Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Απεργούν τη Δευτέρα οι δημοσιογράφοι


Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν, τη Δευτέρα, οι δημοσιογράφοι. Συμμετέχουν στη γενική απεργία της Τετάρτης, που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. >>>

Οι δημοσιογράφοι μέλη της ΠΟΕΣΥ, αποφάσισαν να απεργήσουν τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να καλύψουν, χωρίς πρόβλημα, τις κινητοποιήσεις των άλλων κλάδων την Τετάρτη και να προβληθούν αυτές από το σύνολο του Τύπου.
Την απεργία κήρυξε το δ.σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης κι αυτή της Αθήνας και την κάλυψε με άμεση ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών.
Οι δημοσιογράφοι διεκδικούν: 
Να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις στα Μέσα Ενημέρωσης και να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας. 
Να προστατευθεί το δημόσιο αγαθό της Ενημέρωσης. 
Να υπογραφούν αμέσως Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. 
Να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για περαιτέρω περιορισμό των εισοδημάτων των δημοσιογράφων σε δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ. 
Να ρυθμιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των δημοσιογράφων που εργάζονται σε διαδικτυακά Μέσα.
Τη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ προβλημάτισε ιδιαίτερα το κατά πόσον μια 24ωρη απεργία είναι αρκετή για να κερδηθούν τα αιτήματα αυτά. Όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν ότι θα έπρεπε να υπάρξει κλιμάκωση του συνδικαλιστικού αγώνα. Δε συμφώνησαν, όμως, στον τρόπο.
Οι δημοσιογράφοι της παράταξης "Δημοσιογραφική Ενότητα - Προοπτική" (Βοϊτσίδης, Φωκιανίδης, Πλήκα, Κοντογουλίδης, Ρεπανάς) εξέφρασαν έντονο προβληματισμό -κάποιοι διαφώνησαν ευθέως- με το να ακολουθήσει της 24ωρης απεργίας 4ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη, για τη συμμετοχή των εργαζόμενων δημοσιογράφων στις απεργιακές κινητοποιήσεις. 
Η Μ. Πλήκα πρότεινε να αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ ότι η Ένωση θα καλύψει τα μέλη τα οποία θα θελήσουν να συμμετέχουν στις πορείες, όμως ο νομικός σύμβουλος της επεσήμανε πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν.
Ο Αντ. Ρεπανάς τόνισε πως δε συμφωνεί "με την ΠΟΕΣΥκαι με αποφάσεις που θεωρώ παράλογες", επαναλαμβάνοντας την άποψή του για την Ομοσπονδία.
Ο Β. Κοντογουλίδης πρότεινε να γίνονται, την Τετάρτη, εκπομπές για το συλλαλητήριο, αλλά να μην προκηρυχθεί στάση εργασίας, κάτι που θα σήμαινε ότι οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρονικό τύπο θα απεργούσαν δύο μέρες.
"Μεγάλο λάθος η δεύτερη κινητοποίηση της Τετάρτης. Θα πλήξει ένα μέρος των εργαζομένων, για να κατέβουν κάποιες λίγες δεκάδες στο δρόμο", είπε ο Τ. Φωκιανίδης.
Ο εκπρόσωπός μας στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, Δ. Ασπροπούλης επεσήμανε ότι στις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα πρέπει να ΄ναι ενωμένοι, γι αυτό και πρότεινε να ακολουθούσαμε την προαπόφαση του συντονιστικού των σωματείων, για απεργία τη Δευτέρα και στάση εργασίας την Τετάρτη. Υπογράμμισε ότι σε μελλοντικές διεκδικήσεις οι Ενώσεις πρέπει να ΄ναι μαζί, για να έχουν οι διεκδικήσεις αυτές αποτέλεσμα.
Ο εκπρόσωπος της "Δημοσιογραφικής Ενότητας" Β. Κυριακούλης υπογράμμισε ότι "είναι πολύ μίζερο" να κουβεντιάζει ο κάδος ότι θα χάσει ένα μεροκάματο, όταν έχει χάσει τόσα πολλά. Και τόνισε και αυτός ότι "δεν υπάρχει λόγος να διαφοροποιηθούμε".
Μια καθαρή πρόταση κατέθεσε ο εκπρόσωπος του "Ασύνταχτου Τύπου" Παν. Μανδατζής: Πρότεινε συμμετοχή στην απεργία της Δευτέρας, την οποία χαρακτήρισε "τίποτα παραπάνω από μια τουφεκιά" και κρίνοντας ότι είναι καλή ευκαιρία να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις, ζήτησε επιπλέον 48ωρη απεργία για την Τρίτη και Τετάρτη και πενθήμερη απεργία την επόμενη εβδομάδα.
Συμφωνώντας ότι "είναι καλή ευκαιρία να ανοίξει πάλι η συζήτηση για τις συμβάσεις εργασίας", ο Δ. Ασπροπούλης ("Δημοσιογράφοι ΣυμμΕτέχουν") ζήτησε να συζητηθεί η πρόταση Μανδατζή.
"Να μπει σε ψηφοφορία" η πρόταση του εκπροσώπου του "Ασύνταχτου Τύπου" ζήτησε και ο Β. Κυριακούλης ("Δημοσιογραφική Ενότητα"), όμως, τελικά, κάτι τέτοιο δεν έγινε.
Απουσίαζε από τη χθεσινή συνεδρίαση ο Β. Κυριακούλης ("Ενωτική Πρωτοβουλία").

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου