Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Μια απεργία που πέρασε από... 40 κύματα

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης αποφάσισε, σήμερα, η ΕΣΗΕΜ-Θ, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Ακολουθεί σημείωμα του εκπροσώπου μας στο δ.σ. και ρεπορτάζ από τη συνεδρίαση: >>>

Η άποψή μου -όπως και η άποψη της πλειοψηφίας στην παράταξη Δημοσιογράφοι ΣυμμΕτέχουν, είναι ότι έχει έρθει η ώρα για κάτι παραπάνω από μία 24ωρη απεργία, αφού τα προβλήματα στο χώρο είναι πάρα πολλά, πνίγουν τους εργαζόμενους και διαλύουν τα δικαιώματά τους, δημιουργώντας συνθήκες γαλέρας σε όλους τους εργασιακούς χώρους στα ΜΜΕ.
Από τη στιγμή, όμως, που μας καλούν να συμμετέχουμε σε μία Πανελλαδική Απεργία, την ώρα που τα εργασιακά δικαιώματα γίνονται κουρελόχαρτα κι η τρόικα αναζητά τρόπους να κόψει ό,τι έχει απομείνει, πρέπει να πάρουμε μέρος. Σε όποιας μορφής κινητοποίηση, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να ετοιμάσουμε το έδαφος, για να προωθήσουμε πιο έντονους εργασιακούς αγώνες.
"Αν θεωρούμε τουφεκιά στον αέρα αυτόν τον συντονισμό από την ΠΟΕΣΥ, έστω και με τον τρόπο που γίνεται, αν μείνουμε η κάθε Ένωση να προχωρά ξεχωριστά, θα μείνουμε -όχι με τουφεκιά, αλλά- με χέρια αδειανά", δήλωσα, σήμερα, στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ (σ.σ. για την ακρίβεια είπα ότι θα μείνουμε "με κάτι άλλο που δε θέλω να πω εδώ, από σεβασμό στο διοικητικό συμβούλιο, γιατί είναι και βρομερό και απρεπές").
Πεποίθηση όλων στους Δημοσιογράφους ΣυμμΕτέχουν είναι πως δεν υπάρχει κινητοποίηση εργασιακή που να πετύχει όταν την κάνουν δέκα άνθρωποι... Για να πετύχει μια κινητοποίηση πρέπει να γίνει από πάρα πολλούς. Από όλους αυτούς που βλέπουν τα δικαιώματά τους να καταπατούνται καθημερινά. 
Όπως είπα στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, "σε αυτήν την περίπτωση χρειαζόμαστε την ΠΟΕΣΥ. Δεν πρέπει να τη διαλύσουμε, αλλά να την ενισχύσουμε".
Η Ομοσπονδία είναι το όργανο στη διοίκηση του οποίου συμμετέχουν δύο μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ. Πρέπει να έχουν λόγο. Πρέπει να "περνούν" τις αγωνίες των δημοσιογράφων της Μακεδονίας και της Θράκης. "Κι αν θέλουμε να φθάσουμε, κάποτε, σε ένα συνδικάτο που να περιέχει κι άλλες ειδικότητες που απασχολούνται στο χώρο του Τύπου, χρειαζόμαστε την ΠΟΕΣΥ", είπα και συντάχθηκα με την πρόταση της Ομοσπονδίας,  για απεργία την Τετάρτη και στάση εργασίας την Πέμπτη. 
Εξέφρασα, ακόμη, την εκτίμηση, ότι αν και υπάρχει πρόβλημα, καθώς μπορεί να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική, ότι "κανένας εργοδότης δε θα προσπαθήσει μια πανελλαδική απεργία να τη βγάλει παράνομη και καταχρηστική. Δε θα ΄χει κανένα κέρδος".
Συμφώνησα ότι "θα πρέπει να συντονιστούμε για άλλου είδους δράσεις", κάτι που είχα πει και στο παρελθόν. Ο Παν. Μανδατζής (Ασύνταχτος Τύπος), είχε καταθέσει γραπτή πρόταση για συνεχείς κινητοποιήσεις. Δήλωσα πως "τη βλέπω πάρα πολύ θετικά, πλέον να προσπαθήσουμε για μια απεργία στο χώρο του Τύπου, που να μην είναι 24ωρη. Με βάση, λοιπόν, το κείμενο του Παναγιώτη, μπορούμε να συζητήσουμε από εκεί και πέρα".
Ζήτησα -και εγώ- να τεθεί το θέμα στη συνάντηση των προέδρων των Ενώσεων, που θα γίνει, αύριο, Τετάρτη, στην Αθήνα.
Δ.Ι.Ασπροπούλης

Απόφαση για απεργία που πέρασε από... 40 κύματα
Η απόφαση για απεργία πέρασε από... 40 κύματα. Είναι γνωστό ότι η ΕΣΗΕΑ προκήρυξε απεργία αρχικά για την Παρασκευή, η ΠΟΕΣΥ δήλωσε ότι θα υποστήριζε όποιες κινητοποιήσεις γίνουν από Ενώσεις κι η ΕΣΗΕΜ-Θ ότι η Ομοσπονδία πρέπει να παίρνει αποφάσεις για θέματα απεργιών.
Το αποτέλεσμα ήταν, τελικά, οι Ενώσεις να αποφασίσουν συμμετοχή σε μια απεργία που η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κήρυξαν πριν... 15 ημέρες, πράγματι την τελευταία στιγμή.
Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Μ. Βοϊτσίδης, "οι πρόεδροι των περιφερειακών ενώσεων, επειδή είχαμε πολλά να πούμε στην ΠΟΕΣΥ, είχαμε ζητήσει συνάντηση των πέντε προέδρων, που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Υπό φως των εξελίξεων είναι ακόμη πιο επίκαιρη". 
Θέση και της διοίκησης ήταν ότι θα πρέπει να μετάσχουμε στην απεργία, "με πάρα πολύ βαριά καρδιά για τους χειρισμούς", όπως είπε ο Μ. Βοϊτσίδης.
Η Μαρούλα Πλήκα ζήτησε "να ξεκαθαρίσει ο ρόλος της ΠΟΕΣΥ. Αρχίζει και μπαίνει ένα ερώτημα για την ίδια την ύπαρξη της Ομοσπονδίας" και χαρακτήρισε "τραγικούς" τους χειρισμούς. Υπογράμμισε, πάντως, ότι καθώς είναι μια απεργία "όλοι του εργατικού κόσμου", "σ’ αυτήν την κινητοποίηση πρέπει να συμμετέχουμε. Τουφεκιά στον αέρα; Θα συμφωνήσω. Γι αυτό υπάρχει μεγάλος προβληματισμός σε όλο το συνδικαλιστικό κίνημα. Στις 18 όμως, είναι ένα συμβούλιο κορυφής, από όπου κάτι περιμένει όλη η χώρα – ο λαός έχει να περιμένει τα χειρότερα".
Ο Παν. Μανδατζής(Ασύνταχτος Τύπος), που κατέθεσε την έγγραφη πρόταση, συμφώνησε με τον Δ. Ασπροπούλη "να μπει η ΠΟΕΣΥ στη λογική των κινητοποιήσεων διαρκείας". Και ζήτησε επιπλέον να γίνει "έστω άτυπη συνάντηση των μελών, αν δεν γίνεται συνέλευση".
Ειδικά για το θέμα της απεργίας υπογράμμισε ότι "δε μου πάει να μην απεργώ όταν απεργούν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι". Έτσι πρότεινε 48ωρη απεργία, στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Στην παρατήρηση του προέδρου ότι κάτι τέτοιο "θα μας διαφοροποιήσει από τους υπόλοιπους δημοσιογράφους", απάντησε πως "έτσι πυροδοτούμε τις εξελίξεις, για μια αλλαγή".
"Ναι στην απεργία", δήλωσε και ο Β. Κυριακούλης (Δημοσιογραφική Ενότητα). "Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό αυτήν τη στιγμή, ούτε να ξεκινήσουμε ανένδοτο", είπε χαρακτηριστικά. Ζήτησε από τον Μ. Βοϊτσίδη, να επισημάνει στη συνάντηση των προέδρων "ότι η ΕΣΗΕΜ-Θ, υπό αυτές τις συνθήκες, σε άλλη 24ωρη δε θα συμμετάσχει. Να πάμε με ένα διεκδικητικό πλαίσιο, που να κατεβάσουμε κι εμείς, για την κλιμάκωση του αγώνα. Συγκεκριμένα πράγματα, όχι αορίστως", πρόσθεσε και συντάχθηκε με την πρόταση Μανδατζή, για έκτακτη γενική συνέλευση, για να διαμορφώσουμε προτάσεις και να τις θέσουμε στην ΠΟΕΣΥ.
Συγκρατημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος Μ. Βοϊτσίδης για το ενδεχόμενο συνέλευσης λέγοντας: "Πάντως, δεν έχω αντίρρηση"...
Γραπτή πρόταση κατέθεσε και ο Αντ. Ρεπανάς, ζητώντας να γίνει πανευρωπαϊκός συντονισμός των μελλοντικών απεργιών.
"Επειδή φοβάμαι ότι την άλλη φορά πάλι το ίδιο θα γίνει, δεν παίρνω μέρος σε αυτήν την ψηφοφορία", δήλωσε ο Τ. Φωκιανίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου