Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

«Φοριούνται» πολύ οι επιχειρησιακές και οι ατομικές συμβάσεις

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΥΛΚΑ,
δημοσιογράφου – μέλους ΕΣΗΕΜ-Θ

Nέους, σημαντικούς καρπούς υπέρ της εργοδοτών και σε βάρος των εργαζομένων αποδίδουν οι μνημονιακές νομοθετικές ρυθμίσεις για την αγορά εργασίας.  
Οι ατομικές και οι επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας εξαπλώνονται πλέον με θεαματικό ρυθμό, καταργώντας επί της ουσίας τις συλλογικές συμβάσεις, εγκαθιστώντας τις μειώσεις μισθών και αλλάζοντας άρδην τον εργασιακό χάρτη της χώρας.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), μόνον κατά το δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου του τρέχοντος έτους κατατέθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες 173 νέες επιχειρησιακές συμβάσεις, που αφορούν σε 16.830 εργαζόμενους, και 20.571 ατομικές συμβάσεις. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, από την εφαρμογή του νέων νομοθετικών ρυθμίσεων στις 14 Φεβρουαρίου έως και το τέλος Μαΐου του 2012 είχαν κατατεθεί στις κατά τόπους υπηρεσίες 84.772 ατομικές συμβάσεις με μέσο όρο μείωσης αποδοχών 23,5% και 400 επιχειρησιακές συμβάσεις για 30.659 εργαζόμενους με μέση μείωση μισθών 24%.
Έτσι, υπό το πρόσχημα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της ενδυνάμωσης των εγχώριων επιχειρήσεων, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βλέπουν να υπονομεύεται εκ θεμελίων και εν τέλει να καταργείται το δικαίωμά τους για πλήρη απασχόληση με αυτοτελή ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
 Ο νέος υπουργός Εργασίας

Την ίδια ώρα, ο νέος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, εμφανίζεται διατεθειμένος να «δώσει μάχη» με τους εκπροσώπους της τρόικας για την επαναφορά της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων και την επάνοδο των μισθών στο  σημείο όπου βρίσκονταν προηγουμένως.    
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 με το Γιώργο Παπαδάκη, ο κ. Βρούτσης ισχυρίστηκε πως δε θα επέλθουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι οι περικοπές των μισθών και η άρση της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων δεν έχουν λειτουργήσει θετικά υπέρ των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και ακριβώς πάνω σε αυτό θα χτιστεί όλη η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.  Τέλος, ο κ. Βρούτσης υποστήριξε πως στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε δύο χρόνια με πόρους που θα προέλθουν από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Το ζήτημα που ανακύπτει απ΄ αυτές τις αισιόδοξες δηλώσεις συνοψίζεται στο εξής δίλημμα: Εάν η τρόικα απορρίψει, χωρίς άλλη συζήτηση, τις ελληνικές προτάσεις για τη μετενέργεια και τους μισθούς, τότε τι θα πράξει η τριμερής κυβέρνηση; Θα καταργήσει μονομερώς το νομοθετικό πλαίσιο που τα δύο από τα τρία κόμματα που την αποτελούν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), καθόρισαν το Φεβρουάριο του 2012 ή θα συνεχίσει να εφαρμόζει όσα της υπαγορεύουν οι δανειστές της, έστω κι αν οι απαιτήσεις τους δε σχετίζονται με το δημόσιο χρέος της χώρας;
Λίαν συντόμως θα γνωρίζουμε και θα διαφωτιστούμε... 

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, ANT1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου