Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

24ωρη απεργία των δημοσιογράφων σε TV100 FM100

tv100-ktirioΣε 24ωρη απεργία κατέβηκαν, από τις 6 το πρωί σήμερα, οι δημοσιογράφοι των δημοτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης. Αφορμή, οι πρόσφατες τρεις απολύσεις δημοσιογράφων – μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ, αλλά και η επιμονή της διοίκησης να προχωρήσει και σε νέες απολύσεις και σε μειώσεις μισθών. >>>

 

Σε εργασιακή συνέλευση, στην οποία κάλεσε, χθες, η διοίκηση, η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης και Θεάματος (ΔΕΠΘΕ) Σοφία Ασλανίδου και ο γενικός διευθυντής της Εταιρίας, Φίλιος Στάγκος, ενημέρωσαν τους εργαζόμενους πως… δε θέλουν να προχωρήσουν σε απολύσεις, όμως επειδή η διάθεση της διοίκησης του δήμου είναι να μην χρηματοδοτήσει επιπλέον από τα 3.000.000 ευρώ ετησίως την εταιρία (σ.σ. για να “βγουν” οι μισθοί και να μην απολυθεί ούτε ένας, αλλά ούτε να γίνουν απολύσεις, χρειάζονται επιπλέον 500.000 ευρώ)…

Στη συνέλευση επισημάνθηκε ότι οι Ενώσεις των εργαζομένων (ανήκουν και στην ΕΣΗΕΜ-Θ και στην ΕΤΙΤΒΕ –οι τεχνικοί- και στην ΕΠΗΕΘ –οι διοικητικοί- αλλά και στων σκηνοθετών) αρνήθηκαν να συζητήσουν για μειώσεις –και πολύ περισσότερο για ατομικές συμβάσεις εργασίας. Ο εκπρόσωπός μας στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ και εργαζόμενος στη ΔΕΠΘΕ Δ. Ασπροπούλης τους επεσήμανε ότι οι αμοιβές των δημοσιογράφων στα δημοτικά ΜΜΕ, όπως και στα κρατικά και στα γραφεία Τύπου και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ορίζονται από Κοινή Υπουργική Απόφαση, κάτι που σημαίνει ότι, αν δεχτούν τη μείωση –που δεν υπάρχει περίπτωση, αφού οι δημοσιογράφοι της ΔΕΠΘΕ υπέστησαν, ήδη, μείωση της τάξης του 10% από την… προηγούμενη διοίκηση του δήμου- με το ενδεχόμενο της ΚΥΑ θα δουν τους μισθούς τους σε επίπεδα… Βουλγαρίας και κάτω! Η απάντηση της διοίκησης ήταν “κι αν… δεν υπογραφεί η ΚΥΑ”;

Την ίδια ώρα που ενημέρωνε τους εργαζόμενους, η διοίκηση της ΔΕΠΘΕ είχε προσφύγει στον ΟΜΕΔ για το θέμα των συμβάσεων… Η συζήτηση, που έγινε με προφορική εντολή προς τη διαιτησία, δεν κατέληξε πουθενά, αφού η διοίκηση επέμενε σε μειώσεις, αλλά δήλωνε αδυναμία στην επαναπρόσληψη των τριών απολυμένων.

Το θέμα της ΔΕΠΘΕ επρόκειτο να συζητηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σήμερα, στις 2 μ.μ. Με ευθύνη του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη (είχε κώλυμα να παραστεί), αρχικά ανακοινώθηκε πως η συνεδρίαση μετατέθηκε για τις 4 μ.μ., ενώ αργότερα διέρρευσε ότι η συζήτηση θα διεξαγόταν τη Δευτέρα (για να αποκαλυφθεί στη συνέχεια πως η Δευτέρα δεν είναι η… ερχόμενη Δευτέρα, αλλά η Δευτέρα 23 Ιουλίου, δηλαδή 19 μέρες μετά τις απολύσεις των τριών δημοσιογράφων)!

Θέση μας είναι πως:

  • Τα δημοτικά ΜΜΕ δημιουργήθηκαν για να πληροφορούν τον δημότη της Θεσσαλονίκης, είναι περιουσία του και δεν ανήκουν στον οποιονδήποτε δήμαρχο –είτε πρώην, είτε νυν. Ανήκουν στο λαό της πόλης και οι συχνότητες από τις οποίες εκπέμπουν είναι –όπως και το σύνταγμα ορίζει- κοινωνικά αγαθά.
  • Θεωρούμε, επίσης, ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως αποδεικνύεται και από τον Προϋπολογισμό που κατέθεσε η διοίκηση Μπουτάρη, είναι δήμος με έσοδα και θετικό πρόσημο, άρα δεν ευσταθεί η δικαιολογία περί προβλήματος στη χρηματοδότηση.
  • Επισημαίνουμε ότι ο αριθμός των δημοσιογράφων στα δημοτικά ΜΜΕ (ένας τηλεοπτικός σταθμός και δύο –πλέον- ραδιοφωνικοί, αφού η τρίτη συχνότητα έχει δοθεί σε εθελοντικές ομάδες) έχει μειωθεί στους 32 –κάτι που σημαίνει ότι το υπάρχον πρόγραμμα “βγαίνει” με δυσκολίες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι καθημερινά, για τα δύο ημίωρα δελτία ειδήσεων της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης, εργάζονται τρεις ρεπόρτερ, ένας σε κάθε βάρδια, ένας συντάκτης ύλης που εκτελεί χρέη αρχισυντάκτη και μία δημοσιογράφος – παρουσιάστρια. Όσο για το Δημοτικό Ραδιόφωνο, δεν υπάρχει, πλέον, τμήμα ρεπορτάζ, αφού οι εναπομείναντες δημοσιογράφοι (δεν είναι πάνω από 10) καλύπτουν και τα δελτία και τις εκπομπές και το ρεπορτάζ, χωρίς κανέναν διαχωρισμό.
  • Τονίζουμε πως χαρακτηριστικό των μειώσεων σε προσωπικό, είναι το απίστευτο κούρεμα το οποίο υπέστη το αθλητικό τμήμα. Δεν ανανεώθηκε η σύμβαση πέντε συμβασιούχων, λύθηκε η συνεργασία με τον πρώην επικεφαλής του τμήματος, μετατέθηκε σε άλλο δημοσιογραφικό τμήμα μία ρεπόρτερ και απολύθηκε, πριν λίγες ημέρες άλλος ένας δημοσιογράφος. Έτσι απέμειναν… τέσσερις και για την τηλεόραση και για το ραδιόφωνο (αν φύγει άλλος ένας, που το απευχόμαστε, θα τους ταιριάζει γάντι ο τίτλος And Then They Cere Three, του γνωστού lp των Gennesis…).
  • Υπογραμμίζουμε, ακόμη, ότι από την πλευρά τους, οι δημοσιογράφοι, ως τώρα υπερέβαλαν εαυτό να καλύψουν τα όποια κενά, δεχόμενοι ακόμη και βλαπτικές μεταβολές συμβάσεων εργασίας, αλλάζοντας τα, επί χρόνια ισχύοντα, προγράμματα εργασίας τους “για το καλό της ενημέρωσης και των Δημοτικών ΜΜΕ”, όπως πολλές φορές επισημάνθηκε –ακόμη και από τη διοίκηση!

Όσον αφορά τις ενέργειες της διοίκησης της ΕΣΗΕΜ-Θ, με λύπη διαπιστώνουμε ότι κινούνται με την ταχύτητα της χελώνας… Η κινητοποίηση κηρύχθηκε για μια βδομάδα μετά την απόλυση των τριών, το “λόμπινγκ” που θέλησε να κάνει ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Μάκης Βοϊτσίδης πέτυχε να… μετατίθεται από βδομάδα σε βδομάδα η συζήτηση για το θέμα της ΔΕΠΘΕ στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ η διοίκηση κωλυσιεργεί και στη σύγκλιση συνέλευσης εργαζομένων, με αποτέλεσμα να έχουμε φθάσει, πλέον, στη χρονική περίοδο όπου –κυρίως οι οικογενειάρχες- παίρνουν τις ετήσιες άδειές τους… Επίσης, τα μέλη του δ.σ. δεν έχουν ενημερωθεί επισήμως για το θέμα της προσφυγής της διοίκησης της ΔΕΠΘΕ στον ΟΜΕΔ, ενώ άγνωστες παραμένουν και οι ενέργειες της διοίκησης στην προσπάθεια να ενεργοποιήσει δημοτικές παρατάξεις και κόμματα, αλλά και άλλους φορείς της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου