Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Αυτοοργάνωση, Αλληλεγγύη, Συμμετοχή στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ

Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΟΖΙΝΗ,
μέλους του Δ.Σ. του Μορφωτικού 
Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σας  ευχαριστώ θερμά που ανανεώσατε την εμπιστοσύνη σας προς το πρόσωπό μου και επιλέξατε να σας εκπροσωπήσω και για τα επόμενα δύο χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας - Θράκης.
Μάλιστα, η επιλογή σας να προηγηθώ σημαντικά στη σταυροδοσία, δε σας κρύβω ότι μου έδωσε ιδιαίτερη χαρά και αποτέλεσε μια μικρή επιβεβαίωση για τις θέσεις, τις προτάσεις και τη στάση μου στα συλλογικά μας όργανα. >>>

Θα επαναλάβω την πάγια άποψη που διατυπώνω δημόσια και εγγράφως, σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις των αιρετών σε οποιοδήποτε θέση και όργανο.
Οι συνάδελφοι που  προσήλθαν στις αρχαιρεσίες και εμπιστεύθηκαν την ψήφο τους, δεν αποτελούν προίκα του κάθε υποψηφίου, αλλά  με την επιλογή τους δέσμευσαν  και υποχρέωσαν τον κάθε αιρετό να επικοινωνήσει τις δικές τους απόψεις και επιθυμίες.
Θα σας παρακινήσω και πάλι να μην αρκεσθείτε σε αυτό, αλλά να μας παρακολουθείτε διαρκώς και να συμμετέχετε με απόψεις και προτάσεις.
Με αυτήν την αφετηρία μοιράζομαι μαζί σας το σκεπτικό και ορισμένες βασικές  καταρχήν προτάσεις που κατέθεσα κατά την πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. μετά τη συγκρότησή του σε σώμα και οι οποίες αφορούσαν στο θέμα της ημερήσιας διάταξης με τίτλο «Σχεδιασμός δράσεων του Ιδρύματος 2012-2014» (η συζήτηση μετατέθηκε για την επόμενη συνεδρίαση).
Στη συνέχεια θα παραθέσω επιγραμματικά προτάσεις και επισημάνσεις σχετικά με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν.


ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκη, 17-07-2012

Από Νατάσα Μποζίνη
Προς το Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ

Σκεπτικό και προτάσεις δράσεων 2012-2014 για Αυτοδιοργάνωση, Αλληλεγγύη, Συμμετοχή

Αγαπητοί συνάδελφοι,

από θέση πιστεύω ότι ο ρόλος του αιρετού είναι να συμβάλει με την τεχνογνωσία και την προσωπική του εργασία στην οργάνωση και την εκτέλεση ωφέλιμων δράσεων, σε συνεργασία με τα μέλη του κάθε συμβουλίου, ανεξαρτήτως παρατάξεων, κομμάτων και προσωπικών επιδιώξεων.
Αντιλαμβάνομαι την κάθε θητεία ως εξελικτική διαδικασία που μεταλλάσσεται, διαμορφώνεται και αναπροσαρμόζεται, σύμφωνα με τις συνθήκες τις πραγματικότητας.
Για τη θητεία μας στα επόμενα δύο έτη το σκεπτικό μου διαμορφώθηκε από:

  • Τις ραγδαίες εξελίξεις στον κλάδο
  • Την καθημερινή αναζήτηση νέων τρόπων άσκησης της δημοσιογραφίας από  συναδέλφους
  • Τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν από την ημέρα που μένουν άνεργοι ή υποαπασχολούνται
  • Τα περιορισμένα οικονομικά του Μορφωτικού Ιδρύματος.
  • Τις προηγούμενες δράσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος.

Μελετώντας τις προαναφερόμενες παραμέτρους κατέληξα, επιγραμματικά, στην εξής άποψη:  η αφετηρία κάθε μικρής ή μεγάλης δράσης του Μορφωτικού Ιδρύματος οφείλει να είναι ανταποδοτική προς τα μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ εντός και εκτός Θεσσαλονίκης 

Ο προϋπολογισμός να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο σε ενέργειες στήριξης των σημερινών αναγκών του κλάδου, όπως προβλέπεται από το καταστατικό, και να ανασταλούν, τουλάχιστον για την παρούσα διετία, πρωτοβουλίες και δράσεις που ναι μεν δίνουν κύρος στο Μορφωτικό Ίδρυμα, συνδέοντας το με τον κοινωνικό ιστό, αλλά δεν είναι άμεσα ανταποδοτικές προς τους δημοσιογράφους.
Εκτιμώ μάλιστα ότι οι εκδηλώσεις, οι εκθέσεις και οι εκδόσεις που προηγήθηκαν έχουν δώσει ήδη το στίγμα ενός φορέα πολιτισμού με κύρος.
Τώρα ο ίδιος φορέας, χωρίς να απομακρυνθεί από την κοινωνία, επιθυμώ να μεταλλαχθεί σε «διαδραστικό» εργαλείο επιμόρφωσης και στήριξης δραστηριοτήτων των μελών του.
Μάλιστα σε αυτήν την κατεύθυνση πολύ σοφά το καταστατικό μάς δίνει τη δυνατότητα να συγκροτήσουμε και επιτροπές γνωμοδοτικού χαρακτήρα με τη συμμετοχή συναδέλφων, εξειδικευμένων σε διαφορετικούς τομείς.
Σε συνδυασμό με τη διάθεση και λειτουργία του χώρου σε όσους συναδέλφους επιθυμούν να διοργανώσουν εκδηλώσεις, παρουσιάσεις ή εικαστικά δρώμενα, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την αλληλεπίδραση μελών και Μορφωτικού Ιδρύματος.
Παραθέτω ενδεικτικά κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις, ικανές να υλοποιηθούν με ελάχιστο κόστος, και είμαι στη διάθεσή σας να στηρίξω αυτές ή οποιεσδήποτε άλλες κατατεθούν και συνάδουν με το σκεπτικό της ανταποδοτικότητας προς τα μέλη.
Εφόσον σας ενδιαφέρουν είμαι στη διάθεσή σας να περιγράψω και τις οργανωτικές τους ανάγκες (έλαβα υπόψη μου ότι το ίδιο το Μορφωτικό Ίδρυμα δεν έχει υπαλλήλους, αλλά στηρίζεται στην υπερωριακή απασχόληση του διευθυντή της ΕΣΗΕΜ-Θ και της γραμματείας)

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

Το εκθετήριο

Κατ΄ αρχάς προτείνω στο χώρο της βιβλιοθήκης να δημιουργηθεί ένα μικρό εκθετήριο που θα λειτουργεί τις ώρες των εκδηλώσεων.
Το εκθετήριο θα διαθέτει τις εκδόσεις του Ιδρύματος και βιβλία, οπτικοακουστικά κ.λπ. των μελών του (που θα έχει προμηθευθεί απευθείας από τους εκδότες σε λίγα αντίτυπα στην αρχή και μέχρι να προκύψει έντονο ενδιαφέρον.)
Τα μέλη θα μπορούν να τα προμηθεύονται με έκπτωση, προσκομίζοντας την ταυτότητα του σωματείου.
Οι επισκέπτες θα τα προμηθεύονται στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς.

Η κεντρική αίθουσα:

Για συναδέλφους
Ενημερώνουμε τα μέλη ότι μπορούν να κάνουν  δωρεάν χρήση του χώρου για ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων τους, πολιτιστικές, μουσικές, λογοτεχνικές εκδηλώσεις ή δρώμενα.
Ανακοινώνουμε δημόσια τη δράση και καλούμε σχετικές επιχειρήσεις (εκτυπώσεων φυλλαδίων, προσκλήσεων κ.λπ.) να μας στείλουν τις χαμηλότερες δυνατές προσφορές, προς γνώση των συναδέλφων που πιθανόν επιθυμούν να εκτυπώσουν κάτι σχετικό.
Σε περίπτωση συμβολικού εισιτηρίου ή πωλήσεων βιβλίων, εκθεμάτων κ.λπ.,  αποδίδουν μονάχα το ποσό της υπερωριακής απασχόλησης του υπαλλήλου που θα παρίσταται.
Διαμορφώνουν την αίθουσα όπως απαιτεί η εκδήλωση και την παραδίδουν όπως την παρέλαβαν.

Για τρίτους
Εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον, ορίζουμε ένα χαμηλό ημερήσιο μίσθωμα και υποστηρίζουμε την εκδήλωση με αποστολή δελτίων και κοινοποίηση στις ιστοσελίδες και τα κοινωνικά δίκτυα της ΕΣΗΕΜ-Θ και του Μορφωτικού Ιδρύματος.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ

Καταγραφή παράλληλων δράσεων  των μελών και δημιουργία σταθερής  ηλεκτρονικής βάσης, που θα ανανεώνεται, στην ιστοσελίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος.
Για παράδειγμα, ο επισκέπτης θα μπορεί να βλέπει τα βιβλία που έχουν γράψει  δημοσιογράφοι της ΕΣΗΕΜ-Θ και θα μπορεί να τα προμηθευτεί από το εκθετήριο ή να του αποσταλούν, εάν αυτό οργανωθεί από εμάς.
(Το Μορφωτικό Ίδρυμα παρακρατά μονάχα το ποσό συσκευασίας και αποστολής, εάν είναι με χρέωση αποστολέα).

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Οι ραγδαίες νομικές, εργασιακές και φοροτεχνικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων έχουν δημιουργήσει σύγχυση στον κλάδο. Εκτιμώ ότι είναι απαραίτητο να συγκεντρώσουμε κάθε νέα εγκύκλιο που μας αφορά και σχετίζεται με τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά μας ταμεία και, με τη συμβολή των νομικών της ΕΣΗΕΜ-Θ, αλλά και άλλων, να προχωρήσουμε αμέσως στην έκδοση ενός εγχειριδίου, ώστε να συμβάλουμε στην ενημέρωση όλων των συναδέλφων, που τώρα τηλεφωνούν επί ημέρες στον ΕΔΟΕΑΠ ή το ΤΣΠΕΑ-Θ, για να μάθουν τις αλλαγές.
(Είμαι στη διάθεσή σας για μια πλήρη περιγραφή του περιεχομένου και προτείνω τη συνεργασία με το αντίστοιχο Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, κάποια μέλη του οποίου ήδη μου εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να συνεργαστούμε)

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΣΑ

Πολύτιμη θα ήταν και μια έκδοση, όπου θα συγκεντρώνει πληροφορίες και δεδομένα για τη λειτουργία των Νέων Μέσων στο εξωτερικό, τις τάσεις, τη διαδραστική δημοσιογραφία, τη νομική αντιμετώπιση κ.λπ.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Θα ακολουθήσει ολοκληρωμένη ανάπτυξη. Παραθέτω ενδεικτικά:
Θεματικές ημερίδες και σεμινάρια για:

  • Web TV και Web Radio

  • Διαδραστική δημοσιογραφία σε πραγματικό χρόνο.

  • Δημιουργική γραφή στην έρευνα και τα ντοκουμέντα

ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

Από συναδέλφους εξειδικευμένους στον πολιτισμό, τις εξελίξεις του κλάδου, τις αλλαγές στο εργασιακό μας πεδίο, οτιδήποτε άλλο εκτιμάτε ότι χρειάζεται.
Θα προταθούν από τα μέλη του Δ.Σ. με τη σχετική επιχειρηματολογία, συνεδριάζουν παρουσία των μελών του Δ.Σ. που ενδιαφέρονται για το ίδιο αντικείμενο και οι προτάσεις τους θα κατατίθενται προς συζήτηση στο Δ.Σ.


Στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις.

                                                                   Νατάσα Μποζίνη


ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

ΣΤΗΛΕΣ ΜΝΗΜΗΣ

Για το «Θεσσαλονίκη 2012» η ΕΣΗΕΜ-Θ, το ΚΙΘ και η εταρία TETRAGON κατέθεσαν πρόταση προς χρηματοδότηση στο Δήμο Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Δείκτες Μνήμης».
Η πρόταση, όπως μας ενημέρωσαν, εγκρίθηκε και θα αφορά στην τοποθέτηση 35 επιδαπέδιων δεικτών – σημάνσεων, όπου θα αναφέρονται τα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στο συγκεκριμένο σημείο.
Το Μορφωτικό Ίδρυμα α έχει την επίβλεψη και τη διαχείριση υλοποίησης, ενώ θα εισπράξει και ένα μικρό συμβολικό ποσό για το κόστος διαχείρισης.
Η σύμβαση δεν είχε σταλεί ακόμη από το δήμο, για να τη διαβάσει το Δ.Σ. και το θέμα θα επανέλθει, καθώς έγιναν και κάποιες επισημάνσεις για το περιεχόμενο της πρότασης που δεν τη λάβαμε νωρίτερα, για να έχουμε πλήρη εικόνα.
Έτσι, πολλοί συνάδελφοι θέσαμε το εξής θέμα: τα κείμενα που αναφέρουν το ιστορικό γεγονός να είναι και στην αγγλική γλώσσα, καθώς είναι χιλιάδες οι ξένοι επισκέπτες της πόλης και αυτό αποτελεί διεθνή πρακτική.
Στο εκτυπωμένο αντίτυπο υπήρχαν ενδεικτικές φωτογραφίες τοποθέτησης των κατασκευών σε πάρκα και δρόμους.
Ζήτησα να μας διευκρινίσουν κατά την επόμενη συνεδρίαση, εάν έχει προβλεφθεί, ώστε οι επιδαπέδιες στήλες να μην παρεμποδίζουν με κανέναν τρόπο την - έτσι και αλλιώς - περιορισμένη προσβασιμότητα που έχουν οι πολίτες με αναπηρία στην πόλη. Διαφορετικά αυτό να προβλεφθεί.
(Επιτρέψτε μου την επιμονή, σε ό,τι αφορά στο δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση στην ενημέρωση, την ψυχαγωγία, την μετακίνηση, αλλά και στην στήριξη με πρακτικούς τρόπους της «Δημοσιογραφίας Χωρίς Διακρίσεις», για την οποία τόσα έχουμε πει και οργανώσει)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (εκδηλώσεις 1912-2012)

Αλλαγή του τίτλου από «Μέλλον του Τύπου στη Θεσσαλονίκη» σε «Μέλλον των ΜΜΕ» (χωρίς περιορισμούς στα μέσα και τον τόπο)
Το περιεχόμενο πρέπει να απευθύνεται και να αφορά στο σύνολο των εμπλεκομένων στα ΜΜΕ.
Σε διαφορετικές θεματικές ενότητες είναι απαραίτητο, από έγκυρους και έμπειρους ομιλητές, να γίνει ενημέρωση σχετικά:
  • Με τα νέα μοντέλα λειτουργίας των μέσων διεθνώς
  • Την κατάρτιση που απαιτείται πλέον από τους δημοσιογράφους
  • Τον τρόπο σύστασης και διαχείρισης ηλεκτρονικών ΜΜΕ από τους ίδιους τους δημοσιογράφους που τουλάχιστον στην Ελλάδα «ακροβατούν» ανάμεσα στα καταστατικά των Ενώσεων, τις ασφαλιστικές «τρύπες» των ταμείων και τα καθυστερημένα αντανακλαστικά των σωματείων, να δεσμευθούν ξεκάθαρα και δημόσια για τις ενέργειές τους με προτάσεις προς την Πολιτεία κ.λπ.

Ειδικώς γι΄ αυτήν την ενότητα θα επανέλθω επικαιροποιώντας και πολλές προτάσεις, θέσεις και έρευνες με τις οποίες ασχολούμαι από το 2004 - με την ελπίδα κάποτε να υιοθετηθούν.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΕΙΟΥ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»

Οι επιλογές ήταν να τοποθετηθεί στη βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΜ-Θ ή του Μορφωτικού Ιδρύματος. Πρότεινα στην Ένωση για δύο λόγους:
  • Να μην κορεστεί η μικρή βιβλιοθήκη του Μορφωτικού Ιδρύματος μόνο με το ογκωδέστατο αρχείο έτσι, ώστε να υπάρξει χώρος και για τις δράσεις που έχω προαναφέρει (εκθετήριο κ.λπ.)
  • Να μπορούν οι ερευνητές που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη βιβλιοθήκη της Ένωσης, να έχουν άμεση πρόσβαση και στο αρχείο της «Ελευθεροτυπίας», χωρίς να χρειάζεται να αλλάζουν κτίριο και να απασχολούν υπάλληλο της Ένωσης, για να τους οδηγήσει στο Μορφωτικό Ίδρυμα.
Ως προσωρινή λύση αποφασίστηκε η εγκατάσταση στο Μορφωτικό ΄Ίδρυμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου