Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Oταν το προεδρείο της ΕΣΗΕΜ-Θ κωφεύει...


...αλλά αποκαλύπτεται από τις εξελίξεις
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΔΑΜ,
μέλους του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ

Θετική ανταπόκριση στον πολιτικό κόσμο της χώρας, αλλά όχι στη διοίκηση του συνδικαλιστικού σωματείου των δημοσιογράφων, βρίσκουν πλέον  προτάσεις, που κατατέθηκαν στο Δ.Σ της ΕΣΗΕΜ-Θ και στην ετήσια γενική συνέλευση της 19 Μαΐου, αλλά και νωρίτερα, στην άτυπη εργασιακή συνέλευση των συντακτών στις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη». 
   Ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας, Αντώνης Ρουπακιώτης, μίλησε ήδη για «πάγωμα» των νομοθετικών διατάξεων που συνδέονται με τη συλλογική διαπραγμάτευση και τη μετενέργεια των ΣΣΕ. Ωστόσο, στο δικό μας σωματείο το προεδρείο και οι συν αυτώ, που υπακούουν στην πλειοψηφία,  αρνήθηκαν να κάνουν ακόμη και την όποια συζήτηση επί του θέματος. Προφανώς, γιατί δεν πιστεύουν πλέον στη σχετική  επιταγή του Καταστατικού μας και αποθεώνουν με κάθε ευκαιρία τις ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ στην πρόσφατη γενική συνέλευση: επανέλαβε και πάλι μονότονα ότι… δεν υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας!

ΠΩΣ θα απολογηθεί τώρα που μας δικαιώνει και η πολιτική επικαιρότητα;

ΓΙΑ ΠΟΣΟ καιρό ακόμα θα αφήσουμε να διαχειρίζεται αυτή η μικρή ομάδα τα δικαιώματά μας και την εργασία μας, ενάντια στη θέληση των μελών, στη βούληση όλων των εργαζομένων;

Τονίσαμε και επαναλαμβάνουμε για άλλη μία φορά 
προς κάθε κατεύθυνση τις ίδιες προτάσεις:

Πρώτος στόχος της συμμετοχής και της προσπάθειάς μας, που έχει πλέον επείγοντα χαρακτήρα, είναι η διασφάλιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η οποία αποτελεί σαφή Συνταγματική Επιταγή.
Οι ρυθμίσεις που επιβλήθηκαν από τις μνημονιακές κυβερνητικές δυνάμεις το Φεβρουάριο του 2012 και αναφέρονται στην ισχύ της μετενέργειας των ΣΣΕ πρέπει αμέσως να «παγώσουν» και, στη συνέχεια, να καταργηθούν στην πράξη.
Η ΕΣΗΕΜ-Θ και οι άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις οφείλουν να ζητήσουν τη δέσμευση όλων των πολιτικών κομμάτων, αλλά και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως εγγυητή του Συντάγματος, ώστε να επέλθει, δίχως άλλη καθυστέρηση (και αύριο, εάν είναι δυνατόν), συμφωνία, για να ανασταλούν οι ρυθμίσεις σχετικά με τη μετενέργεια. Αμέσως δε, μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, πρέπει να καταργηθεί ο νόμος 4046/2012, που ξεθεμελιώνει τις εργασιακές σχέσεις και διαγράφει την πρόβλεψη του Συντάγματος και απ’ αυτήν ακόμη τη διασφάλιση της συλλογικής αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων. Το ενδιαφέρον μας «αγκαλιάζει» και τους 1.800.000 εργαζόμενους απ’ όλους τους κλάδους, οι οποίοι πλήττονται ή θα πληγούν ανεπανόρθωτα από την εφαρμογή των ρυθμίσεων που επιβλήθηκαν.
Με συνεννόηση και με κοινή δράση των Ενώσεων Συντακτών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας (ΠΟΕΣΥ) και Συλλόγων, Σωματείων και Συνδικάτων όλων των κλάδων των εργαζομένων, οφείλουμε να διασφαλίσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που αποτελούν τη βάση λειτουργίας και επιβίωσης σε κάθε εργασιακό χώρο.
Η υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων αποτελεί, επίσης, όρο επιβίωσης του δημοσιογραφικού κόσμου, αλλά και της αξιοπιστίας της ενημέρωσης, η οποία συνιστά δικαίωμα των πολιτών.
Βαρύνουσα σημασία έχει, παράλληλα, η έμπρακτη υποστήριξη όλων όσοι έχουν εξωθηθεί στην ανεργία, βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας ή υποαμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Η απρόσκοπτη και ισότιμη παρουσία τους στις συλλογικές διεργασίες της ΕΣΗΕΜ-Θ είναι προϋπόθεση, για να διατηρηθεί η  συνοχή και η αντιπροσωπευτικότητα του σωματείου μας.   

Συμμετέχουμε;
Αντιστεκόμαστε;
Aνατρέπουμε
όσα στην ΕΣΗΕΜ-Θ είναι συνδεδεμένα με την κατάσταση
που δοκιμάζει τα τελευταία χρόνια τις αντοχές μας !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου