνη συνομιλήτρια που έχουμε”.

Το δ.σ. αποφάσιζε απεργία για την Κυριακή, εργασιακή συνέλευση για την Δευτέρα 29 Απριλίου και θα εξέταζε τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Την ίδια ώρα μέσω της Μ. Πλήκα γινόταν γνωστό ότι η εκπρόσωπος του μεγαλομετόχου, Β. Σουλοπούλου, θα ενημέρωνε το προσωπικό την Παρασκευή, 26 Απριλίου.

Η ενημέρωση έγινε το απόγευμα. Και η –μοναδική συνομιλήτρια- Β. Σουλοπούλου ανακοίνωνε πως τη Μ. Δευτέρα οι εργαζόμενοι θα πληρώνονταν το δώρο κι ως τη Μ. Παρασκευή τον μισθό Φεβρουαρίου! Το σκηνικό (του θεάτρου του παραλόγου που κάποιοι στήνουν κάθε τόσο στην Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική) είχε, για άλλη μία φορά, αλλάξει…Η ΕΣΗΕΜ-Θ, όπως ήταν φυσικό, απέσυρε την απεργία, με την προϋπόθεση να τηρηθούν οι υποσχέσεις.

Η θέση μας

Ας μη γελιόμαστε: Η εφημερίδα έχει μεγαλομέτοχο: Τον Γιάννη Ρήγα. Αυτός αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις, αυτός καρπώνεται τα κέρδη. Ο μεγαλομέτοχος είναι αυτός που γνωρίζει τι θέλει να κάνει με την εφημερίδα (του). Οι υπόλοιποι προσφέρουν τις δικές τους λύσεις, μάχονται για τις δικές τους προοπτικές και αυτό είναι όλο.

Η επικοινωνία μαζί του δεν είναι τόσο δύσκολη όσο θέλουν, κάποιοι, να την εμφανίζουν. Ας λένε μέλη της διοίκησης της ΕΣΗΕΜ-Θ, ειρωνικά, ότι “αν θέλετε, να οργανώσουμε ένα ταξιδάκι στο Μανχάταν, να τον συναντήσει όποιος θέλει…” Δε χρειάζονται ταξιδάκια. Και στο Μανχάταν υπάρχουν email και fax.

Το περίφημο “πρόγραμμα” δεν είναι πανάκεια. Θα δώσει κάποιες λύσεις, ενδεχομένως να δημιουργήσει εργασιακά θέματα.

Όσοι εξυφαίνουν σενάρια και στήνουν σκηνικά, είναι σίγουρο πως δε θα σταματήσουν. Τις λύσεις, όμως, τις έχουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους. Στην εργασιακή συνέλευση της Δευτέρας, θα πρέπει να δείξουν πως είναι όλοι μαζί σε αυτήν την προσπάθεια. Κι ότι δεν τους ενδιαφέρουν ούτε τα σενάρια, ούτε τα σκηνικά, παρά η καλή δουλειά την οποία προσφέρουν. Και για την δουλειά τους, απλά, πρέπει να αμείβονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου