Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Libero: οι μειώσεις απελευθερώνουν… τις προσλήψεις!

 Οι ακροβασίες της εργοδοσίας και η «άγνοια» της ΕΣΗΕΜ-Θ 

 

Προσχηματικός αποδεικνύεται ότι είναι ο αιφνιδιασμός της διοίκησης της ΕΣΗΕΜ-Θ, όσον αφορά στις εργασιακές εξελίξεις στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό Libero FM 107,4, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Την όψιμη έκπληξη του σημερινού προεδρείου της ΕΣΗΕΜ-Θ, με σύνθεση σχεδόν ίδια με αυτήν του απελθόντος, διαψεύδουν τα ίδια τα γεγονότα, τα οποία συνοψίζονται στα ακόλουθα σημεία:
1. Από τις 2 Μαΐου 2012, δηλαδή εδώ και σχεδόν 6 εβδομάδες, έχει συσταθεί Ένωση Προσώπων στον εν λόγω Ρ/Σ, με τη συμμετοχή 12 επί συνόλου 19 εργαζομένων, μεταξύ των οποίων δύο μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ. Η διάρκειά της είναι αορίστου χρόνου, ενώ ο πρώτος εκ των δύο εκπροσώπων της εμφανίζεται να είναι δημοσιογράφος.

2. Από τις 10 Μαΐου 2012, δηλαδή εδώ και σχεδόν 5 εβδομάδες, εφαρμόζεται επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας στον εν λόγω Ρ/Σ, βάσει της οποίας οι μισθοί όλων των εργαζομένων προσαρμόζονται στους κατώτατους μισθούς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ενδεικτικά: € 580 μικτά για άγαμο με προϋπηρεσία έως 3 έτη). Η διάρκειά της ορίζεται ως αορίστου χρόνου, ενώ καταργείται κάθε προγενέστερος ευνοϊκός όρος για τους εργαζόμενους.
3. Από τα τέλη Μαρτίου του 2012, εδώ και σχεδόν 2,5 μήνες, η εργοδοσία του Ρ/Σ επιχείρησε να πειθαναγκάσει όλους τους εργαζόμενους να αποδεχτούν μειώσεις μισθών και να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας. Αρκετοί εξ αυτών, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι, πείστηκαν να «συναινέσουν» σ΄ αυτές τις πρακτικές, υπό την απειλή της απόλυσης. Ωστόσο, ο αριθμός των εργαζομένων που συμφώνησαν και ο χαρακτήρας της προταθείσας λύσης (ατομικές συμβάσεις) δεν επέτρεψε στην εργοδοσία να επιτύχει καθολικές μειώσεις μισθών στο επιθυμητό γι΄ αυτήν ποσοστό. Έτσι, δρομολόγησε τις «λύσεις» της Ένωσης Προσώπων και της επιχειρησιακής σύμβασης.
4. Στα τέλη Απριλίου του 2012, εδώ και σχεδόν 1,5 μήνα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας διενήργησε έλεγχο στις εγκαταστάσεις του Libero, στην οδό Αριστοτέλους 10,  διαπίστωσε σειρά παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας και βεβαίωσε πλήθος παρατυπιών.  Γι΄ αυτό και επέβαλε υψηλό χρηματικό πρόστιμο σε βάρος της ιδιοκτησίας του Ρ/Σ.

Με ποιον λοιπόν έρεισμα η νέα/απελθούσα πλειοψηφία της ΕΣΗΕΜ-Θ επικαλείται σήμερα άγνοια για όσα συντελούνται κατά τους τελευταίους μήνες στον Libero  FM 107,4;
Πώς στοιχειοθετείται ο ισχυρισμός της πως «δεν γνωρίζαμε τι συνέβαινε», όταν κατά τους τελευταίους μήνες ασκούνταν φορτικές πιέσεις για μειώσεις μισθών και ατομικές συμβάσεις εργασίας; Και αν δεν ήξερε, γιατί δεν ρώταγε;
Και αν υποθέσουμε πως οι δημοσιογράφοι τήρησαν σιγή ιχθύος, εν μέσω πιέσεων, και δεν ενημέρωσαν κανέναν εκπρόσωπό τους, πώς δικαιολογείται ο συνδικαλιστικός «αγνωστικισμός» της πλειοψηφίας του σωματείου μας;
Και γιατί αυτή η πλειοψηφία κάνει τώρα λόγο για «απόπειρα της εργοδοσίας» και προσθέτει ότι «θα ήταν δυνατή η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης…», ενώ το έγκλημα έχει ήδη συντελεστεί;
Και όλα αυτά την ώρα που εκδηλώνεται το πλέον πρόσφατο κρούσμα εργοδοτικής ακροβασίας. Σε τι συνίσταται αυτό; Παρά τις μειώσεις που πέτυχε σε ποσοστό έως 60%, η ιδιοκτησία του Ρ/Σ προχώρησε στις αρχές Ιουνίου στην πρόσληψη (!) τεσσάρων (4) δημοσιογράφων – συντακτών με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και μηνιαίους μισθούς από € 100 έως € 150 ! Προφανώς, η εργοδοσία αναζητεί, εκτός των άλλων, νέους «συμμάχους», έναντι πινακίου φακής, για να ενισχύσει τη νεοσυσταθείσα Ένωση Προσώπων.

Σημειώνουμε ότι ιδιοκτήτρια του Libero FM 107,4 είναι η εταιρία «Μουσικό Club ΕΠΕ» με μετόχους τους Ιωάννη Δουδουλάκη σε ποσοστό 50,30% και Νικόλαο Παπαδόπουλο σε ποσοστό 49,70%. Σε βάρος της εν λόγω εταιρίας το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει επιβάλει δύο φορές τα τελευταία χρόνια, το 2011 και το 2007, υψηλά χρηματικά πρόστιμα για παραβίαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας (χαμηλή ποιότητα εκπομπών, κακή χρήση της γλώσσας κ.ά.).

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση του Libero συγκροτεί την πρώτη εστία στον κλάδο των ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης όπου δοκιμάζονται τα νομοθετικά εκτρώματα του υπουργικού δίδυμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη. Ενόψει του κινδύνου αυτή η φλεγόμενη εστία να επεκταθεί και να πυρπολήσει τον εργασιακό χάρτη της Θεσσαλονίκης, ζητούμε τα εξής:

Α. ΝΑ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΕΙ δημοσίως το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ τις ακραία νεοφιλελεύθερες επιλογές και πρακτικές που απορρέουν από τους μνημονιακούς νόμους 4024/2011 και 3899/2010 και εφαρμόζονται για πρώτη φορά  στον κλάδο των ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης.

Β. ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ η ΕΣΗΕΜ-Θ στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και στο υπουργείο Εργασίας και να ζητήσει:

• Να ελεγχθεί η νομιμότητα σύστασης, οργάνωσης και λειτουργίας της Ένωσης Προσώπων του Libero, η οποία έχει όλες τις υποχρεώσεις ενός πρωτοβάθμιου σωματείου (τήρηση μητρώου, πρακτικά συνεδριάσεων, αρχαιρεσίες, εγγραφή μελών κ.ά.).
• Να ελεγχθεί το περιεχόμενο της υπογραφείσας επιχειρησιακής σύμβασης, για να εντοπιστούν τυχόν παράνομοι ή καταχρηστικοί όροι.
• Να ελεγχθούν οι συνθήκες εργασίας και οι όροι αμοιβής των νεο-προσληφθέντων και των ήδη απασχολούμενων δημοσιογράφων, για να εντοπιστούν ενδεχόμενες  περιπτώσεις μαύρης ή ανασφάλιστης εργασίας.

Γ. ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ η ΕΣΗΕΜ-Θ οργανωμένη πρωτοβουλία, σε συντονισμό με τις άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις:
• Για την οριστική διάλυση της επίμαχης Ένωσης Προσώπων, καθώς οι σκοποί της αντιστρατεύονται ευθέως τις επιδιώξεις της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης.
• Για την πλήρη κατάργηση της επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας, το περιεχόμενο της οποίας καταστρατηγεί τους ισχύοντες όρους της ΣΣΕ ΕΣΗΕΑ–ΕΙΗΕΑ.
• Για την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, ως μέσου πίεσης προς επίτευξη των παραπάνω στόχων.

Δ. ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ εκστρατεία ενημέρωσης όλων των μελών, κυρίως των νέων, για το περιεχόμενο των αντεργατικών ρυθμίσεων των Μνημονίων Ι και ΙΙ, τους κινδύνους και τις επιπτώσεις τους στην εργασία και στην ασφάλιση των δημοσιογράφων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην υπόμνηση για αυτόματη διαγραφή μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ που υπέγραψαν τη συμμετοχή τους σε Ένωση Προσώπων, οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
• Η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΜ-Θ, πριν εξαντλήσει την αυστηρότητά της σε νέα μέλη, πλημμελώς ενημερωμένα από την ίδια για τις μνημονιακές ρυθμίσεις, ας αναλογιστεί πόσες άλλες παραβιάσεις του Καταστατικού έχουν συντελεστεί.
• Η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΜ-Θ, πριν προβεί σε πειθαρχικό έλεγχο και κυρώσεις, ας  επιβάλει όσα προβλέπει το Καταστατικό πρωτίστως και κυρίως στα ίδια τα μέλη του νυν και τέως Διοικητικού Συμβουλίου, που έχουν προσφέρει από το 2011 τις υπογραφές τους σε ατομικές συμβάσεις εργασίας, κατά παράβαση ουσιωδών άρθρων (άρθρο 7, εδάφιο ιε και άρθρο 13, § 3).


«Δημοσιογράφοι Συμμετέχουν»
Συνδικαλιστική Παράταξη / ΕΣΗΕΜ-Θ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου