Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Και με.. τον χωροφύλαξ και με… τον αστυφύλαξ;

Η «καυτή πατάτα» των συλλογικών συμβάσεων

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΥΛΚΑ,
υποψήφιου για το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ

Να συμμετάσχουν σε 24ωρη απεργία την προσεχή Δευτέρα 28 Μαΐου καλεί όλους τους δημοσιογράφους της Μακεδονίας και της Θράκης το απερχόμενο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε, «μαζί με τους συναδέλφους μας απεργούμε και διεκδικούμε:

  • Να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
  • Να εγκαταλειφθούν οι μορφές ελαστικής απασχόλησης
  • Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας
  • Να υπογραφεί κοινή υπουργική απόφαση για τα Δημόσια και Δημοτικά Μέσα Ενημέρωσης».
Σπεύδει δε να διευκρινίσει ότι η απεργία της 28 Μαΐου προκηρύσσεται «σε συντονισμό με την ΠΟΕΣΥ και την ΕΣΗΕΑ σε όλα τα ΜΜΕ, τις υπηρεσίες και τα γραφεία Τύπου της περιοχής ευθύνης της ΕΣΗΕΜ-Θ».

Αναρωτιόμαστε πόσες αντιφάσεις, πόσες αναιρέσεις και πόσα προσχήματα – προσωπικά, συνδικαλιστικά και πολιτικά – μπορούν να χωρέσουν στις 109 λέξεις αυτής της ανακοίνωσης.  Εξηγούμαστε:
1. Η ΚΥΒΕΡΝΩΣΑ πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ υπερασπίστηκε με εφηβικό πάθος τις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Αρχικώς τις ανέχτηκε δήθεν σαν μεμονωμένο συμβάν της προηγούμενης περιόδου (Ράδιο Θεσσαλονίκη, καλοκαίρι 2009), στη συνέχεια τις επέτρεψε και τις πρότεινε στα μέλη του σωματείου (εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», Φεβρουάριος 2011) και κατόπιν τις ανήγε σε εργαλείο συνδικαλιστικής πρακτικής (εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη», Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2012). Κι όλα αυτά στο όνομα του «ρεαλισμού», της «ειλικρινούς διαπραγμάτευσης» και του «γόνιμου διαλόγου» με την εργοδοσία. Μόνον που η ίδια η πραγματικότητα και οι καλές προθέσεις αποδείχθηκαν πιο βίαιες και από τους χειρότερους εφιάλτες μας, καθώς έκρυβαν δεκάδες απολύσεις στα σπλάγχνα τους. Στο όνομα των ατομικών συμβάσεων.
2. Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΕΣΗΕΜ-Θ υπέγραψε σύσσωμη, μηδενός ή μηδεμιάς εξαιρουμένης, ατομικές συμβάσεις στους χώρους εργασίας όπου εργάζονται τα μέλη της – αυτά που τώρα αγωνιούν για τις συλλογικές συμβάσεις. Όσα μέλη του συνδικαλιστικού σωματείου αρνήθηκαν να προσφέρουν την υπογραφή τους, είτε τιμωρήθηκαν με την εκ περιτροπής εργασία («Αγγελιοφόρος», Μάρτιος 2011) είτε εξορίστηκαν στην ανεργία («Μακεδονία» & «Θεσσαλονίκη», Μάρτιος και Μάιος 2012).  Και έπεται συνέχεια…
3. Η ΕΤΕΡΟΚΛΗΤΗ πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ υπέσκαψε την πιστή και ορθή εφαρμογή των ΣΣΕ μεταξύ ΕΣΗΕΑ- ΕΙΗΕΑ για τους δημοσιογράφους, καθώς επί σειρά ετών επέτρεψε με τη στάση της σε ιδιοκτήτες των ΜΜΕ να τηρούν κατά το δοκούν ουσιώδεις όρους αυτών των  ΣΣΕ. Αποζημίωση νυκτερινής εργασίας και υπερωριακής απασχόλησης, πρόσθετη αμοιβή για την εργασία του Σαββάτου και της Κυριακής, αλλά και την απασχόληση σε ένθετα, επίδομα ύλης, ηλεκτρονικής οθόνης και αναπλήρωσης συντάκτη αποτελούν απρόσιτες προϋποθέσεις εργασίας για  εκατοντάδες δημοσιογράφους. Κι αν ορισμένες απ΄ αυτές τις μισθολογικές παροχές φαντάζουν σήμερα σαν συντεχνιακές διεκδικήσεις ενός ένδοξου παρελθόντος, εύλογα αναρωτιόμαστε γιατί έχουν αποτελέσει αιτήματα πρόσφατων κινητοποιήσεων της ΕΣΗΕΜ-Θ, αλλά και της ΠΟΕΣΥ. Και γιατί  αυτές οι «παροχές» προσδιορίστηκαν από το Εφετείο Θεσσαλονίκης ως αναγκαίες προϋποθέσεις για την εφαρμογή της ΣΣΕ, οι οποίες, εφόσον δεν πληρούνται, οδηγούν σε κατάχρηση του δικαιώματος για την επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας (περίπτωση «Μακεδονίας» - «Θεσσαλονίκης»); Και την ίδια ώρα, πώς μπορεί να γίνεται ακόμη ανεκτή η ανασφάλιστη εργασία στα ειδησεογραφικά sites του διαδικτύου, όπου η αμοιβή για 8ωρη απασχόληση έχει τα χαρακτηριστικά αντίδωρου;
4. Η ΔΙΑΛΛΑΚΤΙΚΗ πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ συσκέφθηκε και συμφώνησε με την εργοδοσία ότι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας στο εκδοτικό συγκρότημα του «Αγγελιοφόρου» παύουν να ισχύουν, μόλις υπογραφεί νέα ΣΣΕ. Αυτονόητο – το ορίζει άλλωστε και η νομοθεσία. Ωστόσο, αποδέχτηκε τον όρο ότι, αμέσως μετά την υπογραφή νέας ΣΣΕ, τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, δηλαδή ο κάθε εργαζόμενος και η εργοδοσία, θα υπογράψουν αμέσως νέα συμφωνία με οικονομικό αποτέλεσμα ισοδύναμο με τις προηγούμενες μειώσεις, ύψους 30%. Πώς θα μπορούσε άραγε να προκύψει αυτό το ισοδύναμο αποτέλεσμα; Οι ιθύνοντες του «ρεαλισμού» το έχουν ήδη προδιαγράψει: με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, δηλαδή με μείωση των ωρών εργασίας ανά ημέρα. Ακόμη, λοιπόν, και η νέα ΣΣΕ, εάν συμβεί και υπογραφεί, θα υπονομευτεί εκ των έσω, μόλις θα γεννηθεί – τουλάχιστον στον «Αγγελιοφόρο».
5. Η ΑΥΤΟΑΝΑΙΡΟΥΜΕΝΗ πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ διακηρύσσει ότι τόλμησε «να πιάσει τα κάρβουνα» στα χέρια της ή την «καυτή πατάτα», σύμφωνα με προγενέστερη δήλωσή της, σε αντίθεση με την άτολμη ΕΣΗΕΑ, που «έκλεισε τα μάτια στο πρόβλημα» της ΣΣΕ και «δεν έκανε τίποτα για να εμποδίσει τις ατομικές συμβάσεις». Κι όμως τώρα δηλώνει ότι βρίσκεται «σε συντονισμό με την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ» για την απεργία της 28 Μαΐου. Με άλλα λόγια, διατείνεται ότι εκπέμπει (;) στην ίδια συχνότητα με το έτερο συνδικαλιστικό σωματείο, αλλά και την πανελλήνια ομοσπονδία, τα οποία ωστόσο έχουν δημοσίως αποδοκιμάσει τις πρακτικές και τις θέσεις της ΕΣΗΕΜ-Θ. Όσοι παρακολούθησαν πέρσι το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, έχουν να λένε πολλά για το θέμα αυτό.

Θα μπορούσαμε να αναδείξουμε κι άλλες ανακολουθίες και ασυνέπειες της απερχόμενης διοίκησης της ΕΣΗΕΜ-Θ. Το ζητούμενο, ωστόσο, θα  παραμείνει το ίδιο:
Είναι άκρως αντιφατικό και προδήλως ασυμβίβαστο το συνδικαλιστικό σωματείο μας να προκρίνει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και να ανέχεται την ελαστική ή τη μερική απασχόληση, αλλά την ίδια ώρα να προκηρύσσει απεργίες με αιτήματα την υπογραφή ΣΣΕ και την υπεράσπιση της πλήρους απασχόλησης. 
Με άλλα λόγια, δεν μπορεί η απερχόμενη διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ να είναι και με.. τον αστυφύλαξ και με… τον χωροφύλαξ. Αυτό το παιχνίδι φτάνει στο τέλος του!

ΕΜΕΙΣ, πάντως, είμαστε υπέρ της συλλογικής διαπραγμάτευσης, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, και υπέρ της κοινής προσπάθειας για την υπογραφή νέας ΣΣΕ. 
Στις 28 Μαΐου απεργούμε, χωρίς προσχήματα, αντιφάσεις και διλήμματα! Και αν χρειαστεί, θα συνεχίσουμε!
     
Υ.Γ. Αλήθεια, ποιο κίνητρο και τι όφελος θα είχαν οι εργοδότες να υπογράψουν νέα ΣΣΕ, όταν θα έχουν επικρατήσει πλήρως οι ατομικές συμβάσεις εργασίας με ευθύνη (και) της απερχόμενης διοίκησης της ΕΣΗΕΜ-Θ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου