Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Αδελφέ, διάβασε πάλι το Ευαγγέλιο!


Η τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
αποτελεί καταστατική υποχρέωση για τα μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ
Δ.Σ. ΕΣΗΕΜ-Θ, 29 Σεπτεμβρίου 2010 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΥΛΚΑ,
δημοσιογράφου -
μέλους της ΕΣΗΕΜ-Θ

Πικρό μειδίαμα σε χαλεπές ώρες προκαλούν όσα διαμείφθηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ σχετικά με το ζήτημα των ατομικών συμβάσεων εργασίας, με αφορμή την υπόθεση του Libero FM 107,4.
Εξαγνισμένοι στην κολυμπήθρα των ψήφων συνδικαλιστές έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι δήθεν το ισχύον Καταστατικό του πρωτοβάθμιου σωματείου των δημοσιογράφων επιτρέπει την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας, ακόμη και στα ίδια τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Μάλιστα, στους άμαθους και άπιστους συνομιλητές τους υπέδειξαν με διδακτική έμφαση το  άρθρο 2, εδάφιο β, στο οποίο σημειώνεται πως στους σκοπούς της Ένωσης Συντακτών συγκαταλέγεται «η κατοχύρωση των συνθηκών της ελεύθερης άσκησης της δημοσιογραφίας». Αυτές οι συνθήκες, όπως διευκρινίζεται στο ίδιο άρθρο,  περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων «το δικαίωμα σύναψης συλλογικής ή ατομικής σύμβασης εργασίας, ανάπτυξης συνδικαλιστικής δραστηριότητας και έκφρασης γνώμης για το μέλλον της εφημερίδας ή του Ρ/Τ σταθμού που εργάζεται (σ.σ. ο δημοσιογράφος)».
            Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται αυτό το ψευδοεπιχείρημα, για να συγκαλύψει τις βαρύτατες ευθύνες και να αποκρύψει τα πειθαρχικά  παραπτώματα όσων πρωτοστάτησαν στην καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων του κλάδου μας και στη λεηλάτηση του εργασιακού χάρτη των ΜΜΕ. Αυτή η διαστρέβλωση του γράμματος, αλλά και πνεύματος του Καταστατικού ακούστηκε για πρώτη φορά από άμβωνος στην τακτική γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΜ-Θ το Μάρτιο του 2011. Τότε που ήταν ακόμη νωπές οι υπογραφές στις πρώτες ατομικές συμβάσεις του «Αγγελιοφόρου». Τότε που ήταν ακόμη μετέωρη η αγωνία των συντακτών της εφημερίδας για τις επόμενες ημέρες. Τότε που ήταν ακόμη υπό σχεδιασμό στα δώματα της εξουσίας όσα οδυνηρά επακολούθησαν.    
Εκπρόσωποι της νεοφιλελεύθερης πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΜ-Θ – αυτής που και σήμερα κατοικοεδρεύει με ελαφρές παραλλαγές στη Στρατηγού Καλλάρη –προσπαθούσαν τότε να πείσουν το άπιστο ακροατήριο της αίθουσας της Helexpo ότι «όλα έγιναν νομότυπα». Νουθετούσαν τους διαφωνούντες με τη διαβεβαίωση πως «δεν υπάρχει κώλυμα καταστατικό». Μεθερμήνευαν τη βούληση του νομοθέτη/συντάκτη του Καταστατικού, υπενθύμιζαν πως «δεν έχει υπογραφεί συλλογική σύμβαση  εργασίας» και κατέληγαν στο θεώρημα πως «επιτρέπεται η υπογραφή ατομικών συμβάσεων».
Ωστόσο, απ΄ όσους τα συνδικαλιστικά δρώμενα αυτής της πόλης δε μετριούνται με ψήφους, αλλά με αρχές, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η σημερινή πλειοψηφία της ΕΣΗΕΜ-Θ –  αυτή που διοικούσε επίσης από το Μάιο του 2010 έως πρόσφατα – έχει αποδοκιμάσει δημοσίως τις ατομικές συμβάσεις εργασίας! Πότε; Το Σεπτέμβριο του 2010. Μάλιστα, επικαλούμενη το Καταστατικό, προειδοποιούσε τότε ότι θα ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο σε βάρος εκείνων που θα αποδεχθούν μειώσεις μισθών και θα καταστρατηγήσουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας!    
Ας μη βιαστούμε να ισχυριστούμε πως εκείνην την περίοδο τα πράγματα  ήταν τελείως διαφορετικά. Η ΣΣΕ ΕΣΗΕΑ–ΕΙΗΕΑ, στην οποία υπάγονται υποχρεωτικώς όλα τα μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, είχε λήξει προ πολλού, στις 31 Δεκεμβρίου 2009, και όλες οι προσπάθειες για την υπογραφή νέας ΣΣΕ δεν είχαν καρποφορήσει. Άρα, και τότε, όπως και τώρα, σύμφωνα με την κοσμοαντίληψη της πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΜ-Θ, δεν υπήρχε συλλογική σύμβαση εργασίας. Σε ό,τι αφορά στο Καταστατικό, ήταν ακριβώς το ίδιο με το σημερινό, καθώς το εγχείρημα της τροποποίησής του δεν ολοκληρώθηκε. Συνεπώς, οι δύο βασικές συνισταμένες της σημερινής επιχειρηματολογίας του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ (συλλογικές συμβάσεις, Καταστατικό) ίσχυαν και το 2010.  
Αν κάτι έχει αλλάξει από τότε έως σήμερα, είναι προφανώς η στάση της νεοφιλελεύθερης διοίκησης της ΕΣΕΗΜ-Θ, που ερμηνεύει κατά το δοκούν, προς το συμφέρον της και αναλόγως των κομματικών της εξαρτήσεων, τους κανόνες λειτουργίας του σωματείου μας, το πεδίο εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων και τις υποχρεώσεις της έναντι των δημοσιογράφων που επιμένει να εκπροσωπεί.
Η μνημονιακή διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ θέλει να διαβάζει και να ερμηνεύει το Ευαγγέλιο του σωματείου, το Καταστατικό, όπως την εξυπηρετεί. Εμείς θα της το επιτρέψουμε;


Η ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ για το ζήτημα των ΣΣΕ το Σεπτέμβριο του 2010 έχει ως εξής:

 

Αμοιβές και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

29 Σεπτεμβρίου 2010


«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, με αφορμή πληροφορίες ότι η εργοδοσία του Ράδιο Θεσσαλονίκη προτίθεται να επιβάλει περικοπές αμοιβών στους συντάκτες του σταθμού, υπενθυμίζει στους συναδέλφους ότι:
»Η τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αποτελεί καταστατική υποχρέωση για τα μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ.
»Η ενδεχόμενη συναίνεση σε μείωση των αποδοχών κάτω από τα όρια που προβλέπουν οι ΣΣΕ αποτελεί αντικείμενο πειθαρχικού ελέγχου.


Το Διοικητικό Συμβούλιο»

Όλη η ανακοίνωση βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου