Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Νέο δικαστικό "όχι" στην εκ περιτροπής εργασία!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΥΛΚΑ 

Νέο «φρένο» στις αυθαιρεσίες εργοδοτών, που μεθερμηνεύουν κατά το δοκούν τις μνημονιακές μεταλλαγές της εργατικής νομοθεσίας, θέτει η Δικαιοσύνη. 
Αυτή τη φορά τον πρώτο λόγο, έναντι των εργοδοτών, έχει το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο με προσωρινή διαταγή του ακύρωσε το πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας για δύο εργαζόμενες (εκ των οποίων η μία εντός της 18μηνης προστασίας της μητρότητας) σε γνωστή εταιρία, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της αντιπροσώπευσης και της εμπορίας ποτών.
Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του δικηγόρου – εργατολόγου, Δημήτρη Περπατάρη, οι αιτούσες, οι οποίες είχαν ήδη δηλώσει σε ένδειξη καλής θέλησης ότι θα αποδέχονταν μείωση των αποδοχών τους πριν από την μονομερή επιβολή του συστήματος της εκ περιτροπής εργασίας, υποχρεώθηκαν τελικώς σε συρρίκνωση των απολαβών τους μεγαλύτερη, της τάξης του 40% και του 60%, επί των αρχικών αποδοχών.
 Η εν λόγω προσωρινή διαταγή εναρμονίζεται πλήρως με την διαμορφούμενη νομολογία, κατόπιν της 468/2012 απόφασης του Β1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου. Πρόκειται, ως γνωστόν, για την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία έκρινε ως καταχρηστική την εφαρμογή του συστήματος της εκ περιτροπής εργασίας σε 200 δημοσιογράφους, τεχνικούς, διοικητικούς υπαλλήλους και άλλους εργαζόμενους των εταιριών «Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική ΑΕ» και «Εκδοτική Θεσσαλονίκης Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» (εκδίδουν τις εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Σπορ του Βορρά» και άλλα έντυπα). 
Σύμφωνα με το σκεπτικό αυτής της απόφασης, με την επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας στους 200 εργαζομένους «μετακυλίστηκε από την εργοδοσία η αντιμετώπιση της οικονομικής ζημίας των επιχειρήσεών της για την επέλευση της οποίας ευθύνεται κυρίως, η ίδια και οι επιλογές των οργάνων της και όχι οι εργαζόμενοι, που δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν τα έξοδα επιβίωσης της οικογένειάς τους». 
 Σε ό,τι αφορά στην εκδοθείσα προσωρινή διαταγή, ιδιαίτερο νομικό ενδιαφέρον έχει, σύμφωνα με τους πληρεξούσιους δικηγόρους των εργαζομένων, Δημήτρη Περπατάρη και Νικόλαο Καραχάλιο, το γεγονός ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ορίζει πλέον το νέο πρόγραμμα εργασίας με συγκεκριμένες ημέρες απασχόλησης. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Πρόσφατη ανάρτηση για την απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με την εκ περιτροπής εργασία 

Πηγή: www.perpataris.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου