Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Επιτέλους, ενημέρωση για τα θέματα του ΕΔΟΕΑΠ

Με τη δικαιολογία ότι, «αν πάμε τώρα σε εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ θα πάγωναν οι υποχρεώσεις του ασφαλιστικού οργανισμού στους ασφαλισμένους», - λες κι αν πάμε σε εκλογές το Σεπτέμβριο, η μετάβαση από το ένα Δ.Σ. στο άλλο θα γίνει... αυτομάτως - η διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ δέχτηκε την πρόταση του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ για εκλογές τον Σεπτέμβριο. >>>
Το θέμα συζητήθηκε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, κατά τη διάρκεια του οποίου ο εκπρόσωπός μας, Δ. Ασπροπούλης, ζήτησε από την Ένωση να κάνει δεκτές τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ, την οποία, όμως, ο πρόεδρος Μ. Βοϊτσίδης χαρακτήρισε "ταλιμπανικού τύπου"...
«Για τη δική μου ηθική και αισθητική, ήταν ό,τι χειρότερο... Με βρισιές απ' την πρώτη στιγμή και υπονοούμενα», είπε ο Μ. Βοϊτσίδης.
«Ασφαλώς και καταδικάζουμε τέτοια φαινόμενα», αντέτεινε ο Δ. Ασπροπούλης (Δημοσιογράφοι Συμμετέχουν). Και συμπλήρωσε: «Πρέπει, όμως, να εξετάσουμε τι οδήγησε το σώμα της συνέλευσης σε τέτοιες αντιδράσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη φαρμάκων κάθε μήνα, που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και φοβούνται ότι θα τη χάσουν...».
Στο σημείο αυτό παρενέβη η ταμίας της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μαρούλα Πλήκα, για να πει ότι «η πλειοψηφία όσων φέρθηκαν έτσι δεν ήταν οι άνθρωποι που περιγράφεις...».
Στην επισήμανση του εκπροσώπου μας ότι η ανακοίνωση του ΕΔΟΕΑΠ αφήνει θολό το τοπίο, αφού ούτε για την είσοδο ορκωτών λογιστών στον οργανισμό μιλά καθαρά, ενώ προτείνει εκλογές τον Σεπτέμβριο (σ.σ. όπως το ραντεβού που έδιναν, παλιά, οι χειμερινοί κινηματογράφοι), η διοίκηση απάντησε ότι η θέση του ΕΔΟΕΑΠ είναι ξεκάθαρη και πως το «εκλογές τον Σεπτέμβρη είναι η καλύτερη λύση».
Ζητήσαμε από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ να επισημάνει στα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής (ανάμεσά τους και το μέλος μας, Π. Χαραλαμπίδης) ότι πρέπει να ασκήσουν το δικαίωμά τους για έλεγχο, όποτε το θελήσουν, με βάση το καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ (αρ. 22, παρ. 8), για να πάρουμε την απάντηση από τον πρόεδρο ότι «τώρα θα μπουν ορκωτοί λογιστές και δεν είναι ανάγκη να γίνουν όλα αυτά». Η επισήμανσή μας ότι το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ με την ανακοίνωσή του δεν κάνει λόγο για ορκωτούς λογιστές, αλλά για «ανεξάρτητη οικονομική αρχή για τον οικονομικό έλεγχο των αποθεματικών» και βεβαίως αυτό αφήνει περιθώρια για πολλή συζήτηση, μάλλον έπεσε στο κενό...
Πρόταση του προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μ. Βοϊτσίδη ήταν να οργανωθεί από την Ένωση, από κοινού με την Ένωση Προσωπικού, που συμμετέχει στον οργανισμό, μια ενημερωτική εκδήλωση για όλα τα μέλη, ώστε να πληροφορηθούν τα προβλήματα του ΕΔΟΕΑΠ από πρώτο χέρι. Την υπερψηφίσαμε πρώτοι, αφού θεωρούμε ότι η πληροφόρηση των μελών είναι βασικό προαπαιτούμενο, για να προχωρήσει -και συνδικαλιστικά- ο κλάδος. Η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα και, μάλιστα, προτείναμε ως χώρο της συνέλευσης το Μουσείο Αθλητισμού, το οποίο -παλαιότερα- δινόταν δωρεάν στην ΕΣΗΕΜ-Θ για την ετήσια εκδήλωση για τα παιδιά των μελών. Συζητήθηκε, ακόμη, να γίνει η εκδήλωση στο αμφιθέατρο του ΕΚΘ ή σε χώρο στο Λιμάνι -σε κάθε περίπτωση να παραχωρηθεί δωρεάν.
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ ο εκπρόσωπός μας, Δ. Ασπροπούλης, επισήμανε τα εγκληματικά λάθη που έγιναν. «Ακόμη και η ρευστοποίηση των ομολόγων, μόλις στο 7% και στο 10% της αξίας τους, ήταν έγκλημα που συντελέστηκε -προφανώς- από άγνοια», είπε.
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μ. Βοϊτσίδης, απάντησε ότι «οι αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα».  Δικαιολόγησε τις κινήσεις ρευστοποίησης λέγοντας ότι «οι απολήψεις έδειχναν μέσω των εγγράφων της Τράπεζας της Ελλάδος ότι πρόκειται για χρήματα κι όχι για "σπάσιμο" ομολόγων. Αλλά κι αν ήταν ομόλογα, θα ήταν λήξης του 2042. Τι θα κάναμε; Θα παγώναμε τον Οργανισμό ως τότε;»
Πλέον και η διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ έγινε φανερό ότι μιλά (όπως μιλούσαμε επί χρόνια) για αλλαγές στο καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ, έτσι ώστε να αποκτήσει επιπλέον έσοδα ο οργανισμός. Μάλιστα, η ταμίας της Ένωσης πρότεινε, στην ενημερωτική συνάντηση η ΕΣΗΕΜ-Θ να καταθέσει τις δικές της προτάσεις.
Θέση μας είναι ότι, ενόψει των εκλογών για τον ΕΔΟΕΑΠ (που, όπως όλα δείχνουν, θα γίνουν το Σεπτέμβριο), οι παρατάξεις να εμφανίσουν σειρά προτάσεων για το μέλλον του οργανισμού. Είναι, πλέον, στο χέρι των μελών-μετόχων να ψηφίσουν και  να αποφασίσουν...
Σύμφωνα με τη χτεσινή απόφαση της Ένωσης, η ενημερωτική συνέλευση θα γίνει σε χρονικό διάστημα 15 ημερών. Σε αυτήν θα ενημερώσουν το σώμα ο αντιπρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Παν. Νεστορίδης, το μέλος του Δ.Σ., Μάκης Καταϊφτσής, και το μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής, Π. Χαραλαμπίδης. Θα είμαστε (και) εκεί.
Η πρότασή μας για την κήρυξη στάσης εργασίας, ώστε να βοηθηθούν οι συνάδελφοι να συμμετάσχουν, δεν έγινε - προς το παρόν - δεκτή. Θα επανέλθουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου