Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Η ώρα της συμμετοχής...


...και οι ευθύνες της υπεκΦΥΓΗΣ


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΔΑΜ,
υποψήφιου για την Εξελεγκτική Επιτροπή της ΕΣΗΕΜ-Θ

Στις σημερινές εκλογές της ΕΣΗΕΜ-Θ οι «Δημοσιογράφοι ΣυμμετΕχουν» (και) στέλνουν το μήνυμα:
Η Ένωσή μας μπορεί και θα λειτουργήσει θεσμικά - με όλα τα μέλης της - μακριά από τα χαλάσματα των επιλογών της πλειοψηφίας, που «κουρέλιασε», μαζί με θεμελιώδεις όρους καταστατικών αρχών, την αξιοπρέπεια των δημοσιογράφων.
Οι δημοσιογράφοι στη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη, απο-δοκίμασαν και αποκρούουν όποιο ενδιαφέρον σαν αυτό της... Κριστίν Λαγκάρντ για τα παιδιά της Αφρικής.
Δύο χρόνια περιμένουν (κάθε μέρα) από την πλειοψηφία στη διοίκηση - διαχειριστική αρχή (στη χειρότερη, μάλιστα, μορφή της) να βγει από τους κρυψώνες των παρασκηνίων και της «λόμπινγκ» λογικής της και να δώσει εξηγήσεις.
Η ξαφνική (και από προεκλογική ανάγκη) υπό-σχεση ότι θα συμπεριληφθεί στα... ενδιαφέροντά της και η... αναδυόμενη (προ-καλοκαιρινά) «προσήλωση στην προστασία και διατήρηση των θέσεων εργασίας» αποτελεί ανέκ-δοτη έκφραση της παλαιότερης κοπής παλαιοκομματικής αντίληψης για το πώς κοροϊδεύουν όσους αντιμετωπίζουν ως «εκλογική πελατεία».
Ανερυθρίαστα κάνουν λόγο για «διαφύλαξη του ρόλου της ΕΣΗΕΜ-Θ, ως διαπραγματευτή». Τι διαπραγματεύτηκαν; Με ποιους; Για ποιους από τους δημοσιογράφους; Ποιες προτάσεις κατέθεσαν στη «διαπραγμάτευση»; Τι πέτυχαν;
Περισσότεροι από 130 δημοσιογράφοι-μέλη ρίχτηκαν στο ανθρωπο(δημοσιογραφο)σφαγείο της ανεργίας, των ατομικών συμβάσεων, της εκ περιτροπής εργασίας και του εξευτελιστικού «κουρέματος» των αποδοχών τους.
Στην ανακοίνωση-διακήρυξη (;) της «Eνότητας», που επίμονα επιλέγει τους δια-χωρισμούς των συναδέλφων και αντιμετωπίζει ανισό-τιμα και πελατειακά, όχι μόνον τους άνεργους, αλλά και τους εργαζόμενους δημοσιογράφους, και (του έτερου σκέλους της) της «Προοπτικής», που (σε «μέτωπο») ακυρώνουν κάθε προοπτική για το δημοσιογραφικό κόσμο και τον κλάδο (σχεδόν στο σύνολό του), υπογραμμίζεται: «…και το μάθημα των πρώτων ατομικών συμβάσεων που είχαν υπογραφεί, ερήμην της Ένωσης, σε εργασιακό χώρο της Θεσσαλονίκης (σ.σ. και) ήταν οδυνηρό».
Οι συνάδελφοι που τις υπέγραψαν («Ράδιο Θεσσαλονίκη») βρέθηκαν απέναντι σε μια απόφαση για πειθαρχικό έλεγχο. Η πλειοψηφία που είχε τον πρώτο λόγο («και το ανάλογο βάρος της ευθύνης», όπως δηλώνει αυτάρεσκα) ανέλαβε θεσμικά (δηλαδή εργολαβικά) λίγο αργότερα να επιβάλει αυτό το καθεστώς (των ατομικών συμβάσεων), που συνδέθηκε με δεκάδες απολύσεις, στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και σε άλλα τα ΜΜΕ.
Σε διάφορες φάσεις αυτής της συνδικαλιστικής (από)δρασης από τις καταστατικές επιταγές, κόμιζε όσα ήθελαν να επιβάλουν οι εκπρόσωποι των εφημερίδων, συνδυάζοντάς τα με διλήμματα και με την επίκληση κινδύνων.
Στη μια περίπτωση («Μακεδονία»-«Θεσσαλονίκη») δέχτηκε να μπει στο «πακέτο» που διαμόρφωσε η πλευρά της επιχείρησης, και το Δώρο, που έπρεπε (από το νόμο) να καταβληθεί πριν από τις γιορτές (των Χριστουγέννων).
Στην άλλη περίπτωση («Αγγελιοφόρος»),  παρά την αφοπλιστική ομολογία-παραδοχή της διεύθυνσης ότι η επιλογή της επιχείρησης για την αναστολή λειτουργίας του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας, ζημίωσε την προσπάθειά της και προκάλεσε αρνητικά αποτελέσματα («έμεινε ανυποστήρικτο το Κυριακάτικο»),  δεν απέκρουσε (με την επανέκδοση του καθημερινού) την επιλογή της εργοδοσίας να επιβάλει στους δημοσιογράφους και τους άλλους εργαζόμενους περικοπές. Οι εργαζόμενοι έπρεπε δηλαδή να  πληρώσουν την όποια ζημιά προκάλεσε η μονομερής επιλογή της ιδιοκτησίας.

Στην ΕΡΤ-3 η απερχόμενη διοίκηση της ΕΣΗΕ-Θ αποδέχτηκε - παρά τις ομόφωνες αποφάσεις που τη δέσμευαν - να θυσιαστούν στο βωμό «άθλιων» - όπως χαρακτηρίστηκαν από τους εκπροσώπους στις επιτροπές - «κριτηρίων», αλλά και παρασκηνιακών πιέσεων 45 δημοσιογράφοι. Είχαν συμβάσεις που στην πραγματικότητα συνδέονταν με εξαρτημένη δημοσιογραφική εργασία, αλλά απομακρύνθηκαν από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Οι δημοσιογράφοι στην περιφέρεια (Μακεδονία-Θράκη) αντιμετωπίστηκαν κατά τη διετία που πέρασε σαν... (απο)συνδεδεμένα από το ενδιαφέρον της «κοινής λογικής» της πλειοψηφίας, (αν)ισότιμα (;) μέλη.
Τώρα, λίγες ώρες πριν οι δημοσιογράφοι προσέλθουν στις κάλπες, επιλέγουν «να τους κοιτάξουν στα μάτια», αλλά τους υπόσχονται με προεκλογικές ανακοινώσεις «διεκδικήσεις με... επιχειρήματα».

Διαπραγματευτάδες μας,

μΑΚΗ, τΑΣΟ, πΑΝΑΓΙΩΤΗ, αΝΤΩΝΗ, νΙΚΟ, μΑΡΙΑ,

Μην υπεκΦΕΥΓΕΤΕ !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου