Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ: Όλα αναμενόμενα

Σε.. φυσιολογικούς ρυθμούς κινήθηκε η άτυπη συνεδρίαση των εκλεγμένων στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ για τη συγκρότηση σε σώμα του διοικητικού συμβουλίου. Εκλέχθηκαν οι αναμενόμενοι και συζητήθηκαν, πέρα από τη συνεδρίαση, τα αναμενόμενα:
Πρόεδρος εκλέχθηκε ο Μάκης Βοϊτσίδης, με πρόταση του Β. Κοντογουλίδη. Πήρε 6 ναι και 3 όχι (η ψήφος του εκπροσώπου μας Δ. Ασπροπούλη στο δ.σ. ήταν αρνητική).
Αντιπρόεδρος εκλέχθηκε ο Τ. Φωκιανίδης (με 5 ναι, 3 όχι και... μία λευκή), γραμματέας ο Β. Κοντογουλίδης (με 5-3-1), ταμίας η Μαρούλα Πλήκα (με 5-3-1) και έφορος κτιρίου - αναπληρωτής γραμματέας ο Αντ. Ρεπανάς (επίσης με 5-3-1). Η ψήφος είναι μυστική, όμως νομίζω πως όλοι μπορείτε να... διαβάσετε την κάλπη.
Αναπληρωματικός ταμίας δεν εξελέγη, αφού το καταστατικό (άρθρο 12 παρ. 1) απαγορεύει να συμπίπτει η ιδιότητα με άλλην (εκτός του εφόρου κτιρίου) και δεν κατατέθηκε πρόταση από τη πλειοψηφία.
Απλά μέλη παρέμειναν οι εκλεγμένοι Παναγιώτης Μανδατζής(της παράταξης Ασύνταχτος Τύπος), Δημήτρης Ασπροπούλης(της παράταξης Δημοσιογράφοι Συμμετέχουν), Βασίλης Κυριακούλης (της παράταξης Δημοσιογραφική Ενότητα) και Χρήστος Γιαννούλης(της παράταξης Ενωτική Πρωτοβουλία).
Οι αρχαιρεσίες διήρκεσαν 12 λεπτά, για να ακολουθήσει μια συζήτηση που κράτησε... άλλα 80 (άτυπη, αλλά ενδιαφέρουσα).

Το πρόβλημα του Μέτροσπορ
Ο πρόεδρος Μ. Βοϊτσίδης εκτίμησε ότι "θα ΄χουμε μια δύσκολη θητεία" και άνοιξε την κουβέντα με το πρόβλημα που υπάρχει, εδώ και καιρό, στο Μέτροσπορ και στο Ράδιο Μετρόπολις. Προ της συγκρότησης του δ.σ. σε σώμα, υπήρξε επικοινωνία του εκδότη Ανδρώνη με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜ-Θ, στην οποία ζητήθηκε να δοθεί έστω και μισός μισθός στους εργαζόμενους (τους οφείλονταν 4 μισθοί). Η πληρωμή έγινε χθες. 
"Πλήρες χάος" χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατούσε στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο ο Μ. Βοϊτσίδης, "Έχω την εντύπωση ότι έχει εξοφλήσει το 2011, επειδή είχαμε κενά", είπε χαρακτηριστικά.

Η έκθεση "Πάμε Απέναντι
Ανακοινώθηκε, ακόμη, ότι αύριο (Πέμπτη) στις 8 το βράδυ θα εγκαινιαστεί στην Κοζάνη η έκθεση της ΕΣΗΕΜ-Θ, στο πλαίσιο του προγράμματος "Πάμε Απέναντι", στο οποίο συμμετέχει η Ένωση. Πρόκειται για έκθεση φωτογραφίας με θέμα το μεταναστευτικό.

Νέα εργασιακά δεδομένα στο Λίμπερο
Απέναντι σε νέα εργασιακά δεδομένα βρίσκεται, πλέον, η ΕΣΗΕΜ-Θ, όσον αφορά τις συμβάσεις εργασίας που ισχύουν στο αθλητικό ραδιόφωνο Λίμπερο. Εν μία νυκτί δημιουργήθηκε Ένωση Προσώπων, που έκανε δεκτή νέα επιχειρησιακή σύμβαση!
Όπως υπογραμμίστηκε στην άτυπη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, για τη σύσταση της Ένωσης Προσώπων υπέγραψαν και δύο μέλη της Ένωσης, μαζί με άλλους δέκα εργαζομένους. Σύμφωνα με το νόμο Λοβέρδου (χαρακτηρίστηκε "νομικό μόρφωμα" από τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜ-Θ Μ. Βοϊτσίδη, ενώ προσωπική μας άποψη είναι πως πρόκειται για "νόμο-έκτρωμα") είναι δυνατή η συγκρότηση Ένωσης Προσώπων από τα 3/5 των εργαζομένων, η οποία μπορεί να υπογράφει επιχειρησιακές συμβάσεις. Μάλιστα, οι συμβάσεις αυτές δεσμεύουν και όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους, που -τυχόν- δε συμμετέχουν στην Ένωση. Ουσιαστικά, οι συμβάσεις αυτές προβλέπουν ένταξη στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (με κατώτατο μισθό ψίχουλα) και 8ωρη εργασία για υπαλλήλους και τεχνικούς.
Αποφασίστηκε να επισημανθεί, με ανακοίνωση, στα μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ ότι είναι αντικαταστατική η συμμετοχή τους σε τέτοιου είδους σωματεία.
"Να υπάρχει η προειδοποίηση για κυρώσεις" ζήτησε ο Β. Γιαννούλης (της παράταξης Δημοσιογραφική Ενότητα), ενώ ο νέος αντιπρόεδρος, Τ. Φωκιανίδης (της παράταξης Δημοσιογραφική Ενότητα - Προοπτική) χαρακτήρισε "αφέλεια στην καλύτερη των περιπτώσεων να υπογράψει κάποιος".
"Αφέλεια δεν είναι, ανάγκη είναι", παρενέβη ο Χ. Γιαννούλης (της Ενωτικής Πρωτοβουλίας).
Ο εκπρόσωπός μας στο δ.σ. Δ. Ασπροπούλης πρότεινε να προχωρήσουμε "σε συνεννόηση με τις άλλες Ενώσεις(τεχνικών και προσωπικού), επειδή υπάρχει η περίπτωση, σε κάποια ΜΜΕ να συγκροτηθούν Ενώσεις Προσώπων χωρίς τη συμμετοχή δημοσιογράφων".
"Να προχωρήσουμε σε "εξάλειψη των συνθηκών που δημιουργούν τέτοιου είδους συνθήκες", ζήτησε ο Π. Μανδατζής (του Ασύνταχτου Τύπου). Πρότεινε την κήρυξη απεργίας στο μέσον, σε συνεργασία με τις άλλες ενώσεις των ΜΜΕ. Επισήμανε πως η ένωση των τεχνικών είναι ιδιαίτερα δυναμική στο θέμα των κινητοποιήσεων, καθώς σήμερα πραγματοποιούσε απεργιακές κινητοποιήσεις σε δύο αθλητικά ραδιόφωνα.

Το μεγάλο πρόβλημα των ανέργων
Το θέμα της ανεργίας στον κλάδο τέθηκε από τον Π. Μανδατζή. Ζήτησε "να δει το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ το θέμα της εφημερίδας Μακεδονία, όπου επίκεινται κι άλλες απολύσεις και να σκεφθεί πολύ το ζήτημα των ανέργων".
Χαρτογράφηση της ανεργίας στον κλάδο ζήτησε ο εκπρόσωπός μας στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, Δ. Ασπροπούλης. Επισήμανε ότι υπό τις σημερινές συνθήκες, η συνδρομή των 105 ευρώ το χρόνο είναι δυσβάστακτη για κάποια από τα μέλη.
Ανοικτός να συζητήσει το θέμα "αρκεί να βρεθεί το ισοδύναμο έσοδο" δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μ. Βοϊτσίδης.

Η τοποθέτηση που... άναψε φωτιές
Στο σημείο αυτό, ο Β. Κυριακούλης (Δημοσιογραφική Ενότητα) ζήτησε επίσημη ενημέρωση για την μετακίνηση μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ στην ψηφοφορία και "αν καλύφθηκαν αεροπορικά εισιτήρια". Ήταν η αφορμή να... πάρει φωτιά η συζήτηση, με σύσσωμο το νέο προεδρείο να αντιδρά, τον εκπρόσωπό μας να ζητά κατάσταση με τις εισπράξεις από συνδρομές προ της γενικής συνέλευσης και των εκλογών και τον πρόεδρο να υποστηρίζει ότι "αεροπορικά εισιτήρια καλύφθηκαν μόνον σε μία περίπτωση" και τον νέο γραμματέα να δηλώνει "ενοχλημένος" και πως "ένας καλόπιστος παρατηρητής της συνεδρίασης θα έβγαζε το συμπέρασμα ότι αφέθηκαν αιχμές".
Υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι στο τέλος του μήνα θα προσκομιστούν στο δ.σ. αναλυτικές καταστάσεις εσόδων - εξόδων "όπως γίνονται κάθε φορά", σύμφωνα με τα λεγόμενα του νέου αντιπροέδρου.

Τι θα γίνει με την απεργία διαρκείας
Τελευταίο τέθηκε το θέμα του ενδεχόμενου να προκηρυχθεί απεργία διαρκείας, μέσω της ΠΟΕΣΥ, από τον εκπρόσωπό μας, στο δ.σ., Δ. Ασπροπούλη. "Δεν μας έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο", ήταν η απάντηση Βοϊτσίδη. 
Όταν ο Δ. Ασπροπούλης ζήτησε να μάθει τη θέση του δ.σ., ο πρόεδρος απάντησε ότι η διοίκηση "είναι υπέρ της κινητοποίησης αν έχουμε διατυπώσει τη δική μας πρόταση".
Ο εκπρόσωπός μας στο δ.σ. επέμεινε να μάθει "τι συζητά η ΠΟΕΣΥ", για να παρεμβληθεί η Μ. Πλήκα και να καταθέσει πληροφορίες "από συναδέλφους" σύμφωνα με τις οποίες "απορρίφθηκε το ενδεχόμενο απεργίας πριν τις εκλογές".
Το δ.σ. της ΠΟΕΣΥ πρόκειται να συνεδριάσει ξανά την ερχόμενη Τετάρτη 13 Ιουνίου. Θα έχει προηγηθεί η πρώτη τακτική συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου