Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Αθλητικά ραδιόφωνα και εφημερίδες: Η πραγματικότητα και οι προοπτικές

Καμία σχέση δεν έχει η πραγματικότητα του αθλητικού Τύπου, σε έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά μέσα, με τις προοπτικές του. Ο τομέας αυτός είναι από τους λίγους που μπορούν να φέρουν κέρδη σε επιχειρηματίες, όμως οι πιέσεις στους συναδέλφους δημοσιογράφους να δεχτούν μειώσεις των αποδοχών τους δεν έχουν προηγούμενο... >>>


Δεν είναι νέα η κατάσταση στις αθλητικές εφημερίδες και τα ραδιόφωνα. Πριν, ακόμη, την έκρηξη των ραδιοφώνων και της τηλεόρασης, οι συντάκτες των αθλητικών εφημερίδων ήταν αυτοί που πιέζονταν, από την εκάστοτε εργοδοσία, να δεχτούν μειωμένες αποδοχές. Βλέπετε, ήταν αυτοί που έκαναν τη δουλειά τους πρωτίστως από μεράκι...

Δυστυχώς, το ίδιο καθεστώς συνεχίζεται έως σήμερα. Τι έχει γίνει; «Ξεφύτρωσαν» παντού αθλητικά ραδιόφωνα. Κι είναι τα μόνα που έχουν βροχή διαφημίσεων! Είναι τα μόνα στα οποία σχεδόν όλες οι εκπομπές έχουν κι από έναν σπόνσορα! Πολλές φορές κι από δύο, άλλον για την πρώτη ώρα της εκπομπής κι άλλον για τη δεύτερη. Κι όμως, οι αποδοχές των συναδέλφων είναι χαμηλές.

Οι ιδιοκτήτες τούς εκμεταλλεύονται. Εκμεταλλεύονται την αγάπη τους για το τελικό προϊόν, για το αθλητικό ρεπορτάζ. Τους αναγκάζουν να δουλεύουν απλήρωτοι. 

Και τι έκανε η απερχόμενη διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ γι΄ αυτό; Απειλούσε με κινητοποιήσεις (σωστά). Και, μόλις ο ιδιοκτήτης έδινε κάτι ψιλά, ως έναντι των υποχρεώσεών του, η απειλή της κινητοποίησης έμπαινε στα συρτάρια για τον επόμενο μήνα (ή δεκαπενθήμερο)...

Ακούσαμε κι ευχαριστίες κατά την τελευταία γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΜ-Θ γι΄ αυτήν την τακτική. Για την τακτική του «πάρε αυτά τα ολίγα και πάνε να δουλέψεις...».

Συνάδελφοι, πρώτα απ΄ όλα είμαστε άνθρωποι. Πρέπει να ζούμε με αξιοπρέπεια. Να έχουμε αξιοπρεπείς μισθούς, ακόμη και στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον. Να σταματήσουν οι πιέσεις, η εκμετάλλευση, οι εκβιασμοί. 

Λύσεις υπάρχουν. Να απαιτήσουμε την εφαρμογή των συμβάσεων εργασίας. Να πιέσουμε, ώστε να ενταχθούν στο ταμείο οι εργαζόμενοι σε αθλητικά πόρταλ και αθλητικά ραδιόφωνα. Συμφέρει κι εμάς, συμφέρει και τους εργοδότες, αφού οι εισφορές προς το ταμείο μας, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, είναι χαμηλότερες από τις εισφορές σε άλλα ταμεία. Έτσι και οι εργαζόμενοι θα κερδίσουν και το ταμείο μας θα ΄χει εισροή πόρων..

Σ΄ αυτήν την προσπάθεια ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ.
Γιατί οι ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ!


Δ.Ι.Ασπροπούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου