Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Ο ΕΔΟΕΑΠ, μια απεργία και το televoting

Με μια ανακοίνωση δύο παραγράφων «καθάρισε» η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ για τα όσα έγιναν το προηγούμενο Σάββατο, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ, στην Αθήνα. Στην ανακοίνωση είναι ασαφής η θέση της πλειοψηφίας απέναντι στο >>>
θέμα που τέθηκε από τη συντριπτική πλειονότητα των παρισταμένων στη γενική συνέλευση:
Την άρση εμπιστοσύνης προς τα μέλη του Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ, η οποία αποτυπώνεται και στο ομόφωνο ψήφισμα που εκδόθηκε την Κυριακή (η σχετική ανάρτηση εδώ http://dimosiografoisimmetexoun.blogspot.gr/2012/06/blog-post_24.html ).

Εκτιμούμε ότι τέτοιες στιγμές πρέπει να είμαστε όλοι ειλικρινείς με τους συναδέλφους που εκπροσωπούμε στα όργανα και με αυτό το σκεπτικό τα μέλη της ΕΣΗΜ-Θ έχουν δικαίωμα να μάθουν εάν το Δ.Σ του συνδικαλιστικού σωματείου τους επικροτεί τους μέχρι τώρα χειρισμούς του ΕΔΟΕΑΠ στο καυτό θέμα των αποθεματικών ή τους αποδοκιμάζει και επιθυμεί νέα διοίκηση.
Απλά και ξεκάθαρα.
Πάντως η ανακοίνωση συντάχθηκε και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ κλήθηκαν να την εγκρίνουν δια… περιφοράς!
Για άλλη μία φορά, δεύτερη μέσα σε δύο ημέρες, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ κλήθηκε να αποφασίσει για ένα τόσο σοβαρό θέμα με… televoting, λες κι είχε να αποφασίσει για το ποιο τραγούδι θα προκριθεί στην Eurovision.

Η πρώτη ήταν η απόφαση για την απεργία στο Ράδιο Metropolis και τη Metrosport.
Ο εκπρόσωπός μας στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, Δημήτρης Ασπροπούλης, διαφώνησε με την ουσία, αλλά και τον τρόπο λήψης αποφάσεων με τη - δια τηλεφώνου - περιφορά ανακοινώσεων.
Εξέφρασε τις αντιρρήσεις του, τόσο για την πρώτη όσο και για τη δεύτερη ανακοίνωση, στο γραμματέα του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, Β. Κοντογουλίδη, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα.

 Έτσι, η ΕΣΗΕΜ-Θ αποφάσισε για μια απεργία και για έναν Οργανισμό, όπως ο ΕΔΟΕΑΠ, δια… περιφοράς.

Αναλυτικότερα:
1
*    * Για το θέμα του ΕΔΟΕΑΠ:
α. Δυο παράγραφοι, από τις οποίες η μία αποδοκιμάζει «τα περιστατικά βίας» κι η άλλη «παράλληλα» (προφανώς με τα περιστατικά και την αποδοκιμασία) ζητά από την καταψηφισμένη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ να «σταθμίσει τα νέα δεδομένα» (ελπίζουμε όχι όπως στάθμισε τα… παλιά δεδομένα)  και να «προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία»,

Δεν λένε τίποτα για το φλέγον ζήτημα της εξαφάνισης των αποθεματικών του Οργανισμού.

β. Η διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ αποδοκιμάζει «τα περιστατικά βίας», αλλά αποφεύγει να καταδικάσει, επώνυμα, αυτούς που άναψαν το φυτίλι, διατάζοντας ή επιλέγοντας την τοποθέτηση των αποθεματικών ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου στην Τράπεζα της Ελλάδος κι από εκεί σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

γ. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ αποφεύγει να αποδώσει το μερίδιο των ευθυνών που έχει το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ τόσο για τις αρχικές κινήσεις τοποθέτησης των αποθεματικών, όσο και για τη ρευστοποίηση των ομολόγων, όταν αυτά ήταν στο - εξευτελιστικό - ιστορικό χαμηλό της αξίας τους, αγνοώντας αυτό που και τα «μικρά ψάρια» του Χρηματιστηρίου γνωρίζουν: Δε ρευστοποιείς ομόλογα ή μετοχές που έχουν χάσει πάνω από το 60% της αξίας τους. Απλώς τα… ξεχνάς και περιμένεις.
2
      * Για το θέμα του Μetropolis και της Metrosport:

α. Ο εκπρόσωπός μας στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ είχε προτείνει πριν από 15 - και πλέον - ημέρες να μεταβεί το Δ.Σ. (ή αντιπροσωπεία του) στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας και του ραδιοφωνικού σταθμού, ώστε να ενημερωθεί από τους δημοσιογράφους–μέλη της Ένωσης και να τους ενημερώσει. Έλαβε την απάντηση πως «αυτό έχει γίνει».

β. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ είχε ενημερώσει την περασμένη Τετάρτη 20 Ιουνίου πως θα συναντούσε τον εκδότη – ιδιοκτήτη, επειδή του το είχε ζητήσει ο ίδιος. Ενημέρωση για το τι ειπώθηκε στη συνάντηση αυτή δεν υπήρξε (αφού το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ δε θα συνεδριάσει ούτε αυτήν την Τετάρτη, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του προέδρου). Αντ’ αυτής, τα μέλη του Δ.Σ. κλήθηκαν να αποφασίσουν για τη διενέργεια απεργίας.
3   
* Για το θέμα των ανακοινώσεων:
α. Είναι καιρός να αποτυπώνεται στις ανακοινώσεις του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ ότι έχουν διατυπωθεί και άλλες απόψεις.
β. Επίσης, είναι καιρός να σταματήσει η έκδοση αποφάσεων - για σοβαρά θέματα - δια περιφοράς ή με… televoting.
Τις προτάσεις μας για το θέμα των αποφάσεων του Δ.Σ. θα τις καταθέσουμε στην επόμενη συνεδρίασή του.

Ειδικώς για το φλέγον θέμα του ΕΔΟΕΑΠ αναμένουμε από το Δ.Σ του ταμείου, έστω και την ύστατη στιγμή, να αναλογιστεί τη μομφή που του απέδωσαν τα μέλη της γενικής συνέλευσης, να σεβαστεί τις αποφάσεις αυτής και να παραιτηθεί μη έχοντας πλέον την εμπιστοσύνη των συναδέλφων που του  εμπιστεύθηκαν τη διαχείριση των αποθεματικών τους. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα επανέλθουμε στο θέμα.

«Δημοσιογράφοι ΣυμμΕτέχουν»
Συνδικαλιστική Παράταξη / ΕΣΗΕΜ-Θ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου