Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Η κρίση πλήττει τα ισπανικά ΜΜΕ - Κλείνει η εφημερίδα «Que!»

que_barcelona.750Η ισπανική εφημερίδα «Que!», η οποία διανέμεται δωρεάν, θα σταματήσει να κυκλοφορεί από την Παρασκευή 29 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε η μητρική εταιρία της, ο όμιλος Vocento, λόγω της κρίσης που πλήττει τον τομέα των μέσων ενημέρωσης στη χώρα και ήδη έχει κοστίσει >>>
τη δουλειά τους σε 8.000 δημοσιογράφους.
Πρόκειται για την τρίτη δωρεάν διανεμόμενη εφημερίδα που κλείνει στην Ισπανία, έπειτα από το κλείσιμο της «Metro Espana» τον Ιανουάριο 2009 και  της «AND» (όμιλος Planeta) το Δεκέμβριο του 2011. Απομένει πλέον μόνον η «20 Minutos», η οποία με τη σειρά της μόλις παρουσίασε σχέδιο εθελούσιας εξόδου ή προσυνταξιοδότησης, που πλήττει 31 εργαζομένους.
«Η Vocento απέναντι στις λειτουργικές απώλειες των δραστηριοτήτων των έντυπων εκδόσεών της θυγατρικής της Factoria de informacion, αποφάσισε να σταματήσει την έκδοση της εφημερίδας Que!, η οποία θα γίνει εκτελεστή από αύριο (σ.σ. Παρασκευή), για να εστιασθεί στην ιστοσελίδα της www.que.es», τονίζει ο όμιλος στην ανακοίνωσή του.
Η Factoria de informacion είχε καταγράψει το 2011 ακαθάριστες λειτουργικές απώλειες 2,375 εκατ. ευρώ για τις έντυπες εκδόσεις της. Η Vocento δεν προσδιορίζει πόσες θέσεις εργασίας επηρεάζονται από την απόφασή της.
Από το 2008 6.234 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τις θέσεις τους στην Ισπανία, 57 μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει και έχουν τεθεί σε εφαρμογή 23 σχέδια εθελούσιας εξόδου. Ακόμη και μεγάλες κι εύρωστες εφημερίδες, όπως η  «El Mundo» και η «El Pais», έχουν επηρεαστεί από την κρίση, έχοντας εφαρμόσει - ή σχεδιάζουν να εφαρμόσουν - προγράμματα εθελουσίας εξόδου.
Το Φεβρουάριο έκλεισε μία εφημερίδα με μεγάλο συμβολικό βάρος, η «El Publico», η οποία είχε λάβει θέσει υπέρ του κινήματος των «Αγανακτισμένων», με αποτέλεσμα 160 δημοσιογράφοι να βρεθούν στην ανεργία.
                                                                                                                 Από το www.salonicanews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου