Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Αγγελιοφόρος και Μακεδονία: Βίοι παράλληλοι

"Πώς τα πάει η Μακεδονία"; Αυτό ρωτούσε να μάθει, πρόσφατα, ο ιδιοκτήτης του "Αγγελιοφόρου" και του "Αγγελιοφόρου της Κυριακής", Αλ. Μπακατσέλος. Ενδεικτικό του ότι, τελικά, τα δυο φύλλα διάγουν βίους παραλλήλους... >>>

Μπορεί ο Αγγελιοφόρος να μην χρωστά, σήμερα, στους υπαλλήλους του, ενώ η Μακεδονία να... έχει να δίνει (όπως πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια), όμως η κατάσταση στις δυο εφημερίδες είναι περίπου ίδια:
  1. Και στις δυο εφαρμόζονται ατομικές συμβάσεις (στον Αγγελιοφόρο λήγουν το Μάρτιο του 2013 και στη Μακεδονία στο τέλος του επόμενου έτους).
  2. Και στις δύο υπάρχουν δραστηριότητες που είναι ζημιογόνες -όπως λένε οι ιδιοκτησίες.
  3. Και στις δυο οι ιδιοκτήτες φέρονται αποφασισμένοι να τις κρατήσουν, με κάποιον τρόπο, ανοικτές: Ο Αλ. Μπακατσέλος έβαλε, την περασμένη βδομάδα, το χέρι στην τσέπη και με την βοήθεια του εταίρου του Μπόμπολα πλήρωσε ενάμισι μισθό, ενώ ο Ρήγας έχει στείλει 400.000 ευρώ από τις ΗΠΑ για να πληρωθούν οι αποζημιώσεις των απολυμένων και όσων αποχώρησαν με εθελούσια.
  4. Και στις δυο οι δυσαρεστημένοι είναι οι εργαζόμενοι. 

Στον Αγγελιοφόρο επρόκειτο να ολοκληρωθεί η εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης που ανατέθηκε σε οίκο του εξωτερικού, από το αποτέλεσμα της οποίας η ιδιοκτησία θα αποφάσιζε αν -και ποια- δραστηριότητα θα διέκοπτε. Ήδη είχαν γίνει επαφές με την ΕΣΗΕΜ-Θ στις οποίες υπογραμμίστηκε με κάθε τόνο ότι οι δημοσιογράφοι, επειδή έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις που λήγουν το Μάρτιο του 2013, δε θα πειραχθούν. 
Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει την περίπτωση η περίφημη μελέτη να βγάζει ένα συμπέρασμα: Ότι είναι δυνατή η επιβίωση της επιχείρησης, αφού ο εκδότης διεμήνυσε στα μέλη της Ένωσης πως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό που συμβαίνει: Τα έσοδα να είναι ακριβώς όσα τα έξοδα...
Στη Μακεδονία, υπήρξε επαφή του προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ με την αντ' αυτού του εκδότη, Β. Σουλοπούλου. Η κ. Σουλοπούλου διαβεβαίωσε ότι, την Τρίτη, θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις και ως το τέλος του μήνα οι μισθοί (ο Αύγουστος). Ζήτησε, δε, να συναινέσουν οι εργαζόμενοι στο να αμείβονται με έναν μήνα καθυστέρηση (δηλαδή στα τέλη Σεπτεμβρίου να πάρουν το μισθό Αυγούστου, στα τέλη Οκτωβρίου το μισθό Σεπτεμβρίου και... πάει λέγοντας)...

Η θέση μας
Η θέση μας, ως παράταξη "Δημοσιογράφοι ΣυμμΕτέχουν" είναι ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί -και στη μία και στην άλλη εφημερίδα (άλλωστε, κρατηθήκαμε πάντα μακριά από το συνδικαλισμό αλά ... καρτ). Οι εργαζόμενοι προσέφεραν, ήδη, πάρα πολλά στην εργοδοσία. Παραιτήθηκαν από βασικά εργασιακά τους δικαιώματα, με το σκεπτικό "να ζήσει το μαγαζί" (είτε λέγεται "Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική", είτε "Εκδοτική Βορείου Ελλάδος") και δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η οποία εξυπηρετεί τους εργοδότες -και μόνον αυτούς!
Τη θέση μας αυτή θα εκφράσουμε και στην εργασιακή συνέλευση την οποία -κατά πως φαίνεται- δε θα αποφύγουμε, τουλάχιστον για την περίπτωση της Μακεδονίας. Εκτός κι αν, την επομένη της απεργίας, στη Μοναστηρίου 85... βρέξει χρήμα!
Στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ την περασμένη Τετάρτη, συζητήθηκαν και οι δύο περιπτώσεις. Μάλιστα, στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και οι τρεις εργασιακοί εκπρόσωποι στην Μακεδονία, Άκης Φωτόπουλος, Μαρία Μπέλλου και Δήμητρα Τσαμποδήμου. Οι δυο πρώτοι υπογράμμισαν πως οι εργαζόμενοι μιλούν, πλέον, ανοιχτά για απεργία. Στην επισήμανση του εκπροσώπου μας τι θα έλεγαν οι εργαζόμενοι για την περίπτωση όχι 24ωρης κινητοποίησης, αλλά συνεχόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων, η τρίτη εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν οι συνάδελφοι "αντέχουν οικονομικά". Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος Μ. Βοϊτσίδης και μίλησε για εργασιακή συνέλευση. Η κατάσταση, πάντως, είναι ρευστή.
Για το θέμα του Αγγελιοφόρου, στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ ειπώθηκε πως ο εκδότης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των υπαλλήλων. Στη συνάντηση αυτή, ο κ. Μπακατσέλος επανέλαβε πως είναι πολύ κοντά στο να κλείσει κάποια από τις δραστηριότητες της εταιρίας, αφού η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είναι τραγική.
Με την προοπτική ότι θα γίνονταν συναντήσεις του δ.σ. και με τον κ. Μπακατσέλο και με την κ. Σουλοπούλου, δεν ελήφθη συγκεκριμένη απόφαση, ούτε για τον Αγγελιοφόρο, ούτε για τη Μακεδονία. Ως αυτήν την ώρα (απόγευμα Κυριακής) δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τη διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ για συνάντηση του δ.σ. με τις εργοδοσίες. Αντ' αυτού πληροφορηθήκαμε ότι ο πρόεδρος "είχε επαφή" με την κ. Σουλοπούλου, στην οποία η εκπρόσωπος του μεγαλομετόχου ζήτησε παράταση... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου