Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Δικαστική «ασπίδα» στην ελευθερία του Τύπου



Την αγωγή που είχε υποβάλει ο πρώην αρχιφύλακας των φυλακών Κορυδαλλού, Αντώνης Αραβαντινός, κατά του δημοσιογράφου Νίκου Βαφειάδη, όσον αφορά σε άρθρό του στο περιοδικό «ΜΕΤΡΟ» το 1997 σχετικά με το παράνομο κύκλωμα των φυλακών, απέρριψε για άλλη μία φορά το Εφετείο της Αθήνας με την υπ’ αριθμ. 3092/2012 απόφασή του (η πρώτη απορριπτική απόφαση του Εφετείου είχε αναιρεθεί από τον Άρειο Πάγο).

Το άρθρο είχε τίτλο: «Ο ΥΠΟΔΙΚΟΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ ΞΑΝΑ ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ – “Ανώνυμη Εταιρεία Οργανωμένου Εγκλήματος”» και υπότιτλο: «Υπόδικος για εγκληματικές δραστηριότητες που έχει αναπτύξει στο χώρο των φυλακών, ο «πράσινος» Αντ. Αραβαντινός τοποθετήθηκε πρόσφατα αρχιφύλακας στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, προφανώς για να συνεχίσει το “έργο” του». Με την αγωγή του, η οποία αφορούσε σε συκοφαντική δυσφήμιση, ο Αντώνης Αραβαντινός ζητούσε να του επιδικαστεί το ποσό των 150.000 ευρώ ως ηθική βλάβη. Η αγωγή  αυτή είχε αρχικώς απορριφθεί τόσο από το Πρωτοδικείο της Αθήνας το 2005 όσο και από το Εφετείο της Αθήνας το 2006.  

Το επίμαχο δημοσίευμα, παραθέτοντας χρονολογικά πλήθος περιστατικών και ειδήσεων, διερευνούσε τις σχέσεις του κρατικού μηχανισμού με τα παράνομα κυκλώματα των φυλακών, τα οποία, όπως έχουν παραδεχθεί κατά καιρούς αρμόδιοι υπουργοί, αλλά και εισαγγελείς που διεξήγαν σχετικές έρευνες, «παραμένουν στο απυρόβλητο συνεχίζοντας την εγκληματική δράση τους». Εκθέτοντας σειρά γεγονότων, ο δημοσιογράφος κατέληγε στο συμπέρασμα ότι  η περίπτωση του Αντώνη Αραβαντινού είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική, όσον αφορά στην άμεση συμμετοχή του κρατικού μηχανισμού στο παράνομο κύκλωμα των φυλακών, που διαχειρίζεται τεράστια χρηματικά ποσά από την πώληση όπλων, ναρκωτικών, αλκοόλ, κινητών τηλεφώνων, θέσεων εργασίας, μεταγωγών, αποφυλακίσεων κ.ά.

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι το δημοσίευμα ήταν τεκμηριωμένο, αναφερόταν σε αληθή γεγονότα και καταστάσεις και, ως εκ τούτου, δεν ήταν συκοφαντικό ούτε δυσφημιστικό, αλλά εντός των αποδεκτών ορίων της δημοσιογραφικής ενημέρωσης, ενώ καταλόγισε σε βάρος του Αντώνη Αραβαντινού τα δικαστικά έξοδα του δημοσιογράφου. 

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, το γεγονός ότι έπειτα από 15 χρόνια ο Αντώνης Αραβαντινός υπηρετεί και πάλι ως αρχιφύλακας στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.   

Υπενθυμίζεται ότι οι συνδικαλιστικές ενώσεις των δημοσιογράφων έχουν κατ΄ επανάληψη καταγγείλει τη «βιομηχανία» υποβολής αγωγών και μηνύσεων κατά δημοσιογράφων και έχουν ζητήσει από τους εκάστοτε κυβερνώντες να τροποποιήσουν τις νομοθετικές διατάξεις που επιτρέπουν τη φίμωση δημοσιογράφων, με τη μέθοδο της άσκησης εξοντωτικών ένδικων μέσων για δήθεν συκοφαντική δυσφήμιση, αλλά κατ΄ ουσίαν για μη αρεστά δημοσιεύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου