Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Η κατάσταση του ΕΔΟΕΑΠ στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ

emporiko_kentro_plateia_05Μαύρη κι άραχλη είναι η κατάσταση στον ΕΔΟΕΑΠ, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε, σήμερα, ο εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΜ-Θ στο Οργανισμό, Παν. Νεστορίδης. Η γενική συνέλευση του Σαββάτου, στην Αθήνα, προμηνύεται θυελλώδης, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά για το ταμείο των δημοσιογράφων που πνέει τα λοίσθια. >>>

 

Τα αποθεματικά του ταμείου, ύψους 136,3 εκ ευρώ, στην Τράπεζα της Ελλάδος, ερήμην του ταμείου –σύμφωνα με τον Π. Νεστορίδη- επενδύθηκαν με εντολή υπουργού Οικονομικών (Έυάγ. Βενιζέλου) και πράξεις του διοικητή της Τράπεζας (Δ. Προβόπουλου) σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Έτσι, τα χρήματα (τα 136,3 εκ ευρώ της 31/12/2011), έγιναν (χωρίς κι αυτό να είναι ξεκάθαρο) 53,5 εκ ευρώ μετά τις 12/3/2012. Ο ΕΔΟΕΑΠ είχε αρνηθεί να μπει στο κούρεμα (σ.σ. όλοι θυμούνται τους μύδρους γνωστών τηλεαστέρων κατά του ταμείου των δημοσιογράφων, που το κατηγορούσαν για… εθνική μειοδοσία) όμως η απόφαση της τότε κυβέρνησης ήταν να επεκταθεί το κούρεμα σε όλα τα αποθεματικά, όλων των ταμείων (δηλαδή σε … 24 δισ!) και το κακό έγινε.

Η ζημιά υπολογίζεται στα 85 εκ ευρώ –χωρίς κι αυτό να είναι σίγουρο. Στη χασούρα θα πρέπει να υπολογίζουμε κι άλλα 16,5 εκ ευρώ που είχαν χαθεί με… πρωτοβουλία της Φάνης Πάλη Πετραλιά (επί διακυβέρνησης Ν.Δ.), για τα οποία κάποιοι, ως γνωστόν, βρέθηκαν στον Κορυδαλλό.

Μόνον που τώρα, σύμφωνα με τα λεγόμενα Νεστορίδη, είναι σχεδόν αδύνατο να αποδοθούν ευθύνες: Σύμφωνα με το Μνημόνιο (ενημέρωσε το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ ο Π. Νεστορίδης) οι υπάλληλοι που συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο αμνηστεύονται, ενώ ο διοικητής της ΤτΕ επικαλείται νόμο του ‘97 για τη διαχείριση αποθεματικών, σύμφωνα με τον οποίο.. δε φέρει ευθύνη… “Κανείς δε μας ρώτησε για την τοποθέτηση. Τα έβαλε ο Προβόπουλος, με δική του απόφαση, για την οποία απόφαση, μέχρι κι ο τελευταίος υπάλληλος ασφαλιστικού φορέα, που έχει συμβάλει με τον τρόπο του, είτε δίνοντας ένα πιστοποιητικό  είτε με οποιονδήποτε τρόπο, έχουν αμνηστευτεί με βάση το Μνημόνιο. Επειδή κανείς δε δεχόταν να μπει σε αυτήν τη διαδικασία, επειδή φοβόταν ότι θα ΄χει ποινικές ευθύνες, φρόντισε, η προηγούμενη κυβέρνηση να τους αμνηστεύσει.στο νόμο του μνημονίου, όλους. ¨Οπως και ο Προβόπουλος, που επικαλείται νόμο για τη διαχείριση του κοινού ασφαλιστικού κεφαλαίου”, εξήγησε ο Π. Νεστορίδης.

Το δ.σ. του ΕΔΟΕΑΠ κάλεσε και ενημέρωσε τους προέδρους των Ενώσεων και της ΠΟΕΣΥ, εξουσιοδότησε τους νομικούς του συμβούλους για κάθε ενέργεια και ζητά ενεργή βοήθεια και κινητοποίηση.

Είναι σίγουρο ότι, στις επόμενες ημέρες, θα ζητηθεί συνάντηση με τον νέο υπουργό Εργασίας (ή Απασχόλησης, ή όπως θα λέγεται) καθώς υπάρχει ειλημμένη απόφαση.

Στις ενδεχόμενες λύσεις για την επιβίωση του ταμείου υπάρχουν δυο παλιές προτάσεις μας:

1. Να ενταχθούν στον ΕΔΟΕΑΠ και το ΤΣΠΕΑΘ οι εργαζόμενοι στο Ίντερνετ. Υπολογίζεται ότι, από το αγγελιόσημο και μόνον, τα ταμεία θα λαμβάνουν 8 εκ. ευρώ το χρόνο.

2. Να ενταχθούν, επίσης, οι αμειβόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Προτείνεται, ακόμη:

1. Η παράταση του καθεστώτος δημοσίευσης ισολογισμών για δύο έτη,

2. Η ένταξη στο ταμείο των εργαζόμενων δημοσιογράφων στα Γραφεία Τύπου.

Τίθεται ακόμη και θέμα ανακατανομής του ποσοστού του Αγγελιοσήμου, υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ.

Άμεσα ο ΕΔΟΕΑΠ καλείται να αποφασίσει:

1. Την αύξηση στο 6% των κρατήσεων σε μισθούς και συντάξεις

2. Την αναστολή χορήγησης προκαταβολής εφάπαξ σε όλους.

Τις αποφάσεις θα λάβει η γενική συνέλευση των εργαζομένων, που θα συγκληθεί το Σάββατο στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου