Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

«Αγγελιοφόρος»: αναζητούν το χρώμα του χρήματος


Εως και 2,5 μισθοί τα χρεωστούμενα στους εργαζόμενους

 

 
Το χρώμα του χρήματος κοντεύουν να… ξεχάσουν και πάλι οι 220 εργαζόμενοι του εκδοτικού συγκροτήματος του «Αγγελιοφόρου». 
Συνεπής στις καθυστερήσεις, η εργοδοσία του ομίλου εμμένει στην πρακτική της άρνησης πληρωμών, καθώς δεν καταβάλλει εγκαίρως την τακτική μισθοδοσία, ενώ στη «ζυγαριά» της υπερημερίας έχει πλέον προσθέσει και το επίδομα θερινής άδειας. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι οι δημοσιογράφοι, οι διοικητικοί και οι τεχνικοί υπάλληλοι να έχουν εξωθηθεί στα όρια της αντοχής τους, αδυνατώντας να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις καθημερινές υποχρεώσεις.
Η ιδιοκτησία του «Αγγελιοφόρου» οφείλει στο σύνολο του προσωπικού τις δεδουλευμένες αποδοχές του Ιουνίου και του πρώτου 15νθήμερου του Ιουλίου, ενώ δεν έχει χορηγήσει ακόμη το προβλεπόμενο επίδομα σε όσους κάνουν χρήση της καλοκαιρινής άδειάς τους ή έχουν ήδη ολοκληρώσει τις θερινές διακοπές τους. Με άλλα λόγια, –  και ενώ ο τρέχων μήνας εκπνέει –  οι εργαζόμενοι έχουν λαμβάνειν δεδουλευμένες και νόμιμες αποδοχές ίσες με 2 μηνιαίους μισθούς στην καλύτερη περίπτωση, ενώ στις 31 Ιουλίου τα χρεωστούμενα θα αντιστοιχούν σε 2,5 μισθούς.
Ειδικώς για επίδομα άδειας, το οποίο αντιστοιχεί στο ½ του μηνιαίου μισθού, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προκαταβάλλεται στο δικαιούχο μισθωτό κατά την έναρξη της άδειάς του. Επίσης, στο μισθωτό  προκαταβάλλονται και οι συνήθεις αποδοχές που θα λάμβανε εάν εργαζόταν κανονικά κατά τον αντίστοιχο χρόνο της άδειάς του. Ωστόσο, αυτό δεν έχει συμβεί έως τώρα για κανέναν εργαζόμενο του «Αγγελιοφόρου».
Στο εκδοτικό συγκρότημα της Δαναϊδών οι καθυστερήσεις της μισθοδοσίας άρχισαν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις της ιδιοκτησίας για έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών. Η παράνομη παρακράτηση μισθών συνέπεσε χρονικά με την εθελουσία έξοδο δημοσιογράφων και τεχνικών και πολύ σύντομα καθιερώθηκε μονομερώς από την επιχείρηση ως συνήθης αντεργατική πρακτική, υπό την ανοχή των συνδικαλιστικών σωματείων.   
Στις αρχές Ιουλίου ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μ. Βοϊτσίδης, μετέφερε τόσο προς τους δημοσιογράφους του «Αγγελιοφόρου» όσο και προς τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ τη δέσμευση της εργοδοσίας ότι στις 20 Ιουλίου θα εξοφλούνταν ο μισθός του Ιουνίου, ενώ στις αρχές Αυγούστου θα αποκαθίστατο η ομαλή ροή της μισθοδοσίας. Ωστόσο, αυτή η δέσμευση έχει κατά το μεγαλύτερο μέρος της αθετηθεί.    
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ δεν έχει συνεδριάσει την τρέχουσα εβδομάδα, ώστε να αποφασίσει το τι θα πράξει. Την ίδια ώρα, ωστόσο, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ προβαίνει σε δημόσιες καταγγελίες και προκηρύσσει  απεργιακές κινητοποιήσεις, σε συνεργασία με τα άλλα σωματεία του Τύπου, διεκδικώντας την καταβολή των οφειλόμενων δεδουλευμένων αποδοχών σε δεκάδες δοκιμαζόμενους δημοσιογράφους (όπως στις περιπτώσεις της «Ισοτιμίας», της «Espresso», της «Athens News» κ.ά.).



ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ:

Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής η εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου» αποφάσισε να άρει εν μέρει τον παράνομο χαρακτήρα της πολύμηνης πρακτικής της, όσον αφορά στην καταβολή της μισθοδοσίας. Έτσι, προχώρησε σε εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών του μηνός Ιουνίου προς όλους τους εργαζόμενους.
Ωστόσο, η εκκρεμότητα παραμένει, καθώς δεν έχει καταβληθεί ακόμη το επίδομα θερινής άδειας και η προκαταβολή του πρώτου 15νθημέρου του Ιουλίου, ενώ σε λίγες ημέρες – με την εκπνοή του τρέχοντος μηνός –  η ιδιοκτησία του εκδοτικού ομίλου θα είναι και πάλι υπερήμερη, όσον αφορά στις υποχρεώσεις της, καθώς θα οφείλει πλέον το σύνολο των δεδουλευμένων αποδοχών του Ιουλίου. Με άλλα λόγια, τα χρεωστούμενα θα συσσωρευτούν και πάλι…

2 σχόλια:

  1. Είναι αλήθεια ότι το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ δεν συνεδριάζει αυτές τις μέρες, επειδή ο γραμματέας του έχει πάρει την άδειά του; Αραγε, τα προβλήματα έχουν πάρει κι αυτά την άδειά τους;
    Δηλαδή εκεί στη Στρατηγού Καλλάρη δεν μπορούν να συνεδριάσουν τα υπόλοιπα οκτώ μέλη του Δ.Σ.; Τι φοβούνται εκεί στη διοίκηση; Μήπως χάσουν την πλειοψηφία; Μήπως ληφθεί κάποια απόφαση που δεν θα είναι αρεστή στη γνωστή νεοφιλελεύθερη πλειοψηφία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί να συνεδριάσουν, δηλαδή; Μήπως υπάρχουν προβλήματα στον κλάδο; Τα εξαφάνισαν όλα ο Μάκης και η παρέα του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή