Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Η απολογία των «αμνών» στον ΕΔΟΕΑΠ

Αγαπητοί συναδέλφισσες & συνάδελφοι, μόλις διαβάσαμε την πρώτη δήλωση της προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ, κ. Ελένης Σπανοπούλου (φωτογραφία), μετά την ιστορική γενική συνέλευση που έγινε στις 23 Iουνίου στην Αθήνα και έχουμε μείνει ...έκπληκτοι. >>>

Σε ένα κείμενο με υπερσυναισθηματικό και «εγωκεντρικό» χαρακτήρα (αναζητείστε τα «εγώ...») δε γίνεται καμία μνεία για την «ταμπακιέρα» (τις ευθύνες του Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ), αλλά και για το τι πρόκειται να πράξει ένα Δ.Σ που δεν έχει πλέον την εμπιστοσύνη αυτών που το επέλεξαν.
Η δήλωση της κ. Σπανοπούλου αναφέρεται σε κάλπες, αλλά δεν προσδιορίζει τα εξής:
  • Συνεδρίασαν; Αποφάσισαν και τι οι ιθύνοντες του ΕΔΟΕΑΠ;
  • Πότε θα στηθούν οι κάλπες; (χαλαρά το Σεπτέμβριο;)
  • Οι παρευρισκόμενοι στη γενική συνέλευση αναζητούσαν αμνό για θυσία και βρήκαν την κ. Σπανοπούλου;
  • Και το σημαντικότερο: ήταν η φραστική βία (που αμέσως καταδικάσαμε), οι προπηλακισμοί και το ποτήρι νερού που εκσφενδονίστηκε ή τα γεγονότα που προκάλεσαν όλα τα προαναφερόμενα;
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ως δημοσιογράφοι ερευνούμε και, όταν αποδίδουμε ευθύνες, αυτό δε γίνεται εν θερμώ, αλλά γιατί οι αιρετοί που εμπιστευθήκαμε, δε διαχειρίστηκαν ορθά τα ζητήματα που τους εμπιστευτήκαμε.
Σε ό,τι αφορά στη διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ, που μας εκπροσωπεί, μετά τις αιρχαιρεσίες της 30ής  Μαϊου, δηλώνουμε ότι η επιλογή της να στηρίξει με την ψήφο της την παρούσα διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, μας προκάλεσε θλίψη και συνδικαλιστική αιδώ.
Οι δικοί μας διοικούντες επέλεξαν να είναι ανάμεσα στους...10 ή και 13 ανά την Ελλάδα που επικρότησαν τους χειρισμούς των αιρετών του ΕΔΟΕΑΠ, όταν η συντριπτική πλειονότητα, όχι απλώς  τους καταδίκασε, αλλά τους απέδωσε μομφή για τους μοιραίους «ερασιτεχνικούς» χειρισμούς.
Αρνούμαστε, από συνδικαλιστική θέση, να αποδώσουμε δόλο - αυτό είναι υποχρέωση της Δικαιοσύνης, που έχει ήδη παρέμβει.
Μέχρι όμως να διαλευκανθεί το θέμα, απαιτούμε ο ΕΔΟΕΑΠ να τελεί υπό τη διαχείριση ανθρώπων που δεν τους βαραίνει η σκιά της άγνοιας ή οποιασδήποτε συναλλαγής.
Καταδικάζουμε για άλλη μια φορά τα έκτροπα που συνέβησαν στη Γ.Σ σε βάρος της συναδέλφου Ελένης Σπανοπούλου - το κάναμε από την πρώτη στιγμή -, αλλά ζητούμε να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις της συνέλευσης, καθώς η υγεία και η επικούρηση δεν είναι... ζητήματα συναισθηματικής προσέγγισης, αλλά ζωής.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ να μάθουμε τις θέσεις του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ στα πρακτικά θέματα, καθώς η συμπαθής - κατά τα άλλα - πρόεδρος δε μας ενημερώνει.

ΖΗΤΟΥΜΕ από τη διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ να δηλώσει δημοσίως εάν συνεχίζει να υποστηρίζει τη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά και του αντιπροεδρου του Δ.Σ. ή εάν συντάσσεται με την πλειοψηφία του κλάδου μας, που καταδίκασε την κακοδιαχείριση.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της δήλωσης της Ελένης Σπανοπούλου:
Αθήνα 28/6/2012
Δήλωση της Προέδρου του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ Ελένης Σπανοπούλου
ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ζητάω συγγνώμη για την εύλογη αγωνία που προκάλεσε στον Κλάδο η ανακοίνωση για την ΤτΕ την επομένη των βουλευτικών εκλογών. Ανθρώπινο λάθος μας, που έγινε σε μια πανελλαδική και πανευρωπαϊκή συγχυτική ατμόσφαιρα.
Ο ΕΔΟΕΑΠ δεν κατέρρευσε αλλά κινδυνεύει σοβαρά από: Το εγκληματικό κούρεμα της 9ης Μαρτίου, την αδιαφανή διαχείριση των Αποθεματικών του από την Τράπεζα Ελλάδος και αποδεδειγμένα διοικητικά λάθη στο πάλαι ποτέ εύρωστο παρελθόν του.
Όλα τα έχω δημόσια καταγγείλει.
Σε αντίθεση με το «Κοινωνικό» Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας που καταρρέει, το Αυτοδιαχειριζόμενο και Αυτοδιοικούμενο Ταμείο μας, με απολύτως Καταστατικές και ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ, έχοντας έγκαιρα λάβει μέτρα, είναι σε θέση να καταβάλει κανονικά τις Συντάξεις, να παρέχει υψηλής Ποιότητας Περίθαλψη και να στηρίζει με κοινωνικές παροχές τους 20000 ασφαλισμένους του για το 2012 μέχρι και το 2014.
ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΩ όλους τους ασφαλισμένους μας ότι τα διαθέσιμα του ΕΔΟΕΑΠ είναι 60.668.483,02 € (7/6/2012) και αφορούν στην κάλυψη πάγιων και λειτουργικών αναγκών μας. Τα χρήματά μας είναι μέχρι το τελευταίο ευρώ κατατεθειμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Οργανισμού. Είναι χρήματα για τη διαχείριση των οποίων από τον Καταστατικό μας νόμο ρητά την ευθύνη έχει η Διοίκηση και αποτελούν την περιουσία των σκληρά εργαζόμενων της Ενημέρωσης.
ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ, ότι το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού του ΕΔΟΕΑΠ στην ΤτΕ είναι, στις 7/6/2012, 90.312.441,47 € και όχι 5.618.934,25 € όπως υποστηρίζει ο κ. Γ. Προβόπουλος. Και χαιρετίζω το γεγονός ότι η Εισαγγελική Αρχή διερευνά τη διαχείριση των Αποθεματικών μας από τα 115.312.441,47 € της 9ης και όχι από τα 59.097.624,42 € της 12ης Μαρτίου 2012.
ΜΕ ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ και εντολή των Ενώσεων του Κλάδου ψήφισα ΟΧΙ στο κούρεμα και θα αντιστέκομαι στο PSI με όλες μου τις δυνάμεις, τις οποίες αντλώ μόνο από τις Αξίες που υπηρετώ και από τους συναδέλφους, που με τίμησαν με την ψήφο τους και με εμπιστεύονται. Είμαι ανοιχτή σε κάθε έλεγχο.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ θα πρέπει να δώσει λόγο στη Δικαιοσύνη όχι μόνο για τα Αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά για το Κοινωνικό Κεφάλαιο όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων της χώρας που υποχρεώθηκαν με νόμο, να εμπιστευθούν την, όπως αποδεικνύεται απολύτως αδιαφανή διαχείρισή της, πριν και μετά το PSI.

Αυτή την ευθύνη αναλαμβάνω προσωπικά στο ακέραιο και στο μέρος που μου αναλογεί! 
Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Καλώ όλους τους ασφαλισμένους και τις Ενώσεις μας, με ψυχραιμία να σταθμίσουν ποιός είναι ο πραγματικός εχθρός. Αν είναι η Σπανοπούλου, η παραίτησή μου στη διάθεσή τους...
ΔΗΛΩΝΩ ότι αν η νόμιμη πλειοψηφία ζητήσει κάλπη φυσικά και θα την έχει.
Αν ο Κλάδος επιλέξει να παραδώσει τον ΕΔΟΕΑΠ σε αυτούς που καθοδηγούν, βρίζουν και βιαιοπραγούν ενάντια σε δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους του, τότε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Φιλιππάκης χτυπώντας εμένα και άλλους συναδέλφους έδειρε τον ίδιο του τον εαυτό. Δεν αξίζει ούτε να τον μηνύσω!
Αυτοί που βρήκαν την ευκαιρία, γιατί δυστυχώς τους δόθηκε, να επιχειρήσουν τη διοικητική άλωση του ΕΔΟΕΑΠ για παραταξιακά και κομματικά οφέλη είναι εκείνοι που διέλυσαν την ΕΣΗΕΑ και άφησαν τον κλάδο ανυπεράσπιστο στην πολιτική ασυδοσία, τα εργοδοτικά συμφέροντα και την ανεργία.
Ως δημοκρατικά εκλεγμένη Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ έχω το νόμιμο καθήκον και την ηθική υποχρέωση να προστατεύσω με κάθε νόμιμο μέσο τον Οργανισμό από πιθανή επανάληψη των τραμπουκισμών της Γενικής Συνέλευσης.
Ως μέλος της ΕΣΗΕΑ ντρέπομαι γιατί ανήκω σε συνδικαλιστικό σωματείο που ΔΕΝ καταδίκασε απερίφραστα τη βία!
ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ τα μέλη του ΔΣ να υποστηρίξουν τις προτάσεις που καταθέτω στη σημερινή συνεδρίαση, να συμβάλουν με γόνιμο και υπεύθυνο προβληματισμό για την εκτίμηση και αντιμετώπιση της κατάστασης και να δοθεί διέξοδος με γνώμονα μόνο τη νομιμότητα, τη διαφάνεια, τη δημοκρατικότητα, το Καλό του Ταμείου μας, την αξιοπρέπεια και την ευθύνη καθενός ξεχωριστά και όλων ΜΑΖΙ.
Στη ζωή, στη δουλειά και στον ΕΔΟΕΑΠ έχω έμπρακτα αποδείξει ότι παλεύω όρθια μέχρι το τέλος και δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω.
          Ελένη Β. Σπανοπούλου

2 σχόλια:

  1. Αλήθεια, πόσα είναι τελικά τα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ; Τα 5,6 εκατ. ευρώ που έμειναν στην ΤτΕ πώς έγιναν ξαφνικά σχεδόν 60 εκατ. ευρώ; Εχει κάποιος κάποια εξήγηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως ότι θα διάβαζα για βιαιοπραγίες δεν το περίμενα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή